Att söka jobb kan vara ett heltidsjobb i sig. Men det är ofta en otacksam, tröttande och – ja, ibland en deprimerande syssla. Att söka olika roller, fylla i ansökningar, nätverka, skräddarsy oändligt många versioner av ditt cv för varje potentiellt jobb, gå på intervjuer, hantera motgångar – hela processen kan kännas för mycket, och till och med få dig att känna dig oönskad och ledsen.

IDG News har intervjuat ett par jobbkonsulter för att dessa ska dela med sig av sina bästa tips om hur man undviker ”jobbsökardepression”. Mary Cavanaugh, som är senior managementkonsult inom karriär på Keystone Associates säger:

– Det är begripligt att många känner att de tappar kontrollen när de mister jobbet. Och i många fall har de förlorat något de älskade och som gav dem bekräftelse och mening, vilket kan påverka självkänsla och självförtroende. Att söka jobb är också en väldigt ensam process, så utöver allt annat finns en risk för isolering.

Här är några tips på hur man kan gå till väga, enligt karriärkonsulterna:

Ha tålamod. Att förbli vid god känslomässig hälsa under en så här turbulent period kräver tålamod, positivt tänkande och uthållighet, säger Cavanaugh.

– Det första jag säger till mina klienter är att ha tålamod i processen, och att se till att de har realistiska förväntningar. Som det är nu är hela ditt yrkesliv fokuserat på att hitta ett nytt jobb, men rekryterare, rekryteringschefer, människor i ditt nätverk – de har inte samma tidshorisont som du. Försök hitta en balans mellan att följa upp i god tid utan att tjata, för då finns en risk att människor fjärmar sig, säger hon.

Att gå i land med ett framgångsrikt jobbsökande kräver fokus, uthållighet och mycket hårt arbete, säger Jamie Chafel, rekryterare för teknikavdelningen på Winter Wyman.

– Hitta sätt att komma in i en rutin och försök hålla dig till denna, oavsett om detta innebär att du varje tisdagskväll medverkar i ett nätverksevent eller stiger upp tidigt på lördagsmorgonen för att leta nya uppslag eller nya cv-utskick.

Tänk positivt. Försök att hålla dig så positiv som möjligt, säger Cavanaugh, och kom ihåg att fortsätta behålla en god balans mellan arbetsliv och privatliv, precis som du hade gjort om du haft ett heltidsjobb. Träning, frivilligarbete, kvalitetstid med vänner och familj, vid sidan av nätverkande, kan hjälpa dig att hålla modet uppe.

Nätverka, nätverka, nätverka. – Försäkra dig om att du nätverkar och bygger relationer. Vissa människor är introverta, tysta och mer reserverade i sin personlighet, vilket kan göra nätverkandet svårt. Det här kan leda till att de känner sig modfällda. Jag rekommenderar att de börjar i ”den varma cirkeln av vänner” först och sedan arbetar sig utåt för att bygga upp självförtroendet, säger Mary Cavanaugh.

Tänk också på att de flesta människor blir smickrade och stolta över om någon ber dem om råd, och de blir glada om de kan hjälpa till.

Håll kursen. Dessutom, säger Mary Cavanaugh, så är uthållighet viktigt i allt jobbsökande. Det finns roller eller positioner som kan kräva mer jobbsökande. Håll dina kunskaper uppdaterade, och ge inte upp.

– Det här kan vara en längre väg att vandra än du förväntat dig, men du måste fortsätta gå. Kanske har du gått igenom intervjuer som inte gick så bra, kanske att du valdes bort. Det är tufft, men fortsätt ändå med nätverkande, med dina fritidsintressen, frivilligarbeten, vänner och familj. Även om du inte lyckas med en sak så har du fler järn i elden som kan hålla dig motiverad.

Nöj dig inte med mindre än det bästa. Jamie Chafel påpekar att man inte bara ska nöja sig med ”första bästa”. Om du är selektiv – vilket du bör vara – så kan jobbsökandet ta längre tid än väntat. Och om du är hängiven så har du lagt många timmar och mycket energi på den här processen. Så om ett erbjudande dyker upp, som inte är vad du tänkt dig, så kan en del av dig vara villig att acceptera det, bara för att komma i hamn.

– Fall inte för den frestelsen. Beslutet du tar som jobbsökande har både långsiktig och kortsiktig påverkan på ditt anställningsskydd och din löneutveckling. Det är väldigt viktigt att du känner en vilja att stanna tills du hittar din plats. Det finns inget värre än att börja från noll igen efter ett halvår – eller ännu tidigare – eftersom du tog ett förhastat beslut.

Be om hjälp. Om du, trots alla dessa försök, känner att du befinner dig i en nedåtgående spiral, och om tomgången i jobbsökandet börjar bli alltför jobbig att hantera – så kan det vara på sin plats att be om professionell hjälp, säger Mary Cavanaugh.

– Om depressionen, ångesten eller hopplösheten tar över, och du helt enkelt inte kan komma bort från det, om du känner dig värdelös, så är det tydliga varningsflaggor. Ilska är en annan varningsflagga. Det är normalt att känna sig upprörd eller arg till en viss gräns, särskilt om du blivit av med jobbet eller känner att du behandlats orättvist. Men om ilskan är bortom rimliga proportioner – så kan det behövas att man tar till professionell hjälp för att komma över det. Det är inget fel i att be om hjälp.