Enhetschef till enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral

Är du en trygg ledare med dokumenterad chefserfarenhet samt sakkunskap i offentlig upphandling/avtalsförvaltning? Vill du bidra till att ge bästa möjliga förutsättningar för enhetens medarbetare att nå sina mål? Då kan vi erbjuda dig en spännande tjänst på en avdelning som präglas av gott samarbete, delaktighet och hög energi!

Statens inköpscentrals uppgift är att upphandla och förvalta ramavtal för varor och tjänster åt andra statliga myndigheter. Inom IT- och telekomområdet kan ramavtalen även omfatta kommuner och regioner. Målet med att samordna ramavtalen är att kunna spara pengar åt staten, kommunerna och regionerna, genom att minska kostnaderna för att göra egna upphandlingar och skapa ekonomiskt mer förmånliga villkor.

Det avdelningsövergripande målet för Statens inköpscentral är att vi ska tillhandahålla rätt ramavtal i rätt tid. Det innebär att verksamheten ska vara behovsdriven, affärsmässig och juridiskt korrekt och ge ett bra stöd så att erbjudna ramavtal blir ett naturligt val för upphandlande myndigheter och en intressant affärsmöjlighet för leverantörer.

De samordnade ramavtal vi upphandlar ska omfatta varor och tjänster som myndigheterna upphandlar ofta, i stor omfattning eller som uppgår till stora värden. Vi har idag ramavtal inom följande områden:

 • IT och telekom
 • kontor och inredning
 • resor och boende
 • skydd och säkerhet
 • transport och tjänstefordon
 • övriga tjänster, såsom företagshälsovård, personaluthyrning och översättning.

Statens inköpscentral består av fyra enheter – enheten för IT-upphandling, enheten för upphandling av varor och tjänster, enheten för ramavtalsförvaltning och enheten för upphandlings- och avtalsjuridik – samt en mindre stab direkt underställd avdelningschefen.

Enheten för ramavtalsförvaltning består idag av 23 självgående medarbetare som ansvarar för förvaltningen av de statliga ramavtalen. Enheten ger stöd och vägledning till avropande myndigheter och ramavtalsleverantörer samt följer upp ingångna ramavtal. I stödet ingår planering för och genomförande av avdelningens externa konferenser och seminarier.

Tjänsten som enhetschef

Vi söker dig som vill ta ansvar för att leda och utveckla verksamheten och bidra till att enhetens medarbetare får så bra förutsättningar som möjligt att bedriva verksamheten och att uppfylla avdelningens verksamhetsmål. Du förväntas i nära samverkan med medarbetarna, och dina chefskollegor på avdelningen, prioritera, planera och leda både operativ verksamhet och vidareutveckling av verksamheten.

Du kommer att arbeta nära den operativa verksamheten och dina medarbetare men även samarbeta med övriga chefer och medarbetare på avdelningen. Dina uppgifter är bland annat att för medarbetarna på enheten säkerställa en god arbetsmiljö, gott samarbete och goda relationer – såväl internt som med våra externa intressenter – samt effektivitet i leveranser.

Du rapporterar till avdelningschefen för Statens inköpscentral och kommer att ingå i avdelningens ledningsgrupp.

I rollen ingår bland annat:

 • Personalansvar
 • Arbetsledning
 • Budgetansvar
 • Verksamhetsutveckling
 • Processansvar för förvaltningsprocessen
 • Planering, styrning och inriktning av de uppgifter enheten ansvarar för
 • Därutöver sedvanliga chefsuppgifter utifrån enhetens och avdelningens behov

Är du vår nya enhetschef?

Vi söker dig som

 • Har en universitets/högskoleexamen inom exempelvis juridik, teknik eller ekonomi alternativt motsvarande utbildning som Kammarkollegiet för anställningen bedömer som likvärdig.
 • Har relevant och aktuell erfarenhet av att arbeta som chef med personal och budgetansvar
 • Erfarenhet av arbete i offentlig sektor
 • Har god kunskap och praktisk erfarenhet om det aktuella sakområdet (offentlig upphandling och avtalsförvaltning)
 • Har flerårig, dokumenterad erfarenhet av att självständigt ansvara för leverantörskontakter (marknadsdialoger, avtalsförhandlingar etc.)

Meriterande för tjänsten är

 • Erfarenhet av arbete som chef i statlig verksamhet
 • Erfarenhet av arbete som chef i upphandlande verksamhet
 • God kunskap om de statliga ramavtalen och den statliga inköpssamordningen

Arbetsuppgifterna kräver att du kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift samt förmåga att sammanfatta och förklara komplicerade sammanhang på ett begripligt sätt. Du är trygg som talare och bekväm med att företräda verksamheten i externa arrangemang och möten.

Som person uppskattar du och ser värdet av att arbeta tillsammans med andra delar av vår avdelning för att utveckla verksamheten, öka vårt interna lärande och bidra till helheten och de gemensamma målen. Du är strukturerad och har förmågan att driva ditt arbete på ett självständigt sätt men är mån om och ser fördelarna med samarbete för att nå goda resultat. Du har ett konstruktivt och inkluderande förhållningssätt och förmåga att involvera dina kollegor i att finna lösningar på verksamhetens utmaningar men känner dig samtidigt trygg och säker i rollen som chef och som arbetsgivarföreträdare.

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Mer information

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Vi sitter i fina aktivitetsbaserade lokaler i Gamla stan i centrala Stockholm, med möjlighet till distansarbete. Kammarkollegiet fick 2021 utmärkelsen ”excellent arbetsgivare” i en oberoende mätning utförd av nyckeltalsinstitutet.

Ansökan

Välkommen med din ansökan, inklusive CV och personligt brev, senast den 10 september 2023.


Sista ansökningsdag:
10 september 2023

Kontaktpersoner:
Anna Clara Törnvall Wittgren, chef Statens inköpscentral, telefon 08-700 06 48
Karin Edstrand, Saco-S, telefon 08-700 08 48
Lisa Ericsson, ST, telefon 08 – 700 06 40

Skapa en jobbevakning och få ett mejl en gång i veckan med alla lediga tjänster!
 

Prenumerera, Karriärbrev
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

Fler lediga jobb