Intresset från både kommuner och anbudsgivare har varit stort efter att den första samordnade finansupphandlingen, som gällde leasing av lös egendom, påbörjades i våras. Kommentus har därför beslutat att fortsätta med ytterligare två avtalsområden, vagnparksfinansiering och fastighetsleasing, även kallad renting.
– När Kommentus beslöt sig för att ta upp ett nytt upphandlingsområde, finansiella tjänster, gjorde vi bedömningen att det största behovet skulle finnas inom området finansiell leasing av lös egendom. Det finns en stor mängd inte sällan oförmånliga leasingavtal av olika slag som tecknas av kommuner och landsting för olika typer av utrustning. Men ganska snart insåg vi att det sannolikt fanns ett ännu tydligare behov av att tillhandahålla vagnparksfinansiering med förmånliga villkor, säger Roland Pettersson på Kommentus.
– När det gäller renting/fastighetsleasing har vi gjort bedömningen att det inom de närmaste åren kommer att finnas ett betydande investeringsbehov i fastigheter och annan fast egendom hos såväl kommuner som landsting, säger Roland Pettersson.
Anbuden spretar
För det nya avtalsområdet har man tagit experthjälp från konsultföretaget Bois & Partners. Christer Bois från konsultföretaget berättar att i den första, pågående upphandlingen deltar totalt 17 kommuner och två landsting.
– Vi har fått in alla anbud och har nu påbörjat utvärderingen. Det har varit ett stort intresse från finansmarknaden, och det är intressant att se hur mycket priserna skiljer sig åt i anbuden.
Christer Bois menar att det kan tjäna som ett bra avskräckande exempel för hur svår finansmarknaden faktiskt kan vara.
– Kommuner och landsting har bra kreditvärdighet, ändå finns det ett antal kommuner och landsting som inte får bra avtal. Ofta har de inte konkurrensutsatt finansbolagen tillräckligt, säger Christer Bois.
De finansiella upphandlingarna görs som förhandlade upphandlingar, vilket innebär att man inledningsvis ställer ett antal kvalificeringskrav.
– Upphandlingen går sedan vidare i en förhandlingsfas där vi jämför anbudens villkor, utifrån såväl pris som andra villkor som finns i avtalen, förklarar Christer Bois. Det är ett lite annorlunda förfarande jämfört med andra upphandlingar, där priset ofta är det mest relevanta. I en finansiell upphandling handlar det om att mäta priset mot övriga villkor.
Erfarenhet och kompetens saknas
De nya avtalsområdena vagnpark- och fastighetsleasing är snarlika den pågående upphandlingen, som gäller lös egendom, på vissa punkter.
– Det finns en viss begreppsförvirring inom alla de här tre upphandlingsområdena. Och det gäller gränsen mellan operationella och finansiella lösningar.
Gränsen är ofta otydlig och genom att lägga på kringtjänster i avtalet blir det svårt för kunderna att se vad man egentligen betalar för. Då är det viktigt att beställaren har en klar bild av vad man vill ska ingå i avtalet och sedan ställa hårdare krav på anbudsgivarna.
Christer Bois är kritisk till hur den offentliga sektorn upphandlar varor och tjänster på den finansiella marknaden och han har som mission att få offentlig sektor att förstå att man kan ställa krav på marknaden – och få väl anpassade lösningar.
– Aktörerna på finansmarknaden har fått en hel del kritik, men problemet ligger till lika stor del hos beställarna. Jämför med en vanlig upphandling, den är väldigt detaljrik och genomarbetad och upphandlarna vet precis vad de vill ha. Tyvärr har det inte fungerat lika bra i relationen med upphandlingar på finansmarknaden, säger Christer Bois.
Örebro fixar egna avtal för vagnparkleasing
Att leasa bilar till verksamheten i stället för att köpa dem har en stor fördel jämfört med andra avtalsområden. Det finns nämligen skattemässiga skäl.
– Om du köper en bil till kommunen får du inte dra av momsen, men leasar du bilen är det tillåtet att dra av halva momsen. Det är förstås många som tar tillvara på den möjligheten, säger Christer Bois.
Alla kommuner har behov av en vagnpark, men valen av leasinglösningar skiljer sig mycket åt. Mindre kommuner väljer exempelvis oftare att köpa kringtjänster som underhåll.
– Finansbolagen erbjuder färdiga pakettjänster, men de är inte alltid väl anpassade för kommunens verksamhet. Då blir det sällan kostnadseffektivt eftersom man betalar för tjänster som man egentligen inte behöver.
Fördelar med att vara storkund
Örebro är en större kommun med 11 000 anställda och en vagnpark på cirka 800 fordon. Upphandlingsansvarige Rolf Söderqvist berättar att man där har en ren finansiell leasing för sina fordon.
– Vi genomför alltid finansiell fordonsleasing, det vill säga vi lånar pengar för att köpa fordon och efter leasingtiden har vi möjlighet att köpa ut dem. Att göra egna upphandlingar är kostnadskrävande och det krävs vissa volymer för att det ska löna sig.
– Köper man stora mängder blir man intressant som kund, köper man lite kan det vara svårt att få in attraktiva bud. Det är ju mycket arbete för leverantörerna att skriva anbud.
Av den orsaken beslutade man att delta i Kommentus upphandling kring leasing av lös egendom.
– Vi leasar inte särskilt mycket lös egendom, och vi ansåg därför att det kunde vara en fördel för oss att vara med.
Även kommunens egen arbetstid avgör om man ska göra en egen upphandling.
Örebro kommun kommer inte att delta i Kommentus kommande upphandling av vagnparksleasing.
– Vi kommer själva att påbörja en fordonsleasingupphandling före årsskiftet. Våra nuvarande avtal löper ut och eftersom vi har en relativt stor vagnpark har vi stora chanser att få bra avtal. Och våra nuvarande avtal har varit förmånliga.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer