Sedan 1999 har Ekocentrum i samarbete med Sveriges kommuner och landsting genomfört undersökningen om användning av ekologiska livsmedel.
Rapporten visar att kommuner och landsting lägger i genomsnitt 4,1 procent av livsmedelsbudgeten på ekologiska livsmedel. Motsvarande siffra 2003 var 2,5 procent. Åre kommun är bäst på ekologisk mat, med 16,6 procent av budgeten, följt av Vaggeryds kommun med 15,2 procent.
Det är också fler kommuner som handlar ekologiskt än tidigare. Mer än hälften av kommunerna, 52 procent, som besvarat enkäten uppger att de har tagit någon form av politiskt beslut om att öka inköpen av ekologiska livsmedel till storköken. 1999 var motsvarande siffra bara 28 procent.
12 procent av kommunerna och landstingen ger ekonomisk kompensation för merkostnader vid inköp av ekologiska livsmedel. De kommunerna köper också mer ekologiska produkter än andra.
Den vanligaste ekoprodukten är mjölk, följt av mjöl, gryn och bröd. Vissa kommuner köper även ekologiskt eller rättvisemärkt kaffe. 43 procent säger att man tänker öka andelen de närmaste åren.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer