Intresset för ekologisk mat är stort i kommuner och landsting. Sektorn fortsätter att öka inköpen enligt den senaste kvartalsstatistiken från DKAB, Dalesjö Konsult AB. Jämfört med 2015 ökade inköpen i år med 13 procent, under första kvartalet, och med 11 procent, under andra kvartalet. Fortsätter ökningen i samma takt under resterande två kvartal kommer offentlig sektor att nå 33 procent ekologiskt vid årsskiftet.
Inom landets landsting och regionen är andelen ekologiskt redan 35 procent.
– Det går som på räls. Intresset för ekologiskt verkar inte svalna, tvärtom det blir hetare och hetare för varje år. Ekomatcentrums nationella mål, 50 % ekologiskt till 2020 i offentlig sektor, närmar sig snabbt och det verkar inte omöjligt att det nås, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum
Bakom det ökande intresset för ekologiskt producerade livsmedel anser Ekomatcentrum att det står engagerade kockar på landets förskolor och skolor.
“Många är de som kämpar för att kunna servera sina matgäster mat av högsta ekokvalité. Med mycket begränsade ekonomiska resurser trollar de fram god ekologisk mat till landets skolbarn. Även sjukhusköken brinner för den hållbara maten”, skrivet Ekomatcentrum i ett pressmeddelande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer