Att arbeta som inköpare och upphandlare inom IT-området kan vara svårt och utmanande. Branschen utvecklas snabbt samtidigt som förutsättningarna förändras och du ska ha koll på juridisk praxis inom ramen för LOU.
– I Upphandling24:s nätverk för IT-upphandlare tar vi upp sådant som berör ditt jobb med förändringar inom LOU, kravanalyser, informationssäkerhet, hållbarhet och mycket mer, säger Eva Selin, moderator för IT-nätverket.
Nätverket ger också svar på frågor som du inte kan ställa till vem som helst. Det menar Sofia Forsman Ekman, IT-systemexpert på B3 Upphandling och partner i nätverket. Tillsammans med kollegan Ludvig Prebner, jurist med upphandling som specialitet, håller hon i hälften av årets sex träffar och deltar i övriga. Hon understryker gärna att den största tillgången i nätverket utgörs av nätverksmedlemmarna från hela Sverige som bidrar med sina erfarenheter.
– Här finns upphandlare som redan mött de utmaningar du kanske står inför just nu. Men även vi experter får ta del av sådant vi inte visste i mötet med medlemmar som tacklat problem på nya sätt eller gjort en annorlunda upphandling.
Nätverket för IT-upphandlare har varit igång sedan 2019 men skillnaden mellan då och nu är stor. Sofia Ekman Forsman minns ett gäng upphandlare som under pandemin var ganska tillbakadragna, under de första nätverksträffarna, men som under pandemin mer och mer vande sig med att genomföra möten digitalt. Och allteftersom tiden i grupprummen, på begäran, utökades kom diskussionerna och erfarenhetsutbytet igång på allvar.
– Och det är det bästa med nätverket! Här finns upphandlare som precis börjat jobba inom detta område och därmed kommer med nya idéer, medan andra kan ha 30 års erfarenhet från olika upphandlingsmyndigheter. Tillsammans utgör vi en enorm kunskapsbank.
Förutom själva föreläsningarna har medlemmarna även tillgång till allt material från alla träffar med inspelningar och dokument samt en medlemsmatrikel med kontaktuppgifter. På så sätt kan man ta kontakt med varandra när man vill, även utanför själva träffarna.
– Vore jag IT-upphandlare inom offentlig verksamhet idag utan tillgång till vårt nätverk och stod inför en utmaning skulle jag möjligen ta kontakt med en kollega i grannkommunen, någon upphandlare inom den egna regionen eller en myndighet jag känner till. Men nu med vårt fantastiska nätverk kan jag enklare ta kontakt och prata med en upphandlare, till exempel på en stor myndighet i Stockholm eller någon kommun långt bort från där jag själv jobbar, då jag via nätverket vet att den personen har den kunskap och erfarenhet jag själv saknar.
Själva bidrar Sofia Forsman Ekman och Ludvig Prebner från B3 Upphandling med sin kompetens och erfarenhet på olika sätt i nätverket. Sofia är kemiingenjör i botten med upphandlarperspektiv medan Ludvig har koll på upphandlingsjuridik. Utöver att ansvara för innehållet i hälften av träffarna ser de sig som katalysatorer för att få igång diskussioner och kunskapsutbyte.
– Vi vill gärna förmedla att allt inte är enkelt svart eller vitt, men att man kan ta medvetna beslut med rätt kunskap i botten. Då har man ett helt annat utgångsläge inför en upphandling där man kanske egentligen vet att man rör sig i ett gränsland.
De lyfter gärna svåra ämnen med allt från förändringar i GDPR, konsekvenserna av Schrems till referenstagning och etableringsutmaningar.
–Upphandling kan bli enklare om vi vågar prata om och utbyta erfarenheter kring de svåra delar som upphandlingsprocessen också består av, säger Sofia Forsman Ekman.
Så här går träffarna till:
Vi möts på Teams under 2,5 timme sex eftermiddagar per år.
Varje träff har ett eget tema med inbjudna föreläsare.
Minst två gånger under träffen möts deltagarna i mindre grupper för diskussion, erfarenhetsutbyte eller någon övning.