Hela den här sidan är en annons.

Skanska har lagt pusslet för sitt SÄBO-koncept

Hälsa, trivsel och trygghet kommer i första rummet i Skanska SÄBO, konceptet för särskilda boenden för äldre. Skanska har – bokstavligen – lagt pusslet och kommit fram till de tre grundpelarna.

Villa Tureberg i Sollentuna inrymmer ett SÄBO och ett gruppboende med stort fokus på att skapa en hemmakänsla och trygghet för de boende.

Ja, det är verkligen ett pussel som illustrerar SÄBO-konceptet. Med sju bitar, som alla är lika viktiga.

– Alla bitarna ska hamna i symbios, säger Markus Hammarström, affärsutvecklingsansvarig inom området på Skanska.

På bitarna står det livslust, erfarenhet, koncept, bostad, verksamhet, vård och omvärld. Sju fokusområden som bildar ett pussel och som inför ett nytt boende läggs tillsammans med verksamheten och beställare.

– Vi har utvecklat och byggt särskilda boende för äldre i många år, ett 50-tal bara sedan 2010, och tittar vi framåt finns det ett jättebehov. Så vi började fundera och ville hitta ett sätt att samla all den erfarenhet vi har. Det blev Skanska SÄBO – Ett tryggt val, berättar Markus Hammarström.

Hälsofrämjande trädgårdar

Pusselbitarna och de tre grundpelarna – lösningarna och tankesätten – finns självklart där för de boendes bästa, men också för verksamheten och personalens. Konkurrensen om vårdpersonalen hårdnar och våra SÄBOn måste vara attraktiva även som arbetsplatser.

– Med hälsa menar vi ljus, rymd och grönskande utsikter för psykiskt välmående och en inre och yttre miljö som erbjuder aktiviteter för att hålla i gång kroppen, förklarar Markus Hammarström och fortsätter:

– Vi lägger också mycket kraft på trädgården och utemiljön, den ska man kunna njuta av inifrån också. 

Trädgården ska vara hälsofrämjande. Markus Hammarström berättar om en zonindelad utemiljö där man kan gå runt och få olika intryck, genom exempelvis underlaget och de många olika växterna. Utemiljön är en del som skapar trivsel, den andra grundpelaren.

Planlösningar som skapar trygghet

Skanskas strävan är att skapa en innemiljö som har en hemlik känsla och ger goda möjligheter till social gemenskap.

– Vi försöker alltid minimera korridorer och istället bygga öppna ytor med mycket ljusinsläpp. Man ska alltid ha möjlighet att titta ut på omvärlden.

Trygghet skapas också genom de planlösningar Skanska SÄBO utgår från i konceptet. Såväl boende som personal ger en bra överblick samtidigt som inredning och rumsutformning ger stöd, orientering och harmoni.

– Vi vill bygga något som skapar trygghet, det är grunden. Mycket handlar om att bygga något attraktivt för de som ska lämna sin nuvarande bostad bakom sig. 

– Vår ambition är att utveckla och bygga Sveriges bästa SÄBO och vi tycker faktiskt att vi har kommit långt, säger Markus Hammarström.

Tittar bakåt – och utvecklas

Markus Hammarström pratar om evidensbaserad utformning av SÄBOn. Skanskas koncept bygger på standardiserade planlösningar som är flexibla och går att projektanpassa efter behov. De har olika, färdiga, modeller av hus som går att placera in på olika tomter. Beskrivningar är standardiserade och arkitekter och konsulter är utsedda och redo för nya byggnationer. Det mesta är paketerat och klart, men samtidigt fortgår utvecklingen av konceptet.

– Vi är väldigt noga med att följa upp det som vi har bakom oss och det gör att vi hela tiden blir bättre och bättre, säger han och fyller i:

– Men startsträckan blir förstås kort eftersom så mycket är klart. Vi har en specialiserad enhet för byggande, dedikerade affärsutvecklare och så har vi en fokusgrupp som ser till att vi hela tiden håller oss uppdaterade, utvecklar och bygger bra boenden.

Fakta/Skanska SÄBO

+ Sedan 2010 har Skanska utvecklat och byggt cirka 50 särskilda boenden, vilket innefattar 3 200 särskilda boendeplatser och arbetsplatser för 3 000 medarbetare.

+ I konceptet Skanska SÄBO – Ett tryggt val samlas all den erfarenhet, kunskap och förståelse som tidigare projekt gett.

+ Grundpelarna hälsa, trivsel och trygghet är viktiga aspekter för alla som har ett SÄBO i sin vardag, de boende, deras anhöriga, och för personalen. Men också för alla Skanskas kunder, samarbetspartners och medarbetare som är involverade i att utveckla och bygga särskilda boenden.

+ Skanska utvecklar, bygger och hyr ut SÄBOn till kommuner och privata operatörer, men bygger också särskilda boenden genom entreprenaduppdrag. 

skanska.se/sabo

Skanska-SÄBO

Sedan 2010 har Skanska utvecklat och byggt cirka 50 särskilda boenden, det gör oss till en ledande aktör. All den erfarenhet, kunskap och förståelse vi har från alla dessa projekt har vi paketerat i vårt koncept Skanska SÄBO-Ett tryggt val.

 

Ett urval av våra SÄBO-projekt

Villa Brogården, Alingsås
I Alingsås utvecklar Skanska Villa Brogården, ett modernt äldreboende med plats för 80 boende. Äldreboendet byggs i egen regi och är utvecklat tillsammans med Ambea som också kommer driva och…

Villa Tureberg, Sollentuna
I Sollentuna har Skanska utvecklat och byggt Villa Tureberg som både inrymmer ett särskilt boende för äldre (SÄBO) och ett gruppboende. Fastigheten, på fem våningar, är cirka 4 500 kvadratmeter….

Villa Täby Park, Täby
I den nya stadsdelen Täby Park i Täby, norr om Stockholm, har Skanska utvecklat och byggt äldreboendet Villa Täby Park. Boendet är en vinkelbyggnad på cirka 5 600 kvadratmeter och inrymmer 80…

Vill du veta mer?
Kontakta Markus Hammarström
+46 10 44 90 301
+46 76 88 29 173
markus.hammarstrom@skanska.se