Larmstället The Gothenburg Suit är aktuellt för årets Götapris. Räddningstjänsten Storgöteborg är en av sex finalister till priset som delas ut till bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Tävlingen har lockat inte färre än 362 bidrag.
Upphandlingen startade med ett behov. Brandmännen utsätts ständigt för faror i sin yrkesutövning. Under senare tid har det därför varit mycket fokus på att skapa en renare arbetsplats på grund av de cancerogena riskerna till följd av partiklar och sot.
Efter noggranna förstudier bestämde sig Räddningstjänsten för 8 500 kronor som ett skäligt pris för ett larmställ där det efter insats, direkt på olycksplatsen, skulle gå att skala av sig det yttre skiktet.
– En referensgrupp renodlade kravställningen och tack vare bra förarbete kunde priset bestämmas och säljarna fick stå för kringkostnaderna, nu var det upp till dem att visa vad de kunde leverera, säger Katarina Appelqvist, upphandlingschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.
Ett tyskt, ett engelskt, ett svensk-tjeckiskt och ett danskt företag tog upp kampen om att utveckla det nya skalbara larmstället. De fyra företagen kom till Göteborg flera gånger under fjolåret.
I nära samarbete med Räddningstjänsten Storgöteborg utvecklades det optimala larmstället. Till slut fick danska Viking i uppdrag att leverera. Avtalet undertecknades i juni 2014. Stället har redan prisats internationellt och på den europeiska marknaden frågas det allt oftare efter The Gothenburg Suit.
Katarina Appelqvist säger att upphandlingsprocessen gav intressanta erfarenheter. Hon tycker att man kan gå fram på det här sättet även i andra sammanhang:
– Genom att tala om vad vi ville åstadkomma överlät vi istället åt marknaden att med sin specialkunskap leverera ett resultat.
De fem andra finalisterna är Landstinget Västmanland, Södra Älvsborgs sjukhus, Trelleborgs kommun, Halmstads kommun och Oxelösunds kommun. Priset delas ut på Kvalitetsmässans galakväll den 3 november i Göteborg.
ETT KLART FALL FRAMÅT!
Tillväxtverket har under ett par år arbetat för att styra offentlig upphandling i en mer innovationsdrivande riktning.
Traditionell upphandling innebär tyvärr ofta att man köper förlegade lösningar.
Henry Ford har tillskrivits att att han aldrig frågade vad kunderna ville ha, “för då skulle de bara vilja ha snabbare hästar”.
Ford misstänkte troligen att vad hans kunder egentligen ville snabbt, enkelt och vid valfri tidpunkt kunna förflytta sig.
Men i brist på insikt om att det skulle kunna gå att köpa en snabb självgående vagn till överkomligt pris skulle de förmodligen begränsa sig till att önska snabbare hästar!
Man brukar säga att Steve Jobs storhet låg i att han förstod att använda och paketera befintlig teknik på nytt sätt.
Det är EN definition av “innovation”.
Morgondagens upphandlare kanske kan bli innovationsdrivande om de försöker upphandla visioner och funktioner istället för snabbare hästar…