Hela den här sidan är en annons.

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Vad tycker du är de viktigaste delarna för en upphandlare att lära sig mer om?

— En av de allra viktigaste delarna är att lära sig formulera tilldelningskriterier som håller vid en juridisk granskning. Det är generellt svårt att utforma utvärderingsmodeller som är tillräckligt transparenta. Det kräver kunskap och erfarenhet. Detta är den del av upphandlaryrket som jag kallar hantverk. Behärskar du det så är det kul. Just att använda sig av referenser i utvärderingen tycker jag är ett mycket bra sätt att mäta kvalitet men det gäller att veta hur du får formulera dig så att det inte felaktigt tas för ett kvalificeringskrav. En felaktig formulering kan leda till att du förlorar en överprövning. 

— Ytterligare något som många gånger anses betungande och svårt är ESPD-systemet. Om du lär dig hantera det blir det enklare att förstå och lättare för dig att använda det.

Du ska hålla en tvådagarsutbildning inom LOU. Vad gör den här utbildningen så speciell?

— Det finns många utbildningar som introducerar LOU men den här har speciella fördjupningsdelar där jag går igenom nyheter och praxis för olika områden. Min intention är att stötta i upphandlarens vardag. Jag tolkar domarna, förenklar och ger deltagarna det som de behöver ha kunskap om. Exempelvis är det viktigt att kunna bedöma om det finns risk med att ställa ett visst krav. Däremot behöver du inte vara jurist för att kunna det.

Slutligen,  vem är och vad gör Mathias Sylvan?

— Jag är upphandlingsjurist och arbetar idag vid Lidingö stad samt är konsult och debattör inom upphandlingsfrågor. Många känner till mig från den tid jag arbetade som förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, men också idag från bland annat mitt arbete med sociala- och hållbarhetskrav med ett speciellt intresse för idéburna offentliga partnerskap.  

Utbildningen LOU på två dagar riktar sig både till dig som är ny inom upphandling och dig som arbetat ett tag och vill ha lite uppfräschning samt fördjupning. 

Läs mer här >>

Det här är den perfekta kursen för dig som är ny i rollen som upphandlare eller för dig som känner att du behöver en repetition av LOU.

Under det senaste året har det kommit ny praxis, till exempel om skyldigheten att ange takvolymer i ramavtalsupphandlingar och vad som gäller för golvpriser. Ny praxis och ny lagstiftning behandlas under respektive avsnitt.

Lite av innehållet

  • Tröskelvärden
  • Principerna för offentlig upphandling
  • Upphandlingsförfaranden
  • Ramavtal
  • Kvalificering
  • Utvärdering av anbud
  • Referenser

Föreläsning varvas med gruppövningar och varje avsnitt innehåller en fördjupande del.

Anmäl dig här!