
Ursprungligen kommer Andreas Svensson från nordvästra Skåne, närmare bestämt Örkelljunga. Sedan 25 år är han bosatt i Glanshammar utanför Örebro och jobbar med upphandling sedan 13 år tillbaka.
– Jag utbildade mig till samhälls- och beteendevetare vid Örebro universitet, träffade min sambo och bildade familj här och så har jag blivit kvar, säger han.
Vägen in på upphandlingsspåret var långt ifrån rak och självklar. Efter studierna började Andreas jobba med landsbygdsutveckling i Örebro kommun på en av tre lokalområdesförvaltningar. När förvaltningen senare lades ner öppnades möjligheten för Andreas att prova på upphandlingsarbetet.
– Vi blev erbjudna olika tjänster i kommunen och jag tyckte att upphandlinglät spännande. Jag började på en administratörstjänst och något år senare när tjänsten som livsmedelsupphandlare blev ledig sökte och fick jag tjänsten, berättar han.
Örebro kommun sköter livsmedelsupphandlingarna till 10 av 12 kommuner i länet och har ett 40-tal olika ramavtal att hålla reda på. Hälften av dessa är kommunens egna och dessa sticker ut genom krav på lokalproducerat och kravmärkt bland annat-
– Örebro kommun har ett politiskt mål om att 20 procent ska vara lokalproducerat varje år. Det gör bland annat att vi i många fall behöver ha två avtal av varje eftersom övriga kommuner i länet inte har samma mål, förklarar Andreas Svensson.
Personlig fakta:
Ålder: 47 år
Familj: sambo, tre barn
Bor: Glanshammar, Örebro
Intressen: musik, filosofi, företagsutveckling, resor, trädgård, snickeri
Örebro kommun köper livsmedel för cirka 140 miljoner om året. Tre fjärdedelar av inköpen är livsmedel till måltidsenheten, vilket innebär skolmat och mat till äldreomsorg, förskolor och liknande. Resterande del är allt övrigt livsmedel som kommunen köper in, allt från fruktskålar i Rådhuset till kioskvaror i skolkafeterior, till fritidsgårdar, hemkunskapsundervisning, särskilda boenden med mera.
– Just nu jobbar jag med ett nytt grossistavtal – ett arbete som pågått i ungefär 1,5 år och som nu är inne i utvärderingsfasen. När det är klart har vi flera andra nya avtal som ska i gång, bland annat färsk fisk och slöjdmaterial, säger han.
Han drivs av att förenkla och få bort vanliga fallgropar i underlagen och träffar gärna både anbudslämnare och branschföreträdare för att förstå deras verksamhet och eventuella hinder för dem att lämna anbud.
– Möten med potentiella anbudslämnare och producenter viktiga för att veta var marknaden finns. Jag tar vara på alla kontakter men skulle vilja lägga mer tid på förarbeten än vad vi kan göra idag. Min största utmaning i vardagen är tidsbrist.
Som regel arbetar Andreas Svensson med en handfull olika upphandlingar samtidigt och har sedan en tid tillbaka även fått en del “omsättningsvaror” på sitt bord, det omfattar till exempel kontorsmaterial och städprodukter.
– Även fast jag jobbat med detta i 13 år nu känner jag inte att det är dags att gå vidare. Tvärtom – jag är inte färdig här än, jag har mer jag vill ha gjort, säger han.
Som om det inte räckte med att ha många järn i elden på jobbet – privat driver Andreas tre företag och är engagerad i fem föreningar. Han har även tre barn och bor på en gård.
– Vi hyr ut ett air bnb-boende på gården och driver äppelmusteri på hösten genom lantbruksfastigheten, som är ett av företagen. Dessutom har jag ett bolag som jag tar folkmusikspelningar genom och så driver en kollega och jag en musikfestival i januari varje år. I sommar ska dessutom vara rövarhövding i en teaterföreställning för barn som vi sätter upp genom en lokal utvecklingsförening, säger Andreas Svensson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer