
Bli en vassare upphandlare och utvecklas i din yrkesroll. Lär av experter och kollegor i Upphandling24:s digitala nätverk och bli bättre på hela upphandlingsprocessens många utmaningar.
I nätverket för upphandlare utgår vi från deltagarnas önskemål när vi bjuder in experter inom olika områden. Träffarna kan exempelvis handla om organisatoriska utmaningar med roller och ansvarsfördelning samt behovsanalys, marknadsdialog, kravställning, utvärderingsmodeller och uppföljning. Dessutom ser vi till att uppdatera oss om nyheter och förändringar i de regelverk som styr upphandlingsprocessen.
Varje träff innehåller föreläsning med tid till frågor samt diskussioner och övningar i mindre grupper. Stort fokus läggs på möjligheten att utbyta erfarenheter med kollegor, nätverka och inspireras av hur andra organisationer arbetar.
PRAKTISK INFORMATION
Varmt välkommen till nätverket för Upphandlare. Vi blandar föreläsningar med diskussioner och du är själv med och påverkar vilka ämnen och föreläsare vi tar upp på träffarna.
- 6 träffar per år
- Varje träff är ca 2,5 h lång, vanligtvis kl. 13.00-15.30
- Du deltar digitalt på distans
- Max 50 medlemmar
- Medlemsavgiften är 6 950 kr ex moms/år
Våra bokningsvillkor hittar du här.
PSST! Vill du testa nätverket innan du bokar? Då finns det möjlighet att vara med på nästa träff i mån av plats. Kontakta maria@upphandling24.se för bokning av prova på-träff.
JULERBJUDANDE
Just nu ger vi dig 1000 kr i julklappsrabatt för medlemskap under 2024.
Ordinarie pris: 6 950 kr ex moms – Ditt pris: 5 950 kr ex moms.
Erbjudandet gäller nybokningar och i mån av plats, och längst till den 29 december 2023.
Vill du ha fakturan FÖRE årsskiftet? Ange det vid din bokning så ordnar vi det.
Nästa träff är den 14 december 2023, kl 13.00-15.30
DIS – ett komplement som lockar mindre leverantörer
I samarbete mellan sex kommuner i Kronobergs län handlas delar av behovet gällande livsmedel med frukt, grönt, chark och kött upp i ett dynamiskt inköpssystem.
et handlar främst om att erbjuda affärsmöjligheter för mindre lokala leverantörer men också om att säkra beredskapen av viktiga leveranser i tider av kris. Växjö kommun har sedan tidigare erfarenhet av DIS för fordon och tekniska konsulter samt nu även bemanningstjänster. Under träffen tar vi del av villkoren och förutsättningarna för DIS inom olika områden med varor och tjänster, hur systemet fungerar inom ramen för det befintliga upphandlingsverktyget, vilka fördelarna är, vad leverantörerna tycker och vad man som upphandlande myndighet bör tänka på innan man drar igång med DIS.
Tina Storbjörk, upphandlingschef Växjö kommun
Datum 2023
9 februari
18 april
31 maj
7 september
24 oktober
14 december
Preliminära datum våren 2024
15 februari
mars/april
30 maj
Preliminärt program 2024
Vid varje träff läggs stort fokus på diskussioner och erfarenhetsutbyten men vi har också stöttning av föreläsare – oftast med lång praktisk erfarenhet – inom olika områden. Innehållet i träffarna anpassas utifrån medlemmarnas önskemål och kan därför komma att ändras:
- Projektleda upphandlingar.
- AI – utmaningar, möjligheter och fallgropar.
- Beredskapskrav för upphandling i kristider.
- Klarspråk för tydliga upphandlingsdokument.
- Sekretess – när, varför och hur.
- Organisera för upphandling. Rutiner, roller och ansvarsområden.
- Ändamålsenliga inköpsorganisationer.
- Nyheter och förändringar i lagstiftning och regelverk.
- Upphandla hållbart. Kriterier, kravställning och rutiner.
- Dialog med leverantören – regler och praxis.
- Avtalsuppföljning. Organisation, struktur, system och rutiner.
- Direktupphandling. När och hur?
- Upphandling för framtiden.
Tidigare träffar 2023
Lyckas med din utvärdering
Det finns flera olika modeller för att utvärdera anbud och det är inte helt lätt att veta vilken man ska välja. De tilldelningskriterier du använder har dessutom stor betydelse för hur väl du lyckas med din utvärdering! Vi går igenom vad som ger en bra utvärdering och vilka fällor du bör undvika. Men också hur du bör tänka kring lämpliga tilldelningskriterier så att de är relevanta och mätbara.
Per Werling, upphandlingsjurist, Pabliq
Dialog och avtalsuppföljning
I Kungsbacka har man stor erfarenhet av leverantörsdialoger inför upphandlingar inom de allra flesta områden. Från skogsvård till tekniska hjälpmedel och livsmedel. Det har lett till god kännedom om olika marknader och riktigt vassa krav för avtal som håller i längden. En viktig förutsättning för det handlar om att inte tumma på avtalsuppföljningen. Vi tar del av hur dialogerna går till och vad tuffa krav med envis uppföljning lett till i praktiken utifrån en upphandling av livsmedel som skakat om branschen.
Anna Hallin, hållbarhetssamordnare och miljöspecialist på inköp i Kungsbacka kommun
Plan för proaktiv upphandling
I Gävle kommun är upphandlingsplanen ett högst visuellt verktyg som skapar samsyn mellan inköpsfunktion, ledning och verksamheter men också ger utrymme för individuella insatser. Efter ett grundarbete med att samla in data och bearbeta information om alla avtal och specifika behov ger planen en god överblick gällande löpande avtal och kommande upphandlingar. Vi tar del av utvecklingsprocessen för en upphandlingsplan som gör det proaktiva arbetet möjligt.
Stefan Åkerlund, upphandlingsstrateg vid Gävle kommuns inköp- och upphandlingsenhet.
Bokslut för bättre organisation och avtalsuppföljning
Sedan fem år tillbaka genomför upphandlingsenheten vid Halmstads Energi och Miljö AB årligen särskilt inköpsbokslut. Det synliggör utmaningar och förbättringsåtgärder för organisationen som sedan kan ligga till grund för beslut som fattas. Boksluten har bland annat lett till en stärkt inköpsorganisation med tydlig struktur, nya verktyg och bättre kontroll för en förenklad avtalsuppföljning.
Nathalie Rapp, chef för upphandlings- och inköpsavdelningen vid Halmstads Energi och Miljö AB.
Krav och kontroll som stoppar oseriösa leverantörer
Det finns stöd att få för upphandlare som vill ställa relevanta krav och genomföra kontroller som identifierar misstänkta anbud. Under vår första träff tar vi del av Ekobrottsmyndighetens vägledning med checklista. Vi börjar med en riskanalys av brottslighet och osund konkurrens i olika branscher för att guidas genom förslag på lämpliga kontroller och hur de kopplas till krav som bör ställas i upphandlingen.
Gott om tid finns för frågor och diskussion samt övning med konkreta fall i mindre grupper.
Miia Vuolama är brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten och har bland annat arbetat med att förebygga ekonomisk brottslighet inom upphandling vid Göteborgs stad.
PROVA PÅ-TRÄFF 22 sep 2022
Prisjusteringar och ändringar i avtal – hur flexibel kan du vara?
Pandemi och krig har radikalt ändrat förutsättningarna för upphandling. Höjda drivmedelspriser, varubrist och sanktioner kräver andra förhållningssätt till nya och redan ingångna avtal. När prisjusteringar och ändrade avtalsvillkor blivit vardag gäller det att ha en strategi för att snabbt kunna möta förändringar nu och i framtiden. Under nätverksträffen reder vi ut begreppen och går igenom vad du kan, bör och får göra gällande ändring av pris och andra villkor. Föreläsningen varvas med gruppövningar och diskussioner där vi utgår från konkreta fall, utbyter erfarenheter och funderar över hur nya avtal kan skrivas för att möta beställarnas behov i en föränderlig värld.
Sara-Li Olovsson och Erik Edström driver Upp Advokatbyrå. Sara-Li är advokat och har, liksom Erik, varit bolagsjurist på Adda. Erik Edström har de senaste tre åren varit upphandlingschef på Adda Inköpscentral.
KONTAKTA OSS
Har du frågor om våra nätverk är du välkommen att kontakta oss på bokning@upphandling24.se.