Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Tillåten längd på ramavtal

Björn Bergström och Johan Stern, Ramberg Advokater, refererar en dom från Kammarrätten i Sundsvall som behandlar frågan om vilka skäl som kan vara giltiga, eller som inte är giltiga, för att ett ramavtal ska få överstiga fyra år.

| 2019-08-19
johan stern björn bergström
Johan Stern och Björn Bergström, Ramberg Advokater.

Fakta i målet

Region Västerbotten upphandlade så kallad artroskopiutrustning samt förbrukningsmateriel till dessa. Upphandlingen skulle resultera i två olika avtal, ett för utrustningen och ett för förbrukningsmaterielen.

Avtalet som rörde förbrukningsmateriel, ramavtalet, hade en maximal avtalstid på elva år, med en grundavtalsperiod på fyra år och möjliga förlängningar på upp till sju år.

Arthrex Sverige ansökte om överprövning vid förvaltningsrätten i Umeå och anförde att då ramavtalet var fråga om ett ramavtal i LOU:s bemärkelse var den maximalt tillåtna avtalstiden endast fyra år, eftersom särskilda skäl för en längre avtalsperiod saknades.

Förvaltningsrättens bedömning

Förvaltningsrätten började med att bedöma om ramavtalet var ett ramavtal i LOU:s bemärkelse eller inte. Förvaltningsrätten utgick från om några volymer för avrop under avtalsperioden var fastställda eller inte. Ramavtalet innehöll i sig självt inga volymer, men hänvisade till avtalet om artroskopiutrustning.

Då inte heller avtalet om utrustning innehöll några volymer medförde det, enligt förvaltningsrätten, att inte heller ramavtalet, inte ens indirekt, innehöll någon fastställd volym för köp. Eftersom en sådan fastställd volym sakades måste det enligt förvaltningsrätten vara fråga om ett ramavtal.

Förvaltningsrätten gick därefter vidare för att bedöma om det fanns särskilda skäl för en längre avtalsperiod än fyra år. Förvaltningsrätten citerade EU-direktivets (2014/24/EU) skäl 62, andra stycket där följande framgår

”Det bör också klargöras att det kan finnas undantagsfall i vilka löptiden för själva ramavtalen bör få fastställas till mer än fyra år. Dessa fall, som bör vara vederbörligen motiverade framför allt av föremålet för ramavtalet, kan uppstå exempelvis när ekonomiska aktörer måste förfoga över utrustning för vilken avskrivningstiden är längre än fyra år och som måste vara tillgänglig när som helst under ramavtalets hela löptid.”

Förvaltningsrätten ansåg att då förbrukningsmaterielen endast var avsedd att användas för artroskopiutrustningen samt att utrustningens ekonomiska livslängd uppgick till sju år, förelåg den situation som beskrivits i skäl 62 till direktivet.

I och med detta fanns inget brott mot LOU och Arthrex ansökan om överprövning avslogs.

Kammarrättens bedömning

Även kammarrätten började med frågan om ramavtalet var ett ramavtal i LOU:s mening eller inte. Kammarrätten kom fram till samma resultat som förvaltningsrätten.

Regionen anförde som skäl för att ha en längre avtalstid än fyra år att patientsäkerheten skulle äventyras om det inte gick att säkerställa tillgång till förbrukningsmateriel och att denna var tvungen att levereras av leverantören av utrustningen. Regionen ansåg också att det även skulle vara tekniskt omöjligt att byta leverantör under de sju år som var utrustningens ekonomiska livslängd.

Regionen menade därför att om ramavtalet endast fick vara fyra år, skulle det bli ekonomiskt ofördelaktigt, då ytterligare en upphandling skulle komma att ske utan konkurrens, eftersom endast leverantören av utrustningen enligt regionen skulle vara aktuell att lämna anbud. Leverantören av utrustningen skulle därmed kunna lämna ett mycket högt pris för förbrukningsmaterielen vid den upphandling som skulle ske efter fyra år.

Regionen menade att Arthrex inte led någon skada av ramavtalets längd, då de inte vunnit upphandlingen av utrustning och därmed inte skulle bli aktuella för att delta i den nya upphandlingen av förbrukningsmateriel som skulle ske efter fyra år.

Kammarrätten såg ramavtalet som ett separat avtal och konstaterade att regionens skäl för att använda en längre avtalsperiod var att undvika en för regionen ekonomiskt ofördelaktig situation.

Skälen var därmed, enligt kammarrätten, kopplade till regionen och inte till upphandlingen eller ramavtalet. En tillämpning av de särskilda skäl som utgör grund för en längre avtalsperiod måste enligt kammarrätten ha en koppling till just upphandlingsföremålet. Då en sådan koppling saknades förelåg ett fel enligt LOU.

Kammarrätten prövade därför om Arthrex lidit, eller riskerat att lida, skada eller inte. Då för långa ramavtal anses förhindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen får samtliga leverantörer enligt kammarrätten anses lida eller riskera lida skada, då den aktuella ”marknaden” stängts genom avtalsperioden.

Kammarrätten biföll därför Arthrex överklagande och förordnade att upphandlingen skulle göras om.

Analys

Avgörandet synliggör en fråga som inte är ovanlig och samtidigt av stor ekonomisk betydelse för den upphandlande myndigheten. Att köpa en utrustning som kräver viss förbrukningsmateriel medför att en konkurrensutsättning av förbrukningsmaterielen måste innefatta utrustningens totala livslängd. Annars kommer den upphandlande myndigheten att löpa en stor risk att få ett pris efter den inledande avtalsperioden som är mycket ofördelaktigt.

Den normala och sunda inköpsteori som beskrivs ovan kan dock, som synes, hamna i konflikt med reglerna i LOU.

Som framgår av förarbetena till LOU (prop 2015/16:195 s 1008 f) innehåller skäl 62 exempel på när avtalstiden kan vara längre än fyra år för ett ramavtal. Det finns dock anledning att anta att svenska domstolar kommer att vara relativt restriktiva i att avvika från det exempel som framgår av skäl 62. Ett exempel återfinns i Kammarrätten i Sundsvalls dom i mål nummer 2573–18, där man tog fasta på vissa säkerhetsaspekter vid installation av evakueringssystem på fartyg, där dessa system behövde vara likadana över tid.

Ett problem i det aktuella fallet synes var att regionen delade upp utrustningen och förbrukningsmaterielen i två olika avtal. En sådan omständighet borde dock i sig vara möjlig att genomlysa, på samma sätt som en genomlysning kan ske åt andra hållet, det vill säga att det bör inte vara avgörande hur ett avtal benämns, eller paketeras, utan vad det verkliga innehållet är.

En upphandling som resulterat i ett gemensamt avtal, skulle fortfarande vara ett ramavtal givet att inga volymer garanterades, men det skulle vara väsentligt enklare att resonera kring att den långa ekonomiska livslängden (och därmed avskrivningen) skulle tillåta en längre avtalstid.

Ett annat alternativ, som minskar risken för att någon angriper upphandlingen i efterhand, är dock att undvika att göra ett ramavtal. Som framgår av kammarrättens resonemang och även av andra domar (se till exempel kammarrätten i Jönköping mål 1871-13) är volymfrågan viktig. I 1871-13, som gällde telefoni konstaterade kammarrätten följande.

”Bastjänsterna (vår kommentar – de tjänster som upphandlande myndighet förbundit sig att köpa) utgörs enligt förfrågningsunderlaget av telefoni, internet och interna nätverk och motsvarar 82 procent av kontraktsvärdet. Optionstjänsterna utgörs av kringtjänster och motsvarar 18 procent av kontraktsvärdet. Bastjänsterna representerar således ett väsentligen högre värde än optionstjänsterna och får mot bakgrund av tjänsternas karaktär även i övrigt anses utgöra de mest väsentliga delarna av avtalet. Att optionstjänsterna är fler till antalet får i det sammanhanget anses vara av underordnad betydelse. Kammarrätten anser därför att det är de tjänster vars villkor är hänförliga till ett vanligt kontrakt enligt LOU (bastjänsterna) som kontraktet huvudsakligen avser. De regler som gäller för vanliga kontrakt enligt LOU ska därmed anses tillämpliga på upphandlingen i sin helhet. Det har inte påståtts att sammanläggningen av de båda typerna av tjänster i samma upphandling skulle utgöra ett kringgående av reglerna om ramavtal.”

Genom att förbinda sig att köpa en volym som överstiger 50 procent av det totala kontraktsvärdet kan en upphandlande myndighet, givet att sammanläggningen av olika områden inte endast är en konstruktion för att kringgå LOU, skapa ett vanligt kontrakt. En viss säkerhetsmarginal är av praktiska skäl nödvändig då optionerna ibland kan vara något osäkra med avseende på volym. Men avtalstiden styrs inte längre av reglerna i 7 kap, utan i stället av proportionalitetsprincipen.

Det kan självklart vara förknippat med vissa svårigheter att göra fasta åtaganden och uppskatta volymer, men det bör i många fall vara fullt möjligt. På så sätt undviker man att få en överprövning i efterhand och att fokus hamnar på LOU. I stället kan marknaden konkurrera om det som även ur deras perspektiv, är en rimlig konkurrensutsättning och avtalsperiod.

5. Målnummer och domstol

Kammarrätten i Sundsvalls dom den 7 maj 2019 i mål nummer 2459-18.

Sammanfattning

  • Åtaganden vad gäller köp är väsentliga vid bedömningen av om ett ramavtal föreligger.
  • När en upphandling resulterar i två ramavtal, kommer dessa ramavtal att kunna bedömas vart och ett för sig även om det finns en tydlig koppling mellan avtalen.
  • Om det för ett av ramavtalen saknas särskilda skäl enligt LOU för en längre avtalsperiod än fyra år, riskerar detta ramavtal att behöva göras om.

Läs mer: Rättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Akademiska sjukhuset

Muthärva som växer

En tidigare verksamhetschef inom Region Uppsala misstänks ha tagit emot flera miljoner kronor i mutor från regionens leverantörer. Mannen häktades i torsdags.

Ulrika Sjöholm

Ser slutet på speciellt halvår

Mer av tvingande bestämmelser, detaljstyrning och samordnade upphandlingar. Den utvecklingen på EU-nivå har präglat arbetsgruppen för offentlig upphandling under Sveriges ordförandehalvår.

Erik Slottner, foto Kristian Pohl. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

”Krafttag” mot regelbrott

Regeringen ställer sig bakom Konkurrensverkets plan för att skärpa straffen mot otillåtna direktupphandlingar. Det framgår av en lagrådsremiss med sikte på lagändringar från 1 januari 2024.

Foto: Ulf Börjesson.

Trio lyfter kategoristyrning

SKR, Svenskt Näringsliv och Upphandlingsmyndigheten återupptar samverkan för att lyfta fram fördelarna med kategoristyrning.

Hönor Foto: Cecilia Olla, Härjedalens kommun.

Efter kor kommer hönor

Härjedalens kommun fortsätter att gå sin egen väg för att täcka behoven av livsmedel med 200 hönor som det senaste tillskottet i den kommunala bondgården.

Maisa Young

Kräver bättre uppföljning

Upphandlingsmyndigheten vill se en större följsamhet mellan de miljö- och klimatkrav som ställs i offentlig upphandling och en ambitiös uppföljning av kraven.

Lediga jobb

Upphandlare inom entreprenadområdet till Huddinge kommun

Upphandlare till Huddinge kommun

Polisen

Verksamhetsspecialist lager- och inventariesystem till Polismyndigheten

Ulricehamns kommun söker upphandlare!

Kvalificerad Inköpare till Trafikverkets huvudkontor i Borlänge

Affärsrådgivare inom samhällsbyggnad till Adda AffärsConcept

Strategisk Inköpare till Pensionsmyndigheten

  • Inköpare med utökat kundansvar till Adda Inköpscentral
  • MSB söker upphandlare till Stockholm
  • MSB söker upphandlare till Karlstad
  • Junior upphandlare till Kungliga Operan
  • Kvalificerad Inköpsadministratör till Stockholm Vatten och Avfall
  • Strategisk upphandlare till Sollentunahem
  • Upphandlare, strategisk inköpare till FRA
  • Inköpare indirekt material, vikariat
  • Upphandlare till Eskilstuna kommun
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Undvik falluckor vid ramavtal!

– Det är så spännande att borra ner sig i de juridiska frågeställningarna som gäller just ramavtal och avrop från ramavtal. Hur kan du upphandla och använda dig av ramavtal på ett så praktiskt sätt som möjligt? Det frågar sig Mathias Sylvan, som leder kursen Ramavtal. Men han varnar också för de minor du kan gå på.

Senaste nyheterna

Muthärva som växerMuthärva som växer
Ser slutet på speciellt halvårSer slutet på speciellt halvår
”Krafttag” mot regelbrott”Krafttag” mot regelbrott
Trio lyfter kategoristyrningTrio lyfter kategoristyrning
Efter kor kommer hönorEfter kor kommer hönor
Kräver bättre uppföljningKräver bättre uppföljning
Ydre i toppYdre i topp
Hård kritik mot GöteborgsbolagHård kritik mot Göteborgsbolag
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Hållbarhet är mer än bara miljö

Du behöver förstå grunden för att kunna bli en bra kravställare. Det är så lätt att hållbarhetsfrågan bara blir miljö eller som jag också märkt, bara blir klimat, det är ju många fler frågor än så inom området! Det menar Malin Möller, hållbarhetsexpert och kursledare på Upphandling24.

Senaste kommentarerna

  • Anklagas för godtycklig utvärderingLite information värt att tillföra: * Vid en överprövning ska du kunna visa på att du lider skada av myndighetens...
  • Fortsatt ordstrid om utvärderingTitta gärna på MKB Fastighets senaste upphandling 2022MKB-2119 på transporter av farligt avfall och grovavfall till återvinningsstationer Då två av...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingFöretagare, det kan många gånger vara en bra taktik att som upphandlare lämna så lite uppgifter som möjligt. Ju mer...
  • Vill diplomera upphandlareVäldigt bra initiativ! Den snabba utvecklingen i branschen och de allt högre kraven på professionalisering är i sig något spännande...
  • Anklagas för godtycklig utvärderingNu var det inte Stockholms stad utan Region Stockholm som artikeln handlade om :).

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 18 oktober
  • Agil upphandling | 19 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 25-26 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 14 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 22-23 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 30 november
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | Hösten 2023
  • Hållbar upphandling | Hösten 2023
  • LOU på två dagar | 6-7 december
ANNONS FRÅN AFF

Lär dig energioptimera – utan stora investeringar

2,4 grader för hög returtemperatur i fjärrvärmesystemet kostar årligen mycket pengar. En högre returtemperatur innebär onödigt hög energianvändning, högre kostnader för energi och i vissa fall även straffavgifter från energibolagen.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • ”Nej, du tolkar HFD-dom fel”
  • Vi bör alla bli lite mer brittiska
  • Föreslår att kinesiskt anbud förkastas
  • Ett steg fram — 22 steg tillbaka
  • Så fixade hon jätteupphandlingen
  • Polisens ändringar var inte tillåtna
  • Miljömärkning för att nå en giftfri miljö
  • Rivstartade nytt avtal med mässa
  • Tillsynsbeslut gick inte att överklaga
  • Rättspraxis i praktiken
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lägg inte avtalet i byrålådan!

Likväl som du gör upphandlingar måste du jobba aktivt med uppföljningar av avtal, det är en viktig byggsten i en verksamhet och något som måste prioriteras menar Petra Rantzow, expert på avtalsförvaltning och kursledare på Upphandling24.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »