Därför är det olyckligt att de flesta människor undviker konflikter. Då uppstår en konfliktskuld, som är summan av alla omtvistade frågor som vi behöver för att röra oss framåt, men som förblir obesvarade och olösta. Det kan vara en så enkel sak som att inte komma med feedback som hade kunnat hjälpa en kollega att göra ett bättre jobb

Det kan börja oskyldigt med att en fråga som dyker upp är lite för het för att ta itu med just den här stressiga dagen, och därför håller man tyst – men därefter byggs skulden bara på, ungefär som en finansiell skuld.

Men en konfliktskuld kan också byggas upp genom att man tar en diskussion men utan att antingen ta med ”oppositionen” eller utan att beröra de riktigt brännande frågorna.

Om man på det här sättet undviker konflikter som organisationen behöver jobba sig igenom, så bygger man i själva verket bara upp ett berg av problem. Och när konfliktskulden blir för stor så riskerar den att bli överväldigande.

Men, konstateras det i artikeln, det finns många sätt för hur man kan arbeta sig bort från en konfliktskuld. Det börjar med att omfamna, inte undvika, konflikten från början.