
Osäkra tider och ny lagstiftning påverkar upphandling av IT-produkter och IT-tjänster med hållbarhetsambitioner. Så hur ska du som upphandlare agera för att driva en hållbar och säker IT-upphandling, nu och i framtiden? Den 31 mars får du konkreta exempel på kravställning som värnar en säker IT-miljö och når långtgående sociala och miljömässiga mål.
Under dagen får du:
- Veta hur cybersäkerhetslagen påverkar upphandling för en trygg digital miljö
- Exempel på långtgående sociala och miljömässiga krav
- Trender för hållbarhet i ramavtal
- En ny vägledning för cirkulär upphandling
Boka din plats till konferensen redan i dag!
Datum: 31 mars
Tid: kl. 13.00–16.30 med efterföljande mingel
Plats: På distans via digital sändning
Vi har ett begränsat antal platser fysiskt på Advokatfirman Delphis kontor, Mäster Samuelsgatan 17 i Stockholm. Just nu är det fullbokat. Är du intresserad av att delta på plats kan du kontakta maria@upphandling24.se för att ställa dig på väntelista.
Pris: Ingen kostnad
OBS! Vi tillämpar en no show-avgift om 200 kr om deltagare uteblir utan att ha avbokat deltagandet senast kl 18.00 dagen före konferensen, oavsett om du deltar på plats eller på distans.
Arrangör: Upphandling24 i samarbete med Dell Technologies
Frågor? Kontakta oss på bokning@upphandling24.se
Är du bokad på konferensen och inte hittar sändningslänken – kontakta amanda@upphandling24.se
Program


13.00 Välkomna!
Eva Selin, programansvarig, Upphandling24, och Katarina Kenne, Account Executive, Dell Technologies

Cybersäkerhet och motståndskraft i ny lagstiftning
EU:s NIS 2-direktiv ligger till grund för den nya cybersäkerhetslagen som förväntas träda i kraft 2025 och som omfattar de flesta statliga myndigheter, regioner och kommuner. Dessutom föreslås en ny lag om motståndskraft hos kritiska verksamhetsutövare i enlighet med EU:s CER-direktiv. Ta del av hur nya säkerhetskrav påverkar upphandling av molntjänster och annan utkontraktering. Men också vad de nya lagarna betyder för utformningen av det som måste finnas med i kommande avtal.
Peter Nordbeck, advokat med IT och dataskydd som specialitet, Advokatfirman Delphi.

Sveriges offentliga AI-resa
Det har hänt en hel del sedan AI Sweden började kartlägga AI-initiativ inom offentlig sektor. Vi tar del av hur aktörer inom kommuner, myndigheter och regioner använder AI inom olika områden, var man kommit längst och varför. Var utmaningarna och fallgroparna finns när det kommer till AI i medborgarnas tjänst eller som verktyg i det egna arbetet. Vi får också konkreta exempel på hur olika AI-tjänster kan bidra till hållbara lösningar och vilket steg som kan vara det mest strategiska på er egen AI-resa.
Rebecka Lönnroth, ansvarig offentlig sektor, AI Sweden
14.10 Kaffepaus

Regional samverkan driver hållbarhet
I ett nationellt samarbete mellan Sveriges regioner ansvarar Region Stockholm för att driva utvecklingen inom hållbarhet på IT-området. För ett par år sedan gjordes därför en större marknadsanalys genom dialog med IT-branschen. I december 2024 blev resultatet klart: ett paket med långtgående sociala och miljömässiga krav som andra regioner kan använda sig av. Vi tar del av marknadsanalysen och dess resultat samt hur samarbetet går till och vad det lett till. Vi får också veta mer om den revidering som gjorts samt en ny uppförandekod och kontraktsvillkor.
Linda Scott Jakobsson, hållbarhetsstrateg, regionledningskontoret, Region Stockholm


Cirkulära krav i verkligheten
I samverkan med Göteborgsregionens kommunalförbund och Göteborgs stad har IVL tagit fram metoder som underlättar för offentliga aktörer att upphandla cirkulärt. Ta del av lärdomar och vägledning för upphandlingar som rör inköp av återbrukad och reparation av IT-produkter. Vi får även smakprov ur kommande EU-lagstiftning inom ekodesign där tuffa krav på hållbarhet inom IT kommer att införas.
Josefine Kjaer Helgstrand, expert cirkulär upphandling samt Arvin Ghasemi, expert kemikalielagstiftning, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Trender inom hållbar upphandling
Ett samverkansprojekt mellan nordiska offentliga upphandlingsorganisationer har lett till en vägledning inom hållbar IT-upphandling. Ta del av strategier, kriterier för längre livslängd och cirkulär hantering vid inköp av IT-produkter, både nya och begagnade. Lär dig hantera hinder och öppna möjligheter för att ändra attityder och beteende hos beställare.
Kathleen McCaughey, hållbarhetsansvarig, Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet
16.30 Eftermiddagen avslutas med mingel
Programmet uppdateras löpande!
Samarbetspartner
