Den agila metodiken har de senaste 20 åren växt fram som en reaktion mot de traditionella ”vattenfallsprojekt” som bygger på omfattande planering, men där verkligheten sällan motsvarar planen. Den agila metoden bygger på grov planering och därefter fokuserar man på att utveckla, experimentera och kontinuerligt anpassa och förbättra.
En agil upphandling utgår från att det inte går att veta exakt vad beställaren vill ha när upphandlingen genomförs. Syftet är istället att tilldela avtal till en leverantör med rätt förmåga, därefter krokar verksamheten och leverantören arm och utvecklar tillsammans i iterativa cykler (sprintar).
Agila upphandlingar har växt fram inom IT-området, men börjar även spridas till andra områden. Metodiken lämpar sig på upphandlingar med stor osäkerhet och där det inte går att utforma en uttömmande kravspecifikation vid upphandlingstillfället – helt enkelt för att kraven från beställaren kan ändras sett över tid och för att köparen förstår att leverantören står för en stor del av kompetensen. Agila upphandlingar omfattar klausuler som reglerar risk- och vinstdelning med syftet att avtal tecknas med framåtlutade leverantörer.

Innehåll
Agila metoder
- Agil vs. Lean
- Agila principer och värderingar
- Agila manifestet – Kultur över process
- Organisering och ledarskap
- Projektmodeller – Vattenfall vs. agila projekt
- När lämpar sig agila metoder?
Agil upphandling
- Principer för agil upphandling – flexibilitet, anpassning och samverkan
- Agil upphandlingsprocess – en metod för att göra upphandlingar snabbare
- Agil upphandlingsenhet – mer fokus på att skapa värde för verksamheten
- Agilt work flow och resursplanering
- Agila avtal är incitamentsbaserade (risk- och vinstdelning)
- Agil upphandling – mer än bara vid IT-upphandlingar!
Kursledare
Vår kursledare, Tomas Näslund, har mer än 12 års erfarenhet av strategiskt inköp och offentlig upphandling. Sedan år 2016 arbetar han som konsult inom inköp och upphandling hos Ecenea där han hjälper offentlig sektor att utveckla sitt inköps- och upphandlingsarbete. Tomas har genomfört över 100 offentliga upphandlingar och varit projektledare för projekt inom P2P, e-handel och implementering av upphandlingssystem med tillhörande processarbete. Han har också erfarenhet av att leda agila IT-projekt. Tomas har genomfört över 500 utbildningsuppdrag, kurser och seminarier. Med stor pedagogisk förmåga och många praktiska exempel är han en mycket uppskattad föreläsare.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som är upphandlare som söker nya, mer flexibla och värdeskapande, sätt att genomföra offentliga upphandlingar på. Kursen är även till för dig som är exempelvis upphandlingschef eller har annan ledande position och har ansvar för utveckling och ledning av inköps- och upphandlingsarbetet.
Praktisk information
Datum: 19 oktober
Tid: kl. 8.45-16.00 (registrering från kl. 8.15, inloggning från kl. 8.30)
Plats: Välj mellan att delta på distans eller på plats i Stockholm på Hilton Hotel, Guldgränd 8.
Pris: 6 950 kr ex moms t.o.m. 19 september, därefter 7 950 kr ex moms
Våra bokningsvillkor hittar du här.
Program
Kursen är en intensiv endagskurs. Den består av föreläsningar varvade med diskussioner och interaktiva presentationer. Det finns flera möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan deltagarna under dagen.
08.15/8.30 Registreringsfika/Inloggning
08.45 Presentation av deltagare
09.00 Föreläsningar inkl. kortare paus (bensträckare)
11.30 Lunchpaus
12.30 Föreläsningar
14.00 Eftermiddagspaus för fika
14.30 Föreläsningar
16.00 Avslutning av dagen
Efter genomförd utbildning erhåller du Upphandling24:s diplom.