Många kommuner arbetar aktivt för att servera mer ekologiskt producerade livsmedel på skolluncherna. Enligt en enkät som gjorts av TV4 Nyheterna är det bara 35 av 174 enkätbesvarande kommuner som inte jobbar för att öka andelen kravmärkt mat.
I Hedemora är exempelvis all mjölk ekologisk sedan år 2005. Vid utgången av 2008 ska 30 procent av övrig inköpt mat vara producerad i samklang med naturen.
Eskilstuna har antagit målet att 25 procent av skolmaten ska vara ekologisk år 2010. I Alvesta är målet 25 procent och Bergs kommun 15 procent. Södertälje spänner bågen ännu högre, här är målet att nå en 50-procentig eko-andel.
I många kommuner finns ett politiskt intresse för eko-producerade varor. Däremot ökar sällan anslagen för inköp av de överlag dyrare eko-livsmedlen. Arvikas svar är förhållandevis typiskt. Här används ekologiska produkter i så stor utsträckning som möjligt – under förutsättning att det inte medför merkostnader.
Långa transporter tär också på miljön. Detta till trots uppger var fjärde kommun i TV4-enkäten att de inte ställer krav på närproducerad mat. Det är lagen om offentlig upphandling som hindrar från detta.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer