
Med vägledningen i kombination med Upphandlingsmyndighetens nya hållbarhetskriterier på området hoppas Biodriv Öst på ett genombrott för biodrivmedel.
Webbinariet samlade runt 100 deltagare från olika offentliga aktörer.
-Det är glädjande med det stora intresset för en hållbar offentlig upphandling. När många aktörer samverkar och drar åt samma håll kommer arbetet med fossilfria transporter att bli betydligt enklare – och billigare. Om vi dessutom tar in en större helhetsbild och ser till att vi löser flera olika utmaningar på en och samma gång kommer kostnadseffektiviteten i insatserna att bli ännu större, säger Beatrice Torgnyson Klemme, vd på samverkansorganisationen Biodriv Öst.
I projektet Fossilfritt 2030 samverkar fem regioner, sex länsstyrelser och runt 40 kommuner med fokus på att ställa om transportsektorn för att klara klimatmålen.
Offentlig upphandling är en viktig del i det arbetet.
-Att arbeta med miljö och klimat genom offentlig upphandling är egentligen inte så svårt. Men det kräver att upphandlarna vet vad de vill uppnå, har tid att ta reda på vad som är möjligt och resurser för att följa upp kraven, säger konsulten Maria Losman. som tagit fram vägledningen på uppdrag av Biodriv Öst.
-Här kan en del vägledning behövas, i synnerhet inom fossilfri upphandling där det händer mycket på marknaden med drivmedel och fordon. Jag vill att läsaren ska känna sig trygg i att använda upphandling som ett verktyg i omställningen för att minska klimatpåverkan och samtidigt nå andra samhällsnyttor.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer