Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Anbudsgivaren straffas för luckor i förfrågningsunderlaget

RättsfallsanalysKammarrätten i Stockholm har meddelat dom i ett mål rörande möjligheten att ange negativa priser. I praktiken innebär det att leverantörer kan straffas för att ha utnyttjat luckor i ett förfrågningsunderlag. Advokat Lina Håkansson och biträdande jurist Gabriella Kiluk, Bokwall Rislund Advokatbyrå, analyserar domen.

| 2015-11-10

Bakgrund

Under år 2014 genomförde SKL Kommentus Inköpscentral AB (SKI) en samordnad upphandling av flytt- och transporttjänster. En av de delposter som skulle prissättas och som ingick i utvärderingen var ”Tillägg (kr/st)” för flyttkartonger som inte återlämnades inom 90 dagar från dess att uppdraget utförts.

Allt i transport och spedition (ATS) angav ett negativt tilläggspris, dvs. i praktiken var ATS villiga att betala avropande myndigheter för kartonger som inte lämnats tillbaka inom 90-dagarsfristen. SKI ansåg att ATS i och med det negativa tilläggspriset inte hade lämnat priser utifrån ställda villkor och uteslöt dem från upphandlingen varvid ATS ansökte om överprövning av upphandlingen.

ATS menade med hänvisning till tidigare praxis att ord som ”påslag” och ”tillägg” även omfattar negativa tillägg och påslag, dvs. minuspriser. Rent språkligt fanns det därför inget hinder mot att ange prisavdrag på så sätt som skett. ATS anförde vidare att ett förbud mot att ange negativa priser vore oproportionerligt och ett kringgående av reglerna i 12 kap. 3 § LOU om uteslutning på grund av onormalt låga anbudspriser.

Under alla omständigheter ansåg ATS att det varit omöjligt för ATS att förutse att det inte var tillåtet att ange negativa priser. Om SKI:s syfte varit att anbudsgivarna bara fick ange priser som utgjorde en kostnad borde detta ha angetts uttryckligen i förfrågningsunderlaget. Eventuella oklarheter om detta ska inte drabba leverantörerna.

SKI invände att ordet tillägg i sig uteslöt negativa priser. I vart fall framgick detta av kontexten i upphandlingen, vilket varje rimligt informerad och normalt omsorgsfull anbudsgivare borde ha förstått. Kartongerna skulle som regel endast ingå som lån vilket gjorde det uppenbart att ett tillägg inte kunde avse ett avdrag.

Om negativa tillägg skulle accepteras måste de upphandlande myndigheterna behålla alla kartonger för att få marknadsmässiga priser för sina flyttuppdrag. Detta eftersom en anbudsgivare med negativa tillägg naturligtvis kompenserar för detta genom höga priser på övriga poster, vilket ATS även gjort. Avsikten med upphandlingen var inte att köpa kartonger.

En sådan ordning förfelar därmed syftet med upphandlingen och skulle innebära att avtalet i princip blir oanvändbart.

Domstolens bedömning

Förvaltningsrätten uteslöt inte att tillägg i vissa sammanhang kan vara ett negativt tal. Tillägg ska dock normalt förstås som ett positivt tal. Mot bakgrund av detta och att det inte framkommit att SKI i upphandlingen avsett att begreppet ska ges en annan innebörd än vad som får anses normalt fann förvaltningsrätten att det inte varit tillåtet med negativa priser för de aktuella posterna.

Att endast positiva priser avsågs framgick enligt förvaltningsrätten med tillräcklig tydlighet. Inte heller i övrigt fann förvaltningsrätten att upphandlingen genomförts i strid med LOU varför ATS ansökan om överprövning avslogs.

ATS överklagade målet till Kammarrätten i Stockholm. I likhet med förvaltningsrätten konstaterade kammarrätten att begreppet tillägg i vissa sammanhang inte kan sägas utesluta negativa priser. Sett i sitt sammanhang i detta fall kunde tillägg dock svårligen tolkas på annat sätt än att prisangivelse inte kunde avse en minuspost.

Ett annat synsätt hade inneburit att uppdragsgivarna var tvungna att behålla de lånade kartongerna eftersom kostnaderna skulle bli betydligt högre om de lämnade tillbaka dem i enlighet med det aktuella avtalet. Kammarrätten fann att det stod klart att så inte varit syftet med upphandlingen. Eftersom en sammantagen bedömning visade att SKI inte brutit mot någon bestämmelse i LOU avslogs överklagandet.

Målet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen som avslagit det interimistiska yrkandet. Därmed kommer prövningstillstånd sannolikt inte att meddelas.

Analys

SKI hade inte uppställt några golvpriser eller liknande för de prisposter som rörde kartonger (vilket man gjort för andra prisposter). Kammarrätten har inte heller ansett att kravet i sig utgjorde ett hinder mot negativa priser eller innebar ett obligatoriskt krav på återtagande av kartongerna. Kammarrätten tar istället fasta på att syftet med upphandlingen var att kartongerna skulle ingå som ett lån.

Genom ATS negativa priser skulle myndigheterna bli tvungna att behålla kartongerna eftersom kostnaderna skulle bli betydligt högre om kartongerna lämnades tillbaka. Syftet med upphandlingen skulle därmed förfelas varför det inte kunde anses tillåtet att ange negativa priser.

Att på detta sätt koppla möjligheten att lämna negativa priser till syftet med upphandlingen ställer mycket höga krav på anbudsgivarnas förmåga att tolka förfrågningsunderlaget och förstå den upphandlande myndighetens egentliga avsikt, trots att denna inte är tydligt uttryckt. Lämpligheten av detta kan i sig ifrågasättas ur ett transparensperspektiv.

Även om SKI angett i förfrågningsunderlaget att kartongerna skulle ingå som lån kan det t.ex. diskuteras hur tydligt det varit för anbudsgivarna att lånedelen var en grundläggande förutsättning för upphandlingen och det därmed varit ett obligatoriskt krav att lämna positiva priser och förbjudet med negativa priser.

En relevant fråga är om SKI:s avsikt med upphandlingen också medfört att det varit förbjudet att lämna nollpriser eller mycket låga pristillägg eftersom det då inte funnits något incitament för myndigheterna att lämna tillbaka kartongerna.

Man kan fråga sig varför SKI överhuvudtaget tog in återlämning av kartongerna i utvärderingen. Om man ville understryka att det var ett lån och säkerställa att kartonger lämnas tillbaka i tid ligger det ju närmare till hands att myndigheten föreskriver den avgift som utgår om kartonger inte lämnas tillbaka i tid. Genom att be anbudsgivarna att istället prismässigt tävla i detta avseende har man ju istället gjort återlämnandet av underordnad betydelse eftersom incitamentet för återlämning riskerar att bli lågt eller noll.

Det mest problematiska med domen är dock att den straffar anbudsgivare för att förfrågningsunderlaget inte var tydligt och innehöll en lucka som gick att utnyttja i enlighet med villkoren för upphandlingen. ATS hade ju inte brutit mot något uttryckligt villkor i förfrågningsunderlaget utan straffas i praktiken för att SKI inte förmått reglera ett grundläggande syfte med upphandlingen på ett adekvat sätt.

Upphandlingsrättsligt finns det inget explicit förbud mot att genom taktisk prissättning utnyttja luckor i en utvärderingsmodell i syfte att öka sina möjligheter att tilldelas kontrakt.

Konkurrensverket framhåller särskilt i sin rapport ”Osund strategisk anbudsgivning i offentlig upphandling” att ”anbudsgivare inte kan lastas för att resultatet i en upphandling blir ett annat än det av myndigheten önskade om skälet till detta är ett förfrågningsunderlag som med avseende på exempelvis utvärderingsmodellen är bristfälligt utformat”.

I tidigare praxis har situationer där en anbudsgivare utnyttjat luckor i utvärderingsmodellen och detta medfört att det bästa anbudet inte kunnat antas lett till att upphandlingen fått göras om. Det har alltså varit den upphandlande myndigheten som fått stå risken för brister i förfrågningsunderlaget. I detta fall är det istället anbudsgivaren, dvs. ATS, som lastats för att utfallet av upphandlingen inte blev som tänkt.

Det kan enligt vår mening inte vara rätt att lägga ansvaret på anbudsgivarna för att en utvärderingsmodell ger ett rättvisande resultat.

Om det uppmärksammas att förfrågningsunderlaget innehåller brister som förfelar syftet med upphandlingen är det upp till myndigheten att avbryta upphandlingen, dra lärdom från misstagen och genomföra en ny bättre upphandling. Att istället straffa en anbudsgivare som lämnar det bästa anbudet utifrån de förutsättningar som ges i förfrågningsunderlaget är både orimligt och ineffektivt eftersom det knappast bidrar till att upphandlingar blir bättre.

Sammanfattning

  • Enligt kammarrätten utesluter ordet ”tillägg” inte negativa anbudspriser. Detta förutsätter dock att negativa priser är förenligt med upphandlingens syfte.
  • Med kammarrättens resonemang riskerar anbudsgivare att uteslutas från en upphandling om de utnyttjar en lucka i förfrågningsunderlaget på ett sätt som visar sig vara oförenligt med upphandlingens syfte. Detta medför en markant minskning av möjligheten att lämna strategiska anbud i strid med befintlig praxis och doktrin.

Domstol och målnummer

Stockholm KR 1141-15 Dom 2015-09-07

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Anbudsgivaren straffas för luckor i förfrågningsunderlaget”

  1. Jj skriver:
    10 november, 2015 kl. 16:04

    Vad är analysen. Att kammarrätten har fel? Hur hjälper detta oss som läser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: : Lieselotte Van Der Meijs.

På väg att häva cykelavtal

Avtal

”Cirkus” har övergått i strul och viten på hög när Stockholm omdebatterade hyrcykelsystem återigen kräver åtgärder. Stockholms stad har tröttnat på leverantören Inurba mobility.

Upphandlar sin upphandling

Skånska Tomelilla är på väg att sälla sig till ett fåtal kommuner som lägger ut sin upphandlingsverksamhet på extern part. Effso har tilldelats uppdraget med ett särskilt fokus att utveckla kommunens strategiska inköpsarbete.

Döms till böter

Karlskrona kommun får inget gehör för att ett flertal direktupphandlingar inte skulle ha skadat konkurrensen och döms till 80 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Flyttar över till regionen

Kommunerna inom Region Uppsala hoppas på ett ekonomiskt klipp genom regional samordning av färdtjänst och andra transporter. Större upphandlingar ska minska kostnaderna med minst 20 procent.

Foto: Daniel Josefson

Värmlandspresent prövas rättsligt

Konkurrensverket riktar blickarna mot Värmland i en strävan att styra upp trenden med presentkort till medarbetare inom regioner och kommuner. Region Värmland riskerar knappt 1,3 miljoner kronor i böter för avtal med sju leverantörer.

V vill se öppna böcker

Vänsterpartiet i Region Stockholm gör ökad insyn till en huvudfråga i valet med krav på öppen bokföring för de privata vårdgivare som regionen har avtal med.

Lediga jobb

Upphandlingschef till Norrtälje kommun

Lantmäteriet

Upphandlare inom IT, flexibel arbetsort

  • Habo kommun söker upphandlare till de kommunala bolagen
  • Upphandlare till SLU
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • Upphandlare till socialförvaltningen, Stockholms stad
  • Inköpare till Must
  • Upphandlare till Uppsala kommun
  • Upphandlare med intresse för miljö och hållbarhet sökes till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare med ansvar för KTH:s upphandlingshandbok
  • Inköpschef Eskilstuna
  • Uppföljningscontroller till Adda inköpscentral
  • Upphandlare till KTH
  • FRA söker upphandlare/strategisk inköpare
  • Upphandlare till Regionfastigheter i Lund
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

Senaste nyheterna

På väg att häva cykelavtalPå väg att häva cykelavtal
Upphandlar sin upphandlingUpphandlar sin upphandling
Döms till böterDöms till böter
Flyttar över till regionenFlyttar över till regionen
Värmlandspresent prövas rättsligtVärmlandspresent prövas rättsligt
V vill se öppna böckerV vill se öppna böcker
Varning för filterVarning för filter
Tar strid om bisysslorTar strid om bisysslor
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Råd och skratt för vinnande anbud

Inspiration, kunskap, tips, erfarenhetsutbyte, skratt och nätverkande. Det får medlemmarna i Upphandling 24:s digitala anbudsnätverk för leverantörer som vill lära mer om och komma vidare i upphandlingsarbetet.

Senaste kommentarerna

  • Varning för filterDet är tydligt brott mot direktivet och den angivna gränsen av 10 dagar när det handlar om ELEKTRONISK kommunikation och...
  • Tar strid om bisysslorHur många i kommunledningen och politikerna har bisysslor eller närstående som deltar i upphandlingarna och lämnar anbud. Blotta misstanken om...
  • Tar strid om bisysslorDenna fråga bör tas i "rätt ände", vilket är att först anta riktlinjer för medarbetares bisysslor. Om en medarbetare med...
  • Säger nej till LOU-undantagUtmärkt!
  • Säger nej till LOU-undantagMycket bra.

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
GUIDE UPPHANDLA MODULER

Guide–upphandla moduler

Ladda ner kostnadsfritt >
Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister.

ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Ulrika Lindgren

Nätverket utvecklar anbudsarbetet

Ulrika Lindgren, anbudschef på arkitektkontoret AIX, är medlem i Upphandling24:s anbudsnätverk. Det har hjälpt henne att utveckla processen för att lämna vassare anbud.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Upphandla för rikets säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Pernilla Norman, advokat och expert på säkerhetsskyddad upphandling, leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »