Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera

”Ett av de tokigaste argumenten jag hört”

Försvarets mångmiljoninköp av hundar för avel kan strida mot upphandlingslagarna. Försvaret anger att de likställde hundarna med anställda. "Det är ett av de tokigaste argumenten jag hört", säger upphandlingsexperten Andrea Sundstrand till Sveriges Radio.

| 2017-10-23

P1-programmet Kaliber avslöjar i dag att försvarsmakten köpt in schäferhundar för flera miljoner kronor till deras avelsprogram. Det handlar om hundar som kostat 210 000 kronor i genomsnitt.

Försvarsmaktens har i över tio år bedrivit storskalig avel på schäfrar. Syftet har varit att få fram tjänstehundar lämpliga till förbandsplacering men också för att förse polisen med tjänstehundar.

Till programmet har Försvarsmakten köpte in cirka 90 hundar fram till 2014.

Programmet har talat med ett trettiotal uppfödare i Skandinavien och ingen anser att priserna är rimliga utifrån vad en hund borde ha kostat.

Bortsett från det rimliga i priset kan Försvaret ha brutit mot upphandlingslagarna när det köpte in hundarna utan konkurrensutsättning.

– Just i det här fallet så har jag för mig att vi jämställde det med anställda. Hunden skulle ju fylla en funktion i Försvaresmakten, alltså utföra ett jobb. Jag vet inte om att det finns någon praxis för detta, säger Anna-Karin Brorsson Kinch, chef på Försvarsmakten Logistik beställning- och uppföljningsavdelning till Sveriges Radio.

Andrea Sundstrand, som är docent vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar:

– Jag måste säga att det var ett av de tokigaste argumenten jag hört. Att jämställa djur med människor i ett anställningsförhållande är naturligtvis nonsens, säger hon till Sveriges Radio.

Hon håller dock med om att det inte finns någon rättspraxis i form av avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen eller i EU-domstolan när det gäller tjänstehundar eller avelshundar, men menar att det kan bero på att det är så självklart att man inte kan jämföra det här med att anställa en människa som ska ha semester och reglerade arbetstider.

Hon påpekar att hundar, i ett upphandlingssammanhang, räknas som en vara och ska konkurrensutsättas eftersom det inte finns några undantag. Andrea Sundstrand förklarar att det inte finns några undantag bara för att det är svårt.

Försvarsmakten har också angett att avelsprogrammet är så specifikt att det inte kunnat genomföras som tänkt om de varit tvungna att upphandla.

Men det är inget argument som hon anser håller.

– Gör man en bra upphandling vinner ju den som har den bästa hunden, säger Andrea Sundstrand till Sveriges Radio.

Läs mer: Direktupphandling

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

9 kommentarer på "”Ett av de tokigaste argumenten jag hört”"

  1. A V skriver:
    23 oktober, 2017 kl. 13:44

    De kanske har upphandlat enligt ”VOFS”?

  2. /J skriver:
    23 oktober, 2017 kl. 18:18

    Jag tycker inte alls det är tokigt resonemang. Det har pratats om att man vill ge tjänstehundar och tjänstehästar ett starkare rättsskydd. Idag är det bara skadegörelse av egendom.

    Hur gör polisen när de köper hästar? Nån som vet? Upphandlar de?

  3. Diasporani skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 09:52

    I alla andra rättsliga sammanhang går hund som lös sak. Försvarets argument förtjänar en bedömning av åklagare i anslutning till en prövning om förfarandet kan kvalificeras som trolöshet mot huvudman.

  4. Ofelia Hendar skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 10:15

    Vilken CPV-kod tycker Andrea S ska användas? 🙂
    Jag tycker det är trams och självklart att avelshundar inte kan konkurrensutsättas. Hur skulle ett sådant avropsavtal se ut? Det handlar om unika hundar som måste handplockas, gissar jag. Dessutom kan avelshundarna inte vara släkt om de ska paras vidare och direkt olämpligt med en leverantör.

  5. Charlotta skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 10:56

    Håller helt med. Det finns nog tusen skäl för att varje hund är unik och kan direktupphandas.

  6. Åke skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 11:38

    Ja, det är ju en helt tokig jämförelse! Det är ju de anställda som brukar jämföras med hundar! (Jag har själv jobbat i försvaret så jag vet.)

  7. /J skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 17:52

    Som du säger Ofelia så handplockar man avelsdjur. Jag skulle snarare likna det vid att man kan köpa konst utan att upphandla. Vad som är rätt avelsdjur är väldigt subjektivt. Och vad som är bästa hunden beror på vilken sammanhang. Alla hanar och tikar passar inte att paras.

    Fast i grund och botten tror jag detta drev bygger på en gammal tvist mellan två falanger. Men nu har man hittat något juridiskt att slå ner på. De namn som figurerar i P1:s program är ökända motståndare till Försvarsmaktens avelsuppfödning (det vet ju inte ni som inte kan hundvärlden). Och att fråga svenska uppfödare är som att fråga vad en konkurrent tycker. Dock är faktumet det att man använde mycket svenska hundar i början. Senare började Försvarsmakten själv köpa in hundar utifrån och då började även resultaten visar en positiv utveckling (allt finns öppet att läsa på försvarsmaktens hemsida). Man gick från 40% till 60% godkända (en 50% ökning). Att fråga en svensk uppfödare om det är dyrt pris för ett avelsdjur är svaret givet. En mindre svensk uppfödare har inte de resurser som Försvarsmakten har att bygga en gedigen avelspark. De har inte de resurser att köpa de bästa avelsdjuren. Men även de djur som de köper kostar.

    Som du säger så köps hundarna in från många olika håll i Europa i huvudsak. Dessutom är den avel av djur som Försvarsmakten vill ha fram endast lämplig för tjänst. Exempelvis så visar de jobbigaste hundarna som varit hos fler än en fodervärd mer arbetsvilja än de som bara varit hos en fodervärd. Alltså hundar som inte är lämpliga som ”sällskapshund”. Och den typ av uppfödning är egentligen inte lämplig att bedriva i privat regi (det är min åsikt) Jag skulle kunna skriva sidor om detta. Vad man dock kan konstatera att Försvarsmaktens avelsprogram är unik och kanske en av de bästa i världen. De samarbetar även med forskare och studerar t.ex. foder inverkan på hundens tillväxt och ledsjukdomar. För kratiigt foder under viss tid av valpens uppväxt kan öka risken för ledproblem. Man har även kommit fram till att de hundar med bäst resultat är födda i kvartal 3. Dock vet man just nu inte varför. Men där är mycket unik kunskap kring försvarsmaktens uppfödning som en liten svensk uppfödare inte kan bidra med. Personligen tycker jag inte att 210.000 kr för ett avelsdjur inte är speciellt anmärkningsvärt om den ska ge 30-50 valpar i avkomma som kan bli tjänstematerial. Ha i tanken att Polisen brukade betala 30.000 kr för en bra hund om någon ville sälja den till Polisen (om den klarade L-testet). Och det var för över 10 år sen. Lägg därtill att det är säljarens marknad om ett avelsprogram verkligen vill ha vissa avelsdjur. Och titta bara på vad en avelshäst kostar som är lämplig att leverera tjänstehästar.

    Och som sagt. De som uttalar sig har en klar agenda och är ökända motståndare till Försvarsmaktens avelsprogram och Kaliber verkar ha en klar agenda med sitt reportage då positiva röster inte får komma till tals.

  8. /J skriver:
    24 oktober, 2017 kl. 18:11

    Precis. Jag skulle vilja se den uppfödare som kan bevisa att de skulle upphandlat deras hund istället eller konkurrensutsätta en egenskap som en unik stamtavla. Jag skulle dessutom kunna ha en lång utläggning varför vissa hundar inte duger till Försvarsmaktens höga krav på avel.

  9. LXV skriver:
    2 november, 2017 kl. 15:50

    Det kan nog stämma, men det finns 100 andra laglydiga sätt att göra en sådan upphandling på i stället för att direktupphandla. Icke desto mindre är det inte avelshundarna som konkurrensutsätts, utan hunduppfödarna.
    Som upphandlare är man jättenyfiken på Försvarets motivering kring vad gör just den hunduppfödaren unik.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Flyger högst med staten

Statligt anställda kan flyga vidare med ett nytt avtal för inrikesresor där tre flygbolag blir ramavtalsleverantörer. SAS hamnade högst poängmässigt i en upphandling med fokus på miljökriterier.

Foto: Johanna Hellén

Vägleder om cirkulär ekonomi

Göteborgs Stad har tagit fram en vägledning för cirkulära inköp. Där får kommunens verksamheter praktiska tips men triggas också att tänka till kring sina behov.

Har fokus på pris kontra kvalitet

Hur upphandlar man rätt kvalitet till rätt pris? Professor Mats Bergman vid Södertörns högskola har sammanställt aktuell forskning kring frågan.

Vill se mer innovationsupphandling

Antalet innovationsupphandlingar bör öka. Därför får Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och PRV 84 miljoner kronor för att tydliggöra nyttan av forskning och innovation och öka kommersialiseringen av den.

Svårt att följa upp sociala krav

Dataskyddsförordningen gör det svårt att behandla personuppgifter och därmed följa upp krav på social hållbarhet i upphandling. Det anser Upphandlingsmyndigheten som vill se en översyn av reglerna.

Explosion för Svanenmärkt lek

Allt fler produkter för parker, utegym och lekplatser klarar miljömärkningen Svanen. Nu skärps kraven.

Lediga jobb

Strategisk upphandlare till Socialstyrelsen

  • Göteborgs Stad söker upphandlingsjurist med förvaltningsjuridisk inriktning
  • SKL Kommentus Inköpscentral söker Upphandlare
  • Upphandlare till SISAB
  • Region Jämtland Härjedalen söker Upphandlare för fastighetsrelaterade upphandlingar
  • Chalmers söker Upphandlare
  • Halmstad kommun söker Avtalscontroller
  • Halmstad kommun söker Upphandlare
  • Upphandlare inom IT till Helsingborgshem
  • Sida söker Inköpshandläggare
  • Driven upphandlingssamordnare till utbildningsförvaltningen
  • Strategisk Upphandlare till avdelningen för verksamhetsstöd
  • Upphandlare till Regionfastigheter i Lund
  • Folkhälsomyndigheten söker Upphandlare
  • Offentlig upphandlare / inköpsstrateg sökes till HBV
  • Telge söker Senior entreprenadinköpare

Senaste nyheterna

Flyger högst med staten Flyger högst med staten
Vägleder om cirkulär ekonomi Vägleder om cirkulär ekonomi
Har fokus på pris kontra kvalitet Har fokus på pris kontra kvalitet
Vill se mer innovationsupphandlingVill se mer innovationsupphandling
Svårt att följa upp sociala kravSvårt att följa upp sociala krav
Explosion för Svanenmärkt lek Explosion för Svanenmärkt lek
Avfallsbolag kan få böta 11 miljonerAvfallsbolag kan få böta 11 miljoner
HFD prövar inte cykelupphandlingHFD prövar inte cykelupphandling

Senaste kommentarerna

  • Avfallsbolag kan få böta 11 miljonerMonica. Jag har svårt att finna något bättre forum än detta för att diskutera hur upphandlingar bör genomföras. Den upphandlingslagstiftning...
  • Avfallsbolag kan få böta 11 miljonerUrban. Om du vet att en viss tjänsteman är korrupt eller "slarvar" i den här upphandlingen kanske du ska hantera...
  • Avfallsbolag kan få böta 11 miljonerMonica, vad menar du? Det står ju klart och tydligt, "de ansvariga tjänstemännen", samt "korrupta och/eller slarviga kommunala tjänstemän". Det...
  • Avfallsbolag kan få böta 11 miljonerUrban, vad baserar du ditt påstående på? Det är ganska magstarkt att anklaga en hel yrkeskår för att vara korrupta...
  • Avfallsbolag kan få böta 11 miljoner320 miljoner utan LOU. Typiskt Stockholmskommuner. De tror alltid att de kan göra som de vill och är så stora...

Shortcodes Ultimate

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering – med utvärderings­modeller och -kriterier | 15 april
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 21-22 april
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 11 maj
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 12 oktober
  • Leda upphandlingar effektivt | 14 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 20-21 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november

Guide – upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Guiden är kostnadsfri.

Annons

Läs guiden om moduler

Ta del av kostnadsfri guide med råd, erfarenheter och branschkunskap kring att upphandla moduler och paviljonger som Upphandling24 har tagit fram tillsammans med leverantörer, upphandlare och jurister.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

 

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »