Hela den här sidan är en annons.

Så benar du ut komplexiteten av IT-upphandlingar

Tycker du att IT-upphandlingar är komplexa? Upphandlaren Åsa Brohlén löste detta genom att gå en utbildning och fick hjälp att bena ut komplexiteten: "Du behöver ta hänsyn till din egen avdelning. Titta på hur IT-miljön ser ut och hänger ihop på hemmaplan. Det är inte bara att titta på någon annan myndighet och planka den rakt av, allt är kundunikt."

När Åsa Brohlén, upphandlare på Region Kronoberg, var ny inom IT-upphandling ville hon lära sig mer om ämnet. Hon valde då att gå 2-dagarsutbildningen Kvalificerad IT-upphandlare där kunniga, samspelta kursledare förklarade och benade ut komplexiteten av den typen av upphandlingar. Hon berättar att hon fick med sig en hel del från kursen:

– Jag fick med mig allt från behovsanalys och förstudier till hur du skriver kravspecifikation, hur du utvärderar anbud, hur du skriver avtal och arbetar med avtalsuppföljning.

Uppmanar fler att gå kursen för att skapa förståelse inom verksamheten

Åsa började jobba i landstinget 1999 som ekonom och har sedan dess haft flera olika roller. 2012 började Åsa jobba som upphandlare inom hjälpmedel och finansiella/avancerade tjänster. Men efter några år kände hon att det var dags för en ny utmaning och började därför jobba med IT-upphandlingar vid årsskiftet.

Hon menar att det krävs att du jobbat med upphandling tidigare för att få ut något av kursen. Men hon anser att de som jobbar på IT-verksamheten som håller på med upphandlingar också skulle dra nytta av kursen för att lära sig lite mer om vad upphandlare behöver ha med sig.

– Det skulle kunna underlätta om flera avdelningar i verksamheten förstod varandra bättre under upphandlingsprocessen, och även varför det blev som det blev med resultatet sedan.

Ta del av många tips och erfarenhet 

Åsa berättar att hon kommer att ta med sig flera delar av kursen in i sitt arbete.

– Jag lärde mig massor av tips och trix hela vägen från början till slutet av en upphandling. Kursledarna delade med sig av egna tidigare erfarenheter, hur vanliga fallgropar kan undvikas, vad du kan göra om du hamnar i en och vilka lärdomar du kan dra nytta av i efterhand.

Skulle du rekommendera den här kursen till andra?
– Ja. Den här kursen är oerhört bra, väldigt proffsiga och samspelta kursledare och innehållsrika föreläsningar, säger Åsa.

Att upphandla IT är komplext med speciella utmaningar, inte minst gällande säkerhet. Hur vet du om det bästa alternativet är att outsourca eller behålla verksamheten i organisationen? Vilka krav ska du ställa och hur utformar du dem?

Under två intensiva heldagar där teori kombineras med praktik får du kunskap i allt från behov till utvärdering och avtal.

Innehåll:

  • Projektering och kravställande
  • Upphandling - utvärdering
  • Förhandling
  • Leveransuppföljning

Kursen riktar sig till dig som arbetar som upphandlare men har liten eller ingen erfarenhet av att själv upphandla it-system. Målgrupp är även it-tekniker, it-systemförvaltare eller liknande som medverkar i upphandlingar av it-system.

Anmäl dig här!