Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Otillåten anbudskartell – ny praxis från Stockholms tingsrätt

RättsfallsanalysSara-Li Olovsson och Oscar Jansson, Advokatfirman Delphi, refererar en nyligen meddelad dom från Stockholms tingsrätt som rör ett konkurrensrättsligt mål där flera företag fälldes för ett otillåtet anbudssamarbete i strid med konkurrenslagen vilket avsåg en offentlig upphandling av klinisk fysiologi.

| 2016-02-02
  1. Fakta i målet

Stockholms läns landsting (”SLL”) genomförde2008 en ramavtalsupphandling avseende klinisk fysiologi där två anbudsgivare skulle antas. Upphandlingen skulle, genom sitt upplägg, förändra hur marknaden var organiserad och flera företag riskerade att tvingas lämna marknaden om de inte hade framgång i upphandlingen.

Av denna anledning träffades Aleris Diagnostik AB (”Aleris”), Capio S:t Görans Sjukhus AB (”Capio), Globen Heart AB (”Globen Heart”) och Medical Support i Stockholm Aktiebolag (”Medical Support”) (de två sistnämnda företagen överlät senare sin verksamhet till Hjärtkärlgruppen i Sverige AB (”HKG”)) på Aleris initiativ, inför upphandlingen.

Företagen diskuterade hur upphandlingen skulle hanteras och om de skulle skulle lägga upp ett system för att vara varandras underleverantörer för att alla skulle minimera sin risk att stå utanför upphandlingen. Ett ytterligare företag meddelade vid detta möte att det inte önskade vara med i samarbetet. Aleris och Capio ingick, innan anbud lämnades in, ett samarbete där respektive part hade rätt att vara underleverantören till den andra om endast den ena parten blev tilldelad någon del av upphandlingen.

Den förlorande parten hade då rätt att påkalla att upp till 50 % av den tilldelade volymen skulle utföras av förloraren. Ersättningen för nedlagt arbete skulle uppgå till 98 % av ersättningen. Avtalet krävde även att båda parter skulle lämna anbud på, i praktiken, hela upphandlingen. Aleris ingick även avtal med Globen Heart och Medical Support med, i allt väsentligt, likalydande formuleringar.

Inget av de aktuella bolagen blev dock tilldelade någon del av upphandlingen eftersom de låg för högt i pris. Efter en överprövningsprocess där Länsrätten i Stockholm uteslöt en leverantör och förordnade att SLL skulle anta tre (istället för två) leverantörer blev, Globen Heart och Medical Support tilldelade alla delar av ramavtalet, Capio ett av områdena och Aleris ett annat område.

Avtalen löpte, efter förlängning, från den 1 juli 2010 till den 30 juni 2014. Parterna påkallade volymer från sina underleverantörsavtal samt utvecklade sitt samarbete under avtalsperioden vilket gjorde att de utförde omfattande arbete som var tilldelat de andra parterna.

Konkurrensverket stämde Aleris, Capio och HGK (som tagit över Globen Heart och Medical Supports avtal) vid Stockholms tingsrätt och hävdade att bolagen hade brutit mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete (enligt 2 kap. 1 § konkurrenslagen) och yrkade att Stockholms tingsrätt skulle utdöma konkurrensskadeavgift om mer än 40 miljoner kronor.

  1. Domstolens bedömning

Stockholms tingsrätt bedömde, i korthet, att bolagen hade ingått i en överträdelse av förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete i och med underleverantörsavtalen. Tingsrätten ansåg att överträdelsen påbörjades när parterna hade en samsyn om agerandet och innan avtalen faktiskt skrevs under. Som en del av denna överträdelse ansågs ett otillåtet informationsutbyte ha skett då parterna meddelat varandra sina deltaganden i upphandlingen och vilka delar respektive part skulle lämna anbud på.

Tingsrätten bedömde att överträdelse skulle betraktas som en syftesöverträdelse, d.v.s. en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna som inte kräver att effekterna på konkurrensen ska kunna bevisas av Konkurrensverket.

Vad avsåg avtalet mellan Aleris och HGK gjorde företagen invändningen att de inte hade möjlighet att lämna egna anbud p.g.a. bristande kapacitet. Tingsrätten uttalade att företagen hade bevisbördan för ett sådant påstående men ribban för bevisbördan dock inte skulle dock inte läggas ”särskilt högt”.

Utifrån förfrågningsunderlaget i upphandlingen krävdes dock inte viss kapacitet för att lämna anbud och således behövdes inte samarbete med andra leverantörer för deltagande i upphandlingen.

Aleris ansågs dessutom ha ingått i ett otillåtet samordnat förfarande då bolaget förmedlade information till Globen Heart och Medical Support att det förde förhandlingar om ett underleverantörsavtal med Capio. Informationsutbytet ansågs även detta vara en syftesöverträdelse.

Vid bedömningen noterades särskilt att samarbetet inte var utformat på så vis att det ankom på den vinnande parten att åberopa underleverantören vid bristande kapacitet utan att samarbetet var utformat så att det var underleverantören som påkallade att den ville leverera.

Detta visade att samarbetet inte var tänkt att tillförsäkra att den vinnande anbudsgivaren kunde leverera utan att begränsa risken att någon part förlorade i upphandlingen och därmed inte alls hade någon verksamhet i förhållande till SLL. Tingsrätten ansåg sammantaget att det var fråga om ett otillåtet samarbete i strid med förbudet i konkurrenslagen.

Företagen fick betala sammanlagt 28,5 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

  1. Analys

Frågan om samarbete mellan företag som är konkurrenter är tillåtet kommer upp med jämna mellanrum i upphandlingssammanhang. Denna dom är ännu ett bevis på att det finns väsentliga risker för företag som inleder diskussioner och/eller ingår överenskommelser med konkurrenter inför upphandlingar utan att göra en fullständig konkurrensrättslig analys av sitt agerande.

Konkurrenslagens bestämmelser är stränga och den rådande huvudregeln, som vi rekommenderar att alla bolag följer, är att bolag som har egen kapacitet att lämna anbud inte ska samarbeta med något annat bolag.

För att bedöma huruvida det är möjligt att samarbeta måste företagen som överväger ett samarbete göra en noggrann analys av marknaden och vilken kapacitet olika företag har.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla eventuella inledande diskussioner mellan parter som överväger ett sådant samarbete måste hållas på en väldigt generell nivå för att undvika att information om ett företags kommande agerande i en upphandling (både information att någon ska delta respektive vilka delar någon ska delta rörande är känsligt) inte innebär överträdelser av konkurrenslagens bestämmelser om otillåtet samarbete.

I detta fall är det också värt att notera att trots att en upphandlings utformning innebär att det föreligger en betydande risk för att marknaden utarmas i senare upphandlingar, finns det ett extremt begränsat utrymme för konkurrenter att samarbeta för att hantera en sådan risk. I stället faller det upphandlade myndighetens/enhetens ansvar att ta ansvar för en fortsatt konkurrens.

Det är även intressant att notera de upphandlingsrättsliga konsekvenserna av en sådan här dom – otillåtna anbudskarteller är ett allvarligt fel i yrkesutövningen som kan leda till uteslutning ur framtida upphandlingar (och finns dessutom med som en självständig frivillig uteslutningsgrund i nya LOU/LUF).

Potentiellt kan de berörda bolagen vara utestängda från den offentliga marknaden under lång tid framöver. Det återstår dock att se hur länge upphandlande myndigheter (eller domstolen om detta blir prövat) kommer att anse att domen i fråga utgör en grund för frivillig uteslutning.

  1. Målnummer och domstol

Stockholms tingsrätt dom den 18 december 2015 i mål TRSTH_T_2013_12305_R_ORG. Domen har överklagats av samtliga företag, Marknadsdomstolen har ännu inte prövat frågan om prövningstillstånd.

  1. Sammanfattning

Domen är ännu ett bevis på att det finns väsentliga risker för företag som inleder diskussioner och/eller överenskommelser med andra företag inför upphandlingar. Det krävs en noggrann konkurrensrättsliganalys av marknaden och vilken kapacitet olika företag har innan det går att överväga huruvida samarbete ska inledas med andra bolag. Domen kommer potentiellt även innebära begränsningar för bolagen ifråga att delta i framtida upphandlingar.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Ger dispens för nattleveranser

Malmö stad tar natten till hjälp för att bana väg för mer av eldrivna fordon. I samverkan med leverantören Martin&Servera kommer nattliga varuleveranser att prövas under ett år.

Skärmdump från webbinarium respektive foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Bjuds in till samtal

Civliminister Ida Karkiainen bjuder in näringslivstoppen Leif Östling till samtal med ”upphandlat kaffe” för att syna påståendet om en gigantisk besparingspotential på minst 100 miljarder kronor genom offentlig upphandling.

Foto: Jennie Larsson

Närmare till Piteå än Bornholm

Region Skåne tar ut svängarna rejält i en definition av närproducerade livsmedel. Hela Sverige ska räknas som närproducerat för att enklare uppnå miljömål. Trenden är samtidigt en snabb minskning av ekologiska livsmedelsinköp.

Malmö stad bryter med Securitas

Malmö stad kommer inte att förlänga ett avtal med Securitas efter en granskning som indikerar att säkerhetsföretaget kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen.

Foton: Kristian Pohl, regeringskansliet, respektive riksdagen.

Eniga om riktade upphandlingar

Socialdemokraterna hämtar stöd från Kristdemokraterna och Liberalerna för att få igenom sin politik för att gynna idéburna organisationer.

Hoppas på snabb ”Exit LOU”

Sveriges allmännytta gör undantag från LOU till huvudkrav för att motverka skenande byggkostnader. En ny rapport ger en bild av omkring 20 procent högre prisnivåer i pågående upphandlingar.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Sidas söker en inköpshandläggare
  • Sida söker en inköpscontroller
  • Upphandlingsadministratör
  • Adda söker en bolagsjurist som vill göra samhällsnytta
  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Tullverket söker upphandlare
  • Avtalsförvaltare till Regionfastigheter i Lund
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Senaste nyheterna

Ger dispens för nattleveranserGer dispens för nattleveranser
Bjuds in till samtalBjuds in till samtal
Närmare till Piteå än BornholmNärmare till Piteå än Bornholm
Malmö stad bryter med SecuritasMalmö stad bryter med Securitas
Eniga om riktade upphandlingarEniga om riktade upphandlingar
Hoppas på snabb ”Exit LOU”Hoppas på snabb ”Exit LOU”
Gävles allmännytta pausar byggenGävles allmännytta pausar byggen
”LOU måste förtydligas””LOU måste förtydligas”
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste kommentarerna

  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Tänk att världen är så grym. Först en pandemi, följt av stopp i Suezkanalen för att sedan bli krig i...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Alltså. Att den här frågan alltjämt kan tillåtas leva. Läs nedan. Särskilt sista två styckena. "Av förarbetena till AKBL framgår...
  • Eniga om riktade upphandlingarDet här var ett oönskat förslag. Under nuvarande regeringsinnehav har vi tyvärr sett riktningar och snedvridningar av LOU successivt, till...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Finns inga bevis på att det blir dyrare med LOU utan tvärt om. Kan aldrig bli dyrare med professionella upphandlare...
  • Gävles allmännytta pausar byggenKan dom inte bara gå utanför LOU då? Det skulle ju spara 20% direkt. *OBS ironi*

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Blir en bättre it-upphandlare

Att upphandla it är komplext med speciella utmaningar. Det är viktigt att du som upphandlare vet vad du behöver tänka på när du ska ställa dina krav och hur du utformar dem.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »