Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Bristande konkurrens var svepskäl för att avbryta en upphandling

RättsfallsanalysAdvokaten Martin Bogg och biträdande juristen Linn Torstensson, Advokatfirman Delphi, refererar en ny dom från Kammarrätten i Stockholm som avser frågan om saklig grund för att avbryta en upphandling.

| 2018-05-28
Martin Bogg och Linn Torstensson, Advokatfirman Delphi.

Fakta i målet

Tyresö Bostäder genomförde ett avrop genom förnyad konkurrensutsättning av ramavtal. Upphandlingen avsåg säkerhetsdörrar. Svenska Skydds, SSAB, anbud var det enda giltiga anbudet och efter att SSAB tilldelats kontraktet beslutade Tyresö Bostäder att avbryta upphandlingen med motiveringen att det förelåg bristande konkurrens.

I avropsförfrågan angavs att totalt cirka 700-800 säkerhetsdörrar skulle installeras. Avtalet angav också att redan installerade säkerhetsdörrar inte hade slutinventerats varför totalantalet kunde komma att justeras ned.

SSAB ansökte om överprövning av beslutet att avbryta och angav bland annat att Tyresö Bostäder förklarat vid möte med SSAB att Tyresö Bostäder inte hade för avsikt att installera 700-800 säkerhetsdörrar i enlighet med avropsförfrågan, utan i stället fråga varje hyresgäst om denne är intresserad av att få sin dörr utbytt till en säkerhetsdörr mot ett hyrespålägg.

Något sådant förbehåll framgick dock inte av upphandlingsdokumenten. Det kontrakt som Tyresö Bostäder ville att SSAB skulle underteckna avvek väsentligt från den förnyade konkurrensutsättningen och dess villkor.

SSAB menade att den egentliga anledningen till att Tyresö Bostäder avbröt upphandlingen var att Svenska Skydd inte ville acceptera Tyresö Bostäders väsentligen förändrade kontraktsvillkor, inte bristande konkurrens. Skälen för avbrytande var därför inte sakligt godtagbara.

Förvaltningsrätten ansåg att bristande konkurrens utgjort ett sakligt godtagbart skäl för att avbryta upphandlingen. SSAB överklagade till kammarrätten, som meddelade prövningstillstånd.

Domstolens bedömning

Kammarrätten konstaterade att det i regel föreligger saklig grund att avbryta en upphandling när endast en lämplig anbudsgivare återstår efter kvalificeringsfasen.

En upphandlande enhet har dock inte en ovillkorlig rätt att avbryta en upphandling i de fall det endast finns ett giltigt anbud. Ett beslut att avbryta en upphandling måste vara förenlig med de gemenskapsrättsliga principerna och får inte vara godtycklig även om endast ett giltigt anbud inkommit.

Den första frågan som kammarrätten hade att ta ställning till var om Tyresös Bostäders syn på entreprenaden hade avvikit från det som upphandlats genom avtalet. Kammarrätten ansåg att den enda rimliga tolkningen av avropsförfrågan och förfrågningsunderlaget var att avropet avsett byte av samtliga lägenhetsdörrar och att antalet enbart kunde komma att justeras ned på grund av redan installerade säkerhetsdörrar som inte slutinventerats.

Den av Tyresö Bostäders framlagda förklaring att hyresgästernas godkännande för standardhöjningar i vissa fall krävs enligt 12 kap. jordabalken (1970:994) medförde inte att skrivningen i avropsfrågan kan tolkas som att antalet dörrar kunde justeras även på denna grund.

Nästa fråga som kammarrätten hade att ta ställning till var om det egentliga skälet till att Tyresö Bostäder beslutade att avbryta upphandlingen var sakligt motiverat och därmed förenligt med 2007 års LOU som var tillämplig i målet.

Av utredningen framgår att Tyresö Bostäder väntade nästan tre månader med att avbryta upphandlingen efter det att SSAB tilldelats kontraktet.

Det framgick dessutom att Tyresö Bostäders avsikter med entreprenaden väsentligt avvek från vad den förnyade konkurrensutsättningen enligt avropsförfrågan och förfrågningsunderlaget omfattat eftersom de endast haft för avsikt att byta lägenhetsdörrar för hyresgäster som accepterat ett hyrespåslag.

Efter att SSAB klargjort att bolaget inte accepterade de förändrade villkoren för entreprenaden beslutade Tyresö Bostäder att avbryta upphandlingen.

Kammarrätten ansåg att utredningen visade att skälet till att Tyresö Bostäder avbröt upphandlingen inte var på grund av bristande konkurrens. I stället menade kammarrätten att skälet var SSAB:s beslut att inte acceptera villkoren för entreprenaden, villkor som ändrats väsentligt.

Ett avbrytandebeslut på sådan grund är godtycklig och strider mot 1 kap. 9 § LOU. Tyresö Bostäder hade således inte visat att saklig grund för att avbryta upphandlingen förelåg.

Kammarrätten upphävde därför beslutet.

Analys och konsekvenser

En upphandlande myndighet har enligt EU-domstolen ingen skyldighet att fullfölja en påbörjad upphandling (C-92/00, Hl).
EU-domstolen har uttalat att beslut att avbryta en upphandling inte är förbehållet undantagssituationer eller då det finns tungt vägande skäl (C-27/98, Fracasso och Leitschutz).

Utgångspunkten är därmed att en upphandlande myndighet eller enhet har rätt att själv avgöra när det finns förutsättningar för att inleda en upphandling och när en inledd upphandling behöver avbrytas.

Ett beslut att avbryta en upphandling får dock inte göras helt godtyckligt, utan ska motiveras av sakligt godtagbara skäl (RÅ 2009 ref. 43). Ett annat sätt att uttrycka saken är att ett avbrytande inte får ske helt godtyckligt.

Av svensk rättspraxis kan konstateras att det mesta kan vara sakligt godtagbart för att avbryta en upphandling: brister i underlaget, behov att genomföra väsentliga förändringar, ändrade förutsättningar, för dyra anbud och bristande konkurrens i form av få giltiga anbud för att nämna några exempel.

Att bristande konkurrens utgör sakligt godtagbara skäl har såväl EU-domstolen (C-27/98, Fracasso och Leitschutz) som Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2008 ref. 35) fastslagit.

Så med Högsta förvaltningsdomstolen och EU-domstolen på sin sida, hur kunde Tyresö Bostäder förlora egentligen?

Kammarrättens uttalande i målet kan inte uppfattas på annat sätt än att bristande konkurrens endast utgjorde ett svepskäl för avbrytande.

I målet förelåg förhållandevis tydliga tecken som visade att det egentliga skälet var SSAB:s beslut att inte acceptera villkoren för entreprenaden, villkor som väsentligen hade ändrats i förhållande till villkoren i den förnyade konkurrensutsättningen.

Kammarrätten beaktade särskilt den långa tidsutdräkten från tilldelningsbeslut till att upphandlingen avbröts för denna slutsats.

Målet innebär således att bristande konkurrens inte utgör sakliga skäl för att avbryta framöver. Att avbryta i en situation då den tilldelade leverantören vägrar att teckna avtal måste även detta, som utgångspunkt, vara ett sakligt godtagbart skäl – under förutsättningar att myndigheten inte väsentligen ändrat avtalet ifråga.

Det var just omständigheten att Tyresö Bostäder avbröt för att SSAB inte accepterade de väsentligen förändrade villkoren som medförde att skälet inte ansågs förenligt med LOU, utan i stället godtyckligt. Väsentliga förändringar får som bekant inte ske utan att en upphandling görs om och detta var säkerligen betydelsefullt för kammarrättens slutsats.

Så vad hade hänt om Tyresö Bostäder angivit behov av att genomföra väsentliga ändringar i kontraktsvillkoren som skäl för att avbryta? Enligt vår mening är det mycket sannolikt att Tyresö Bostäder då hade vunnit målet.

Det finns inga egentliga tvivel om att de ändringar som Tyresö Bostäder genomförde i avtalet motiverades av legitima behov och inte skedde helt godtyckligt. Det finns heller inga formella hinder att Tyresö Bostäder, även nu efter kammarrättens dom, fattar ett nytt avbrytandebeslut med behov av att genomföra väsentliga ändringar i kontraktsvillkoren som skäl. Även i en sådan situation blir det troligtvis mycket svårt för SSAB att få beslutet, med det nya skälet, upphävt.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Helle Kierkegaard

helle@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: Uddevalla kommun

Uddevallas uppdelning underkänns

Uddevalla kommun borde ha annonserat när man köpte in konsulttjänster gällande ett nytt stadshus, enligt Konkurrensverket. Kommunen, som i stället delade upp affärerna och direktupphandlade, riskerar 50 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Nya regler om överprövning

Krav på att upphandlingsmål ska hanteras skyndsamt samt preklusionsfrister. Det är två delar i de nya reglerna om överprövning av offentlig upphandling som träder i kraft i dag den 1 juli.

Direktupphandlade för 4,5 mkr

Ett av Örebro kommuns bolag har direktupphandlat hotellrum och tekniktjänster för nära 4,5 miljoner kronor. ”Det var fel. Det kan jag se väldigt tydligt”, säger den ansvariga chefen.

Registrering ska ge kvalitetsstämpel

Den 1 januari 2023 blir det möjligt att reservera vissa upphandlingar av välfärdstjänster för idéburna organisationer. Nu ska Kammarkollegiet ta fram ett register där aktörerna erbjuds registrera sig.

Ny tjänst för visselblåsare

Konkurrensverket startar en ny visselblåsarfunktion. Där kan den som får kännedom om missförhållanden inom offentlig upphandling och konkurrens slå larm.

Allt fler offentliga upphandlare

Sedan 2014 har antalet anställda med titeln upphandlare eller inköpare inom offentlig sektor ökat med 26 procent. Det visar statistik från SCB.

Lediga jobb

  • Inköpschef Eskilstuna
  • Uppföljningscontroller till Adda inköpscentral
  • Upphandlare till KTH
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste nyheterna

Uddevallas uppdelning underkännsUddevallas uppdelning underkänns
Nya regler om överprövningNya regler om överprövning
Direktupphandlade för 4,5 mkrDirektupphandlade för 4,5 mkr
Registrering ska ge kvalitetsstämpelRegistrering ska ge kvalitetsstämpel
Ny tjänst för visselblåsareNy tjänst för visselblåsare
Allt fler offentliga upphandlareAllt fler offentliga upphandlare
”Satsa på kortare avtal””Satsa på kortare avtal”
Lättare utreda sanktioner i FinlandLättare utreda sanktioner i Finland
ANNONS FRÅN AFF

”Aff är det givna alternativet”

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson

Senaste kommentarerna

  • Dömer ut GöteborgsupphandlingIronin i att de hänvisar till Göteborgs stads arkitekturpolicy som kom till genom nepotism där stadsarkiteten drog i sina bekantskaper...
  • ”Pausa Konkurrensverkets tillsyn”PO: Håller i princip med dig och brukar hålla med dig i ditt resonemang här på sidan. Men vad gäller...
  • Fäller ledningen för mutbrottI mina ögon är det så uppenbart att den "nya" domen är korrekt och nödvändig för att stoppa denna typ...
  • Kritisk mot Exit LOU-kampanjSkulle tro att Allmännyttan kan vinna denna debatt om frågan struktureras upp. Debattörer och allmänheten tenderar att blanda ihop Allmännyttan...
  • Dömer ut GöteborgsupphandlingHur??? HUR kan man inte "uttala sig i sak" angående upphandlingar som UPPHANDLANDE MYNDIGHET!? Snacka om att ha missuppfattat sitt...

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Blir en bättre it-upphandlare

Att upphandla it är komplext med speciella utmaningar. Det är viktigt att du som upphandlare vet vad du behöver tänka på när du ska ställa dina krav och hur du utformar dem.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Upphandla för rikets säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Pernilla Norman, advokat och expert på säkerhetsskyddad upphandling, leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »