Om arbetsplatsen
Vill du vara med och skapa de bästa förutsättningarna för en likvärdig utbildning? Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, arbetar för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning ska nå målen för sin utbildning. Vi driver specialskolor. Vi erbjuder stöd till förskolor och skolor i hela landet som vill skapa lärmiljöer som är utvecklande och tillgängliga. Vi fördelar också statsbidrag och utvecklar läromedel.
Vi hoppas att du som söker, med din bakgrund och din kompetens, kan bidra till att öka vår mångfald
Vi arbetar engagerat för att allas lika värde ska bli verklighet. Tillsammans använder vi samarbete och kompetens för att lösa uppdrag. Just nu fokuserar vi på att utveckla ledarskapet och att öka mångfalden på myndigheten. Tillsammans bidrar vi till hållbarhet i samhället ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på vår webbplats https://www.spsm.se/jobb.
Verksamhetsområde Stöd och styrning arbetar med ett effektivt internt stöd och en god intern styrning och kontroll. Vi utvecklar vår verksamhet för ett hållbart samhälle. Kommunikation, rättsfrågor, processtöd, ekonomi, verksamhetsstyrning, personalfrågor, kompetensförsörjning, IT-frågor, internservice, upphandling och lokalförsörjning finns i verksamhetsområdet.
Ekonomienheten är en enhet inom verksamhetsområde stöd och styrning, med ansvarsområdena verksamhetsstyrning, ekonomistyrning, ekonomiadministration, upphandling och inköpsfrågor. Enheten har sin verksamhet huvudsakligen i Härnösand och Örebro, med enhetschefen placerad i Örebro. Eftersom enhetens medarbetare, liksom de verksamheter vi stödjer, finns spridda på olika orter sker den största delen av arbetet i digitala möten. Ekonomienheten ansvarar för myndighetens inköpsprocesser och är normerande och stödjande för hela myndigheten i frågor som rör upphandling, inköp och leverantörsavtal. Myndighetens strategiska och taktiska inköpare finns vid ekonomienheten, medan operativa inköpare i dagsläget finns placerade inom olika verksamhetsområden.
Arbetsuppgifter
Inköpsorganisationen befinner sig i ett genomgripande och långsiktigt utvecklingsarbete där vi har påbörjat införande av kategoristyrning, vilket innebär att du blir delaktig i den pågående förändringen. Vi har inte alla strategier, arbetssätt, rutiner eller dokument på plats än och du förväntas tillsammans med kollegor arbeta fram förslag och bidra till utveckling och etablering av dessa.
I rollen som strategisk inköpare krävs nära samarbete med övriga inköpare, avtalscontroller och e-handelsansvarig samt sakkunniga och medarbetare som berörs av aktuella inköpskategorier. Du jobbar tillsammans med dina kollegor i en central inköpsfunktion, där de olika rollerna stödjer varandra i uppdraget. Den strategiska delen av arbetet innebär att genom det kategoristyrda arbetssättet verka för att alla inköp genomförs som en del av ett långsiktigt tänk för att bidra till myndighetens övergripande mål. Samtidigt projektleder du enskilda upphandlingar inom ramen för de långsiktiga strategierna.
I arbetet ingår att jobba proaktivt och drivande för att myndigheten ska göra goda affärer samt följa riktlinjer och regelverk vid inköp och upphandlingar, vilket bland annat kan innebära att du ansvarar för informations- och utbildningsinsatser.
I din roll utgår du ifrån verksamhetens behov samt beslutade kategoristrategier och -planer. Du samverkar med verksamheten i hela kedjan från behov till avtal och uppföljning.
I ditt arbete ingår exempelvis att
- I egenskap av projektledare för upphandlingar, ansvara för planering och genomförande av upphandlingar med skiftande komplexitet inom framförallt tilldelade kategorier i enlighet med myndighetens inköpsprocesser och aktuella kategoristrategier.
- Fånga upp inköps- och upphandlingsbehov genom uppföljning och dialog med verksamheten.
- Stödja verksamheten i frågor som gäller inköp och Lagen om offentlig upphandling
- Bidra i arbetet med att utveckla och effektivisera myndighetens arbetssätt när det gäller inköp
Det kan också vara aktuellt med kategoriledaransvar i det uppdraget får du ansvaret för att leda implementering av fastställda strategier inom aktuella kategorier, bland annat med hjälp av tvärfunktionella kategoriteam.
Eftersom vår organisation är rikstäckande och finns på flera olika orter, genomförs de möten du har i det här uppdraget nästan alltid på distans.
Vi använder oss av ett ärendehanteringssystem, systemstödet Mercell Tendsign samt har Unit4 ERP som affärssystem.
Kvalifikationer
Vi söker dig som har
- Eftergymnasial utbildning med inriktning mot upphandling eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer relevant för området
- Minst 3 års dokumenterad erfarenhet av att självständigt planera och driva inköp och upphandlingar samt goda kunskaper om Lagen om offentlig upphandling
- Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal på svenska alternativt svenskt teckenspråk samt skrift på svenska
Det är meriterande om du har
- Intresse av it och erfarenhet av upphandlingar inom it-området
- Erfarenhet från offentlig verksamhet
- Erfarenhet av kategoristyrning
- Erfarenhet av att driva arbete i projektform
- Vana från förändringsarbete
Personliga egenskaper
Vi söker dig som är strategiskt och affärsmässigt inriktad. För att trivas i det här uppdraget behöver du tycka att det är intressant att delta aktivt i ett pågående förändringsarbete.
- Du är en drivande och uthållig person med hög integritet
- Du är självgående, strukturerad och ansvarstagande
- Du är serviceinriktad, samarbetsorienterad och har ett positivt bemötande
- Du kan lösa uppgifter på ett prestigelöst och flexibelt sätt och har förmågan att prioritera och arbeta med flera parallella uppdrag
- Du har en god kommunikativ och pedagogisk förmåga
- Du vill genom medledarskap bidra till gott arbetsklimat.
Stor hänsyn tas till personlig lämplighet.