Svenska arbetsgivare är populära bland de som nyligen kommit in på arbetsmarknaden. Så också några av världens största it-bolag. Högst upp på listan över de tio mest eftertraktade arbetsgivarna ligger Google, och inte långt därefter både Microsoft och Apple.

– Vi har gjort den här undersökningen i fyra år nu och Google ligger återigen på första plats. Det som gör att de hamnar där är att de utmanar i sin bransch, de har en innovativ produkt, säger Isabelle Ahlman, insight manager på Academic work.

Det är rekryteringsbolaget som ligger bakom undersökningen där 14 000 så kallade young professionals tillfrågats. Det vill säga studenter och akademiker som befinner sig i början av sina karriärer. Arbetsgivarna rangordnas utifrån tre kriterier: företagens övergripande rykte, deras upplevda framgång på marknaden och om personen vill jobba där eller inte.

– Gemensamt för de tre it-bolagen är att de är bra på att prata om vad de gör och att de är måna om sin personal, de har insett hur viktigt det är. Och de har skapat starka ambassadörer i sin personal. De är också bolag som är duktiga på att lyfta vad som gör dom unika i stället för att bara kopiera vad andra företag gör, säger hon.

Med på listan finns också bolag som Tetra Pak, Volvo och Ica. Företag som skiljer sig rejält från it-bolagens verksamhet. Även om man kan se viss skillnad mellan olika yrkeskategorier är de tio bolagen på listan rätt jämnt fördelade mellan alla målgrupperna. Ekonomer är lika intresserade av att jobba på Google som utvecklare.

Hur pass välkänt en arbetsgivares varumärke är påverkar också hur potentiella medarbetare ser på dem. Därför väger undersökningen också in hur väl den tillfrågade känner till varumärket. Speltillverkaren Dice är ett sådant exempel som kanske inte är så välkänt bland en bredare målgrupp. Men som har väldigt högt anseende bland de som faktiskt känner till dem. Utöver det påverkar även uppmärksamhet i medierna.

– Vi kan se hur sådant påverkar, Ica är ny på listan. De firade 100 år förra året och hade många kampanjer på gång, de syntes mycket och det ser vi nu, säger Isabell Ahlman.

Nytt för i år är att fler svenska företag tagit sig in på listan, totalt är de sex stycken nu. Nya för i år är Ica och förpackningsföretaget Tetra Pak. Sedan tidigare finns Spotify, Dice, Volvo och Ikea bland de bolag som har högst anseende.

– Det är givetvis kul att se att det rörs om lite på årets lista och att nya företag tar sig in och utmanar giganterna. Ett arbetsgivarvarumärke är någonting som måste hållas levande och som man måste arbeta aktivt med för att fortsätta vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Att man en gång varit en ansedd arbetsgivare innebär inte automatiskt att man alltid kommer vara det, säger Isabelle Ahlman.

Här är hela listan:

1. Google
2. Ikea
3. Spotify
4. Tesla
5. Microsoft
6. Apple
7. Dice
8. Volvo
9. Ica
10. Tetra Pak