Upphandling används idag allt mer som ett verktyg för att nå olika typer av hållbarhetsmål. Politiker ser en möjlighet att använda den offentliga köpkraften för att uppnå samhällsmål. Uppgiften lämnas över till upphandlaren som genom krav i upphandlingar kan minska klimatbelastningen, minimera eller fasa ut skadliga ämnen eller öka den cirkulära ekonomin (återanvändning). Uppdraget för upphandlaren kan också vara att ställa krav för social hållbarhet, exempelvis i form av arbetsvillkor i produktion eller för att sätta långtidsarbetslösa i arbete. På konferensen Hållbar upphandling får du som upphandlare konkreta och praktiska råd, tips och erfarenheter från andra som har använt upphandling för att nå hållbarhetsmål.
Det här får du som deltagare:
- Kunskap om hållbarhet i upphandlingar från experter
- Tips och råd från andra upphandlare på hur du kan arbeta med hållbarhetskrav
- Tillfälle att aktivt delta i bordsdiskussioner och dela erfarenheter
- Möjlighet att nätverka och knyta nya kontakter
Boka din plats till konferensen redan i dag!
Datum: 6 november 2019
Plats: Operaterrassen, Karl XII:s torg, Stockholm (karta)
Tid: kl. 9.00-16.50 med efterföljande mingel till kl. 17.50. Registreringen öppnar kl. 8.00 och då serveras frukost med kaffe och macka.
Ordinarie pris: 4 950 kr exkl. moms
Boka tidigt-pris: 2 950 kr exkl. moms (Gäller ett begränsat antal platser, dock längst t.o.m. 24 oktober)
I priset ingår frukost, lunch, frukt och eftermiddagsfika.
Ta med din miljö/hållbarhetsstrateg gratis!
Är du upphandlare och vill ta med din organisations miljö- eller hållbarhetsstrateg? Anmäl er båda samtidigt och mejla till oss på bokning@uh24.se så justerar vi er anmälan så att ni går två och betalar för en.
Frågor? Kontakta oss på bokning@upphandling24.se
Program
09.00
Hållbarhetskrav som ger direkta resultat
Upphandling är en av hörnstenarna i Region Stockholms strategi för att nå regionens hållbarhetsmål. Ta del av erfarenheter och vilka effekter som hållbarhetskraven hittills har gett och vilka områden regionen fokuserar på framåt.
Talare: Charlotta Brask, hållbarhetschef, Region Stockholm
Ca 15 min dialog runt borden.
Så får du till cirkulära flöden i upphandling
Inom vilka områden fungerar cirkulära flöden och hur kan du som upphandlare formulera krav som gör metoden möjlig? Hör om de senaste rönen inom detta växande område.
Talare: Sven-Olof Ryding, IVL Svenska miljöinstitutet
10.35-11.05 Kaffe
Ca 15 min dialog runt borden.
Verktyget som optimerar hållbarhetsmål vid upphandling av plastprodukter
Ta del av en ny modell för att välja rätt typ av plast för varje funktion. Genom rätt krav i upphandlingen kan du på ett optimalt sätt hantera en komplicerad kravbild som omfattar giftfritt, fossilfritt och avfallsfritt. Modellen tar avstamp från cirkulära principer, men visar samtidigt de bäst tillgängliga plastprodukterna på marknaden med hänsyn till den önskade funktionen som plasten ska fylla.
Talare: Magnus Hedenmark, ekotoxikolog och hållbarhetskonsult, re:profit
Ca 15 min dialog runt borden.
12.35-13.35 Lunch
Praktikfall: Fossilfri upphandling med krav i trappsteg
2020 ska fordon i Helsingborgs stads tjänst vara fossilfria. 2024 ska alla arbetsmaskiner som används i entreprenader för stadens också vara fossilfria. Genom upphandling med krav i en trappstegsmodell ska staden nå målen.
Talare: Kristina Fägerskiöld, hållbarhetsstrateg, Helsingborgs stad
Ca 15 min dialog runt borden.
Arbetsrättsliga villkor: Gå längre än minimikraven
Upphandlare är skyldiga att ställa arbetsrättsliga krav när det är nödvändigt. Vilka möjligheter finns det att gå längre än de miniminivåer som Upphandlingsmyndigheten har tagit fram? Vilka ytterligare krav än lön, semester och arbetstid kan vara rimliga att ställa?
Talare: Mathias Sylvan, specialist på offentlig upphandling med inriktning på sociala och hållbara krav
14.50-15.20 Kaffe
Praktikfall: Följa upp arbetsrättsliga villkor
Göteborgs stad har sedan 2017 följt upp de krav på arbetsrättsliga villkor som kommunen har ställt. Kontrollerna har visat att uppföljningen behövs. Ta del av erfarenheterna från uppföljningarna och få insyn i hur kraven rent praktiskt kan följas upp.
Talare: Johan Davidsson, CSR-specialist, Inköp och upphandling Göteborgs stad
Ca 15 min dialog runt borden.
Panel: Leverantörernas syn på hållbarhetskrav och uppföljning
Leverantörer från tre olika branscher ger sin syn på hållbarhetskrav i offentlig upphandling. Vems är ansvaret att inköpen blir hållbara: köpare eller säljare? Kan kraven bli vassare och hur påverkar det konkurrensen? Räknar leverantörerna kallt med att kraven inte följs upp?
Madeleine Bergrahm, hållbarhetschef HP, Johan Gerklev, hållbarhetschef Skanska, samt Vera Söderberg, hållbarhetschef HKScan
16.35-17.45 Mingel
Programmet är preliminärt och uppdateras löpande.