I en intervju med Svenskt Näringsliv riktar Karl Johan Börjeson, vd för företaget Protrain, kritik mot upphandlarkåren.
Deras fokus på pris missgynnar både kvalitet och möjligheten till innovationer, anser han.
– Om upphandlaren väljer att enbart gå på pris i bedömningen av anbud så kräver det då också att de besitter stor kompetens på området, annars finns det att den upphandlade varan eller tjänsten inte motsvarar behovet.
En faktor som förstärker fokus på pris är att upphandlingar överklagas för ofta. Det gör upphandlarna försiktigare, enligt Johan Börjeson.
– Det borde vara högre krav på att den som överklagar kan ange saklig grund. Då blir det lättare för de upphandlande att våga gå på annat än pris. Annars är risken stor att det ändå blir prisfrågan som avgör, även om intentionerna varit att ta större hänsyn till kvalitet.
Frågan om antalet överprövningar är nära förknippad med den så kallade påtalandeskyldigheten. Alltså att en leverantör har en skyldighet att påtala brister, fel eller otydligheter i upphandlingsdokumenten eller förfarandet inom en viss tid.
Om detta inte görs, kan leverantören förlora rätten att senare invända mot bristerna i en överprövning.
I en krönika på svår systersajt Inköpsrådet belyser juristen Anders Asplund, tidigare chefsjurist på Upphandlingsmyndigheten, den osäkerhet som fortfarande råder kring tolkningen av påtalandeskyldigheten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer