Ett fungerande avtal är helt avgörande för om en upphandling ska bli lyckad. Avtalet ska definiera vad som ska levereras samt vara möjligt, och helst enkelt, att följa upp. Dessutom ska avtalet förebygga konflikter och ge utrymme för att hantera de oförutsedda svårigheter som kan uppstå under avtalets gång. Att skriva lämpliga och välbalanserade avtal är i sig en svår konst. För upphandlaren tillkommer en ytterligare komplexitet i upphandlingslagarna som styr vilka möjligheter som står till buds.
Utbildningen Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF reder ut komplexiteten i att skriva och hantera avtal. Med konkreta exempel ur verkligheten får du en förståelse för hur avtal kan och bör formuleras för att fungera under hela avtalstiden. Du lär dig också hur det färdiga avtalet kan hanteras, justeras och sägas upp under avtalets löptid.
Du får kunskap i hur avtal kan tolkas, parternas rättigheter och skyldigheter samt vilken sekretess som gäller för avtalsrelationen. Det finns gott om utrymme för konstruktiva diskussioner samt moment av konkret och praktiskt avtalsarbete.
Vill du få ut maximalt av din avtalsrelation efter en avslutad upphandling är detta rätt utbildning för dig, oavsett om du arbetar som upphandlare eller leverantör!
Innehåll
- Vilka regler som påverkar avtalsrelationen för en offentlig köpare
- Praktiska exempel på avtalsvillkor och hur de tillämpas
- Vilka möjligheter som finns att påverka villkoren i avtalet inför och efter ingåendet
- Ansvarsbegränsningar i avtal, utformning och konsekvenser
- Avtalsbrott och påföljder
- Häva avtal och skadestånd
- Vilken sekretess som gäller för avtalsrelationen
- I vilka situationer ett ingånget avtal kan riskera att ogiltigförklaras enligt LOU
- Hur en process om ogiltigförklaring går till och vad som gäller efter en ogiltigförklaring
Kursledare
Vår kursledare Carl Norén, advokat och delägare på Kastell Advokatbyrå, arbetar med inriktning på processrätt och offentlig upphandling. Han har varit ombud i kommersiella domstols- och skiljeprocesser för såväl svenska som utländska klienter verksamma inom en rad olika områden. Carl har många års erfarenhet av att hjälpa både upphandlande myndigheter och leverantörer med rådgivning inom offentlig upphandling. Han har varit ombud i mål om överprövning som berört flera olika branscher, framförallt i upphandlingar av IT- och kontorsutrustning, bemanningstjänster, läkemedel samt inom transportsektorn.
Vår andra kursledare Eugenia Arksand är biträdande jurist vid Kastell Advokatbyrå. Hon är specialiserad inom offentlig upphandling och biträder såväl upphandlande myndigheter som leverantörer i en mängd olika upphandlingsrättsliga frågor. Hon agerar ombud i mål om överprövning av upphandling och har även praktisk erfarenhet av upphandling och utformning av upphandlingsdokument.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar som upphandlare med erfarenhet av upphandlingsarbete.
Praktisk information
Datum: Nytt datum kommer inom kort
Tid: kl. 8.45-16.00 (registrering från kl. 8.15, inloggning från kl. 8.30)
Plats: Välj mellan att delta på distans eller på plats i Stockholm på Hilton Hotel, Guldgränd 8.
Pris: 6 950 kr ex moms t.o.m. 28 februari, därefter 7 950 kr ex moms
Våra bokningsvillkor hittar du här.
Program
Kursen är en intensiv endagskurs. Den består av föreläsningar varvade med diskussioner och interaktiva presentationer. Det finns flera möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan deltagarna under dagen.
08.15/8.30 Registreringsfika/Inloggning
08.45 Presentation av deltagare
09.00 Föreläsningar inkl. kortare paus (bensträckare)
11.30 Lunch
12.30 Föreläsningar
14.00 Eftermiddagsfika
14.30 Föreläsningar
16.00 Avslutning av dagen
Efter genomförd utbildning erhåller du Upphandling24:s diplom.