När entreprenören Sodexho i fjol tog över skolmatsansvaret i Åtvidaberg hoppades kommunen att spara pengar. Enligt de beräkningar som gjordes innan upphandlingen skulle kostnaden minska med cirka 2 miljoner kronor på tre år.
Östgöta Correspondenten konstaterar att den kostnadssänkningen nu håller på att förvandlas till en kostnadsökning. Förklaringen är att eleverna äter upp besparingen. Maten blev helt enkelt godare, vilket resulterade i större portioner.
Kommunens utredningssekreterare Wide Hellman, tillika upphandlare, säger att Sodexho har fått klartecken för att leverera mat så att det räcker. I väntan på att avtalet ska ses över får barnen äta så mycket de orkar.
Sodexho erbjuder måltidsservice i hela landet. Häromdagen öppnade företaget ett av Europas modernaste produktionskök i Märsta. Sodexhos Stjärnkök lagar mat enligt principen cook & chill. Maten lämnar anläggningen kall för att när helst under dagen värmas hos mottagaren.
Köket i Märsta har i dagsläget uppdrag från Karolinska sjukhuset och Danderyds sjukhus. Fler uppdragsgivare har visat intresse då köket är anpassningsbart för olika typer av måltidsproduktion.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer