Nästan hälften av upphandlande myndigheter uppger att de bara ibland, eller aldrig, kartlägger hur deras inköp riskerar att påverka människor och miljö.
Fyra av tio saknar dessutom en systematisk uppföljning av ställda hållbarhetskrav.
Det visar en ny rapport från Fairtrade Sverige och fackförbunden Vision och ST.
Av de svarande från 422 kommuner, regioner och statliga myndigheter uppger 70 procent att de har styrdokument för hållbar upphandling.
Två av tio upphandlande myndigheter ställer alltid hållbarhetskrav i relation till de identifierade riskerna. Fyra av tio ställer oftast krav.
Att systematiskt följa upp och dokumentera hur miljömässiga och sociala krav efterlevs är ovanligt. Endast två procent svarar att de alltid gör det, 13 procent att de oftast gör det. Var tredje myndighet gör det ibland.
Sex av tio som svarade på enkäten ser ökat kompetensstöd som centralt för att myndigheten i ännu högre grad ska kunna bidra till Agenda 2030-målen genom offentlig upphandling och inköp. Fyra av tio har behov av styrdokument som är tydliga med att hållbarhet ska prioriteras.
– Enkätsvaren visar på ett starkt engagemang för hållbar upphandling inom de yrkeskårer som arbetar med offentliga inköp. Däremot saknar många myndigheter fortfarande tydliga riktlinjer och tillräckliga resurser för att kunna arbeta systematiskt med att ställa och följa upp hållbarhetskrav, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer