Hela den här sidan är en annons.

Trygga affärer i tuffa tider

Nytorp Energy Group har ökat sin omsättning genom en satsning på offentlig upphandling. Andreas Lavrell, vd för bolaget, delar med sig av sina bästa tips för att sälja till offentlig sektor.

Andreas Lavrell delar med sig av sin erfarenhet den 11 oktober på Anbudsdagen som Upphandling24 arrangerar tillsammans med Företagarna och Almega.

Nytorp Energy Group driver företag i installationsbranschen och har sedan några år tillbaka flera avtal med stora offentliga beställare i Stockholm. Bland annat gör de rörinstallationer i skolor, hamnar, reningsverk och pumpstationer men också på flertalet kulturinstitutioner. Beslutet för sju år sedan att satsa mer på offentliga affärer togs medvetet som ett sätt att sprida risker och få bättre framförhållning. Det har gett resultat, idag kan företaget räkna med jobb på kontrakt i åtminstone tio år framåt.

– Utan offentlig sektor hade vi inte kunnat växa som vi gjort, säger Andreas Lavrell som sköter alla upphandlingar själv.

Han är en av talarna på Anbudsdagen den 11 oktober, där han delar med sig av erfarenheter från Nytorp Energy Groups satsning på offentlig upphandling.

I början tog de hjälp av en konsult för att förstå processen men företaget har aldrig haft någon jurist anställd. Andreas Lavrell menar att offentliga kunder är som vilken kund som helst även om upphandlare möjligen är mer pålästa än andra när det kommer till exempelvis  arbetsmiljö och hållbarhet.

– Den tekniska kompetensen är inte alltid på plats, men det är ju där vi kommer in.

För att lyckas med offentliga affärer menar Andreas Lavrell att du måste vara uppdaterad om utvecklingen i din egen bransch men också förstå kundens behov och utmaningar. Själv läser han årsredovisningar och går på seminarier om vad som är på gång framöver. Då kan han nätverka men också lära sig mer om vad som krävs för att kanske kunna erbjuda nya klimatanpassade lösningar i en framtida upphandling.

– Att göra affärer med offentlig sektor är ingen ”quick fix”! Du måste ha en långsiktig plan, vara beredd på att göra fel och ha det som krävs på plats innan du lägger ett anbud.

Med det sagt menar Andreas Lavrell att det lönar sig att att ge sig in i upphandlingsvärlden även om du inte ska springa på alla bollar. Inte minst i tuffa tider är det bra att se om sitt hus för att få till en mix med olika slags verksamheter att leverera till.

– Och en offentlig kund ställer inte in betalningen, inte ens i lågkonjunktur.


Missa inte Anbudsdagen den 11 oktober 2022.

Jag vill göra fler affärer med offentlig sektor