Det tog ända till år 2011 innan EU-kommissionen officiellt uttalade att EU:s regelverk om offentlig upphandling även syftar till att motverka korruption.
Det kan tyckas självklart – om alla leverantörer behandlas lika, ingen diskrimineras på grund av nationalitet, det bara ställs proportionerliga krav som alla får del av och som inte ändras under upphandlingens gång- då är risken för korruption liten. Ändå förekommer det korruption i offentlig upphandling och den senaste tidens avslöjanden är ett tecken på att bestämmelserna inte följs.
Institutet mot mutor arbetar aktivt mot korruption och på seminariet diskuteras bland annat frågan om ämbetsmanna- och politikerrollen och var gränsen går mellan personligt, privat och offentlig. På seminariet presenteras Konkurrensverkets arbete mot karteller i offentlig upphandling och hur det går att förebygga karteller. Vi får även information om ledarskap och korruption.
Företag och organisationer som fokuserar för mycket på compliance system riskerar att köra i diket. I stället behövs mer ledarskap baserat på att korruption är fel och att antikorruption är bra business, och hur ska det införas. Och vad säger egentligen bestämmelserna om visselblåsare?
Lyssna och lär om detta viktiga ämne, presenterat av tre av Sveriges ledande experter på området.
Moderator: Carl Norén, advokat och delägare, Kastell
Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet mot mutor
Lars Björklund, konsult och delägare, Granit Management
Tove Kockum, tf. enhetschef, Konkurrensverket