
Förslaget om att flytta inköpscentralen, från Kammarkollegiet till UHM, skulle ge en mer effektiv organisation med ökad standardisering och digitalisering, enligt Upphandlingsmyndigheten.
– Vi tycker att utredningens förslag är bra och vi ser stora möjligheter och synergieffekter med en samlad struktur, säger generaldirektör Anja Clausin i en nyhetstext på UHM:s hemsida som summerar myndighetens remissvar.
Hon tillägger:
– Jag ser att det skulle göra det lättare att organisera arbetet på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Det skulle ge bättre service till våra målgrupper och göra det lättare att behålla och utveckla viktig kompetens. Det skulle också minska sårbarheten som finns i dagens uppdelade struktur.
Upphandlingsmyndigheten har idag runt 70 medarbetare och skulle fördubbla sin personalstyrka om man får ansvar för Statens inköpscentral, som upphandlar ramavtal för statliga myndigheter.
Det statliga betänkandet har pekat på en risk för en form av dubbla stolar om Upphandlingsmyndigheten – eller Myndigheten för offentliga affärer som är det nya namnförslaget – både ska stödja en utveckling av offentlig upphandling och fungera som stor inköpscentral.
Men Upphandlingsmyndigheten har efter det man beskriver som noggranna överväganden landat i att potentiella vinster är betydande och ”klart överstiger eventuella farhågor”.
– Med stöd i utredningens förslag kan vi bidra med ett än träffsäkrare stöd till våra målgrupper och skapa en mer enhetlig och effektiv hantering av de offentliga affärerna i Sverige. Nu ser vi fram emot regeringens inriktning och beslut i frågan, säger Anja Clausin.
Totalt 86 organisationer har tillfrågats av Regeringskansliet om att komma med remissvar på betänkandet och senast 30 juni ska yttranden vara inlämnade.
Upphandling24 söker Kammarkollegiet för en kommentar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer