Efter studier i affärsjuridik började Rita Riadh Issa arbeta på Linköpings kommun med upphandlingar och upphandlingspolitiska frågor. Där arbetar hon tillsammans med ett tiotal andra upphandlare, avtalscontrollers och e-handelsansvariga.
– Jag ville gå kursen i avtalsrätt därför att jag hade många frågor kring avtal. Det är mycket som befinner sig gråzonen. Lagen säger något, men vad ska vi skriva i till exempel våra ramavtal för att det ska bli korrekt, säger Rita.
Fick med sig flera viktiga nycklar framåt
– Jag lärde mig flera saker, bland annat hur man kan formulera exklusivitet i vissa avtal och delar som är bra att ha med i ramavtalet utöver krav på anbudsgivare eller ska-krav. Jag lärde mig också mycket om hur man kan formulera avtal och vad man har för möjligheter, till exempel gällande skadestånd och hur man specifikt ska formulera sig gällande viten, berättar Rita.
Kursen innehöll även mycket om förlängningar och väsentliga ändringar/ tillägg och om olika rättsfall som är bra att ha i åtanke, som stödjer olika situationer.
– Vi samtalade också kring vilka möjligheter det finns utöver det som står i avtalet, krav på anbudsgivare och en del kring ramavtal. Det var lättillgängligt och kursledaren var också toppen. Kursen var väldigt informativ men det var också öppet för dialog. Det blev rätt mycket dialog faktiskt, vilket jag gillade.
Rita menar att de använder flera lärdomar från kursen i deras arbete nu. Ett exempel på det är hur de formulerar krav på anbudsgivare utifrån rättsfall:
– Vi fokuserar väldigt mycket på vad vi skriver där och vilka krav som ställs. Vi ställer oss frågan – är de skäliga? Och framför allt stämmer vi av vilka krav som följs upp i ramavtalet sedan.
Rekommenderar kursen till andra
– Alla som jobbar med att formulera upphandlingsdokument tycker jag ska gå den här kursen. Framför allt om du är juridikintresserad, men det är heller ingen förutsättning. Alla som jobbar med uppföljningar är också lämpade, avslutar Rita.