Välkommen till Upphandling24:s nätverk Avtalsuppföljning för dig som arbetar inom offentlig upphandling. Träffarna innehåller såväl föreläsningar som diskussioner och erfarenhetsutbyten.
En bra avtalsuppföljning grundas redan när du förbereder en ny upphandling och en ny avtalsperiod. Hur formulerar du dina krav och avtalet för att kunna göra en bra uppföljning? Hur tar du med dig erfarenheter från ett avtal till ett annat? Det här är några av de frågeställningar som kommer att ligga till grund för våra gruppdiskussioner i nätverket.
Under nätverksträffarna få du ta del av andra organisationers praktiska erfarenheter av avtalsuppföljning, olika verktyg som finns på marknaden och råd från experter inom olika områden. Mycket tid finns till att diskutera olika frågeställningar, att nätverka och ta del av hur kollegor i andra organisationer arbetar.
Bli medlem i nätverket
Varmt välkommen att bli medlem i nätverket Avtalsuppföljning. Vi blandar föreläsningar med diskussioner och du är själv med och påverkar vilka ämnen och föreläsare vi tar upp på träffarna.
- 6 träffar per år
- Varje träff är ca 2,5 h lång, vanligtvis kl. 13.00-15.30
- Du deltar digitalt på distans
- Max 50 medlemmar
- Medlemsavgiften är 6 950 kr ex moms/år
Våra bokningsvillkor hittar du här.
PSST! Vill du testa nätverket innan du bokar? Då finns det möjlighet att vara med på nästa träff i mån av plats. Kontakta maria@upphandling24.se för bokning av prova på-träff.
ERBJUDANDE: 30 % rabatt
Just nu ger vi dig som ny medlem drygt 30 % rabatt för medlemskap under 2022.
Ordinarie pris: 6 950 kr ex moms – Ditt pris: 4 600 kr ex moms
Datum 2022
26 januari 13:00 – 15:30
16 mars 13:00 – 15:30
27 april 13:00 – 15:30
31 augusti 13:00 – 15:30
5 oktober 13:00 – 15:30
30 november 13:00 – 15:30
Preliminärt program 2022
Vid varje träff läggs stort fokus på diskussioner och erfarenhetsutbyten men vi kommer även ha stöttning av experter inom olika områden. Innehållet i träffarna anpassas utifrån medlemmarnas önskemål och kan därför komma att ändras:
- Vi undersöker de juridiska aspekterna av avtalsuppföljning. Vilka möjligheter att förändra ett upphandlat avtal till det bättre ger upphandlingsrätten och vad händer om man ändrar “för mycket”?
- Ta del av Skövde kommuns arbete för en bra upphandlingsorganisation med systemstöd, tydlig ansvarsfördelning och genomarbetade rutiner för avtalsuppföljning.
- Ett exempel ur verkligheten: På Arbetsförmedlingen i Östersund gav uppföljningsarbetet av en tjänsteupphandling goda resultat tack vare tydliga utvärderingskriterier och rutinmässiga avstämningar under avtalstiden.
Tidigare träffar under 2022
Modell för integrerad uppföljning
Vi tar del av Skånetrafikens nya avtalsförvaltningsmodell där uppföljningsprocessen ingår som en integrerad del. Något som lett till en ny systematik i uppföljningsarbetet. Modellen har olika prioriteringsnivåer för uppföljning och utveckling liksom nya verktyg och systemstöd. Vi får också veta mer om hur Skånetrafiken arbetar för att skapa förståelse för hur viktig avtalsuppföljning är för att nå verksamhetsmålen.
Alicia Kronqvist är uppföljningschef och Amar Madzarevic avtalsansvarig inom affärsområde buss på Skånetrafiken.
Vad krävs för att prioritera avtalsuppföljning?
Vad är det som gör att arbetet med att förvalta avtal, följa upp och utvärdera dem inte prioriteras och vad krävs för att åtgärda bristerna?
De här frågorna undersöks i en studie som också presenterar en checklista för att syna den egna verksamheten med förslag till förbättringar. I diskussionspass och gruppövningar utgår vi från era utmaningar i arbetet med avtalsuppföljning.
Evin Aslan, upphandlare, Landskrona stad och Natalie Seyoum, upphandlare Simrishamns kommun.
Uppföljning med spendanalys
Spendanalyser är grunden för strategiskt inköpsarbete och en förutsättning för att få kontroll över organisationens inköp. Med spenden som utgångspunkt skapas en god överblick över var du bör göra uppföljningar och vilka leverantörer du bör prioritera.
Anders Carnbro går igenom hur spendanalys och avtalsuppföljning hör ihop. Han är konsult med lång erfarenhet av inköp och upphandling i såväl privat som offentlig sektor.
Träffar under 2021
Prisjusteringar under löpande avtal
Under pandemin har många leverantörer haft svårt att hålla vad de lovat och om de lyckats så har de ofta begärt prisjusteringar utöver vad som överenskommits i avtalet. Så hur hanterar man avtalsförändringar som rör prisjusteringar under löpande avtal – oavsett om där finns prisjusteringsklausul eller inte? Även under mer normala förhållanden kan fasta priser i vissa branscher vara knepiga att hålla. Men hur stora prisökningar kan vara rimliga och vilka metoder för prisjusteringar finns att tillgå?
Per Werling, upphandingsjurist, e-Avrop.
Uppföljning av hållbarhetskrav
I Huddinge kommun används en matris som underlättar och skapar struktur när sociala och miljömässiga hållbarhetskrav ska följas upp. Den används praktiskt i uppföljningsarbetet. Vilket tydliggör uppföljningsarbetet och skapar förutsättningar för att de hållbarhetskrav som ställts också möts.
Lena Mårdh, Upphandling Södertörn och Huddinge.
Skadestånd och formulering av villkor
Vi fick en genomgång av vad som gäller för viten och skadestånd och reglering av påföljder. Allt för en tydlig och transparent påföljdsreglering.
Per-Ola Bergqvist, advokat, Foyen Advokatfirma.
Uppföljning av arbetsrättsliga villkor
Johan Davidsson och Helena Leth Sagvall berättade om hur de arbetar med uppföljning av arbetsrättsliga villkor. Nätverket fick ta del av hur du rent praktiskt går till väga när du följer upp arbetsrättsliga villkor, vilka svårigheter du kan stöta på och hur du hanterar dem. Vi diskuterade vilka rättigheter upphandlande myndighet har med hänsyn till LOU och GDPR men också vilka svårigheter som finns i praktiken när vi gör vår uppföljning.
Johan Davidsson och Helena Leth Sagvall , Göteborgs stad.
Från avtal till avtal
Eleonor Ericzzon arbetar som avtalscontroller i Örebro kommun. De har kommit relativt långt i att utforma rutiner och en organisation kring avtalsuppföljning. Hon delade med sig av tips, trix och sin erfarenhet. Vad innebär en avvikelse och har alla samma förståelse och insikt om detta? Vilka avvikelser är vanligast och hur se de ut i olika avtal? Vi pratade om hur vi tar med oss händelser från en avtalsperiod in i kommande upphandling. Sist men inte minst konkreta och praktiska exempel på hur man kan följa upp avtal där man har flera olika och ibland många beställare. Det kan vara kommungemensamma avtal eller avtal samordnade med andra organisationer/kommuner.
Eleonor Ericzzon, avtalscontroller, Örebro kommun
Hur en uppföljningsmodell kan se ut
Emma och Robin som arbetar som strategiska inköpare på SVT beskrev under denna nätverksträff i detalj resan med att implementera en leverantörsstyrningsmodell från idé till nuvarande läge. På ett konkret sätt förklarade de hur de kategoriserar leverantörer samt hur de hanterar utmaningen med att hålla ordning på hundratals avtalsleverantörer i en föränderlig organisation. Emma och Robin berättade också om vilka vinster de hittills uppnått och vilka reaktioner och synpunkter deras egen organisation och leverantörer har haft på modellen.
Emma Coan, Robin Holmquist, strategiska inköpare, SVT.
Kontakta oss
Har du frågor om våra nätverk är du välkommen att kontakta oss på bokning@upphandling24.se.