Sedan den nya säkerhetsskyddslagen trädde i kraft 2019 har kraven på att ingå säkerhetsskyddsavtal i offentliga upphandlingar ökat och förtydligats. I samband med att det säkerhetspolitiska läget försämras uppstår ett ökat behov av säkerhetsskydd, och av att säkerställa att de leverantörer som avtal tecknas med är pålitliga.
Samtidigt har de verksamhetsmässiga riskerna med att göra fel ökat, särskilt i samband med att de nya sanktionerna i säkerhetsskyddslagen trätt i kraft. Dessa innebär att en upphandlande organisation kan bli tvungen att betala sanktionsavgifter om säkerhetsskyddsavtal inte tecknats när det krävts.
Men vad är då ett säkerhetsskyddsavtal, och när måste det ingås? Vad innebär den utökade skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal även i samarbetssituationer, och när ska ett säkerhetsskyddsavtal lämpligen ingås i en upphandling? Och vad är egentligen säkerhetsskyddslagen?
Dessa frågor kommer att besvaras under vår heldagsutbildning i säkerhetsskyddad upphandling. Under kursen varvas teoretiska moment med praktiska exempel.
Innehåll
- Grundläggande om säkerhetsskyddslagen och kraven på att ingå säkerhetsskyddsavtal
- Att genomföra en säkerhetsskyddad upphandling i praktiken
- Vad ska ett säkerhetsskyddsavtal innehålla?
- Vad kan hända om det blir fel?
Kursledare
Vår kursledare Viktor Robertson är advokat och senior specialist på Advokatfirman Kahn Pedersen. Förutom att ha lång erfarenhet av upphandlingsfrågor är Viktor specialiserad på frågor som rör säkerhetsskyddslagstiftningen och annan juridisk informationssäkerhet. Viktor har bland annat ansvarat för framtagande av en metod för att avgöra om en verksamhet bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Han är även expert hos en av de ledande rättsinformationstjänsterna för säkerhetsskyddsjuridik, där han löpande skriver artiklar och analyser med fokus på frågor som rör säkerhetsskydd.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar som upphandlare med erfarenhet av upphandlingsarbete och har liten eller ingen erfarenhet av att använda säkerhetsskyddad upphandling. Det är en fördel att även ta med den som är säkerhetsskyddsansvariga hos er.
Praktisk information
Datum: Våren 2025. Nytt datum kommer inom kort.
Tid: kl. 8.45-16.00 (registrering från kl. 8.15, inloggning från kl. 8.30)
Plats: Välj mellan att delta på distans eller på plats i Stockholm på Hilton Hotel, Guldgränd 8.
Pris: 6 950 kr ex moms t.o.m. 13 januari, därefter 7 950 kr ex moms
Våra bokningsvillkor hittar du här.
Program
Kursen är en intensiv endagskurs. Den består av föreläsningar varvade med diskussioner och interaktiva presentationer. Det finns flera möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan deltagarna under dagen.
08.15/8.30 Registreringsfika/Inloggning
08.45 Presentation av deltagare
09.00 Föreläsningar inkl. kortare paus (bensträckare)
11.30 Lunchpaus
12.30 Föreläsningar
14.00 Eftermiddagspaus för fika
14.30 Föreläsningar
16.00 Avslutning av dagen
Efter genomförd utbildning erhåller du Upphandling24:s diplom.