Klimat- och miljöstrateg till Upphandlingscenter i Dalarna

Drivs du av ett engagemang för hållbar utveckling och vill du med offentliga inköp som motor vara med och driva miljö och klimatfrågor i omställningen mot en mer hållbar framtid? Toppen då är du rätt person för oss!

Om tjänsten miljöstrateg
Som miljöstrateg med inriktning hållbar affärsutveckling bevakar du miljöområdet och arbetar med att utveckla och implementera övergripande strategier och vägledande stödmaterial. Du vidareutvecklar våra processer, metoder och rutiner med ett ökat fokus på hållbara affärer ur Agenda 2030s perspektiv: ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet med tonvikt på miljömässig hållbarhet.

Arbetet kommer att innebära ett nära samarbete med både upphandlare och strateger på UhC och med kommunernas egna strateger. Du bidrar med sakkunskap inom klimat- och miljöområdet i de upphandlingar som genomförs och som kan handla om allt ifrån leksaker, kontorsmaterial, arbetskläder till tjänster av olika slag och mindre byggarbeten och energismarta lösningar. Du är med och prioriterar vilka upphandlingar som är viktigast ur miljösynpunkt och deltar i tidig dialog med leverantörer och undersöker hur långt marknaden kommit miljömässigt för olika produkter eller tjänster. Tillsammans landar ni i vilka krav, kriterier och villkor som är möjliga och viktiga att ställa för att efterfråga cirkulära, giftfria och fossilfria produkter och tjänster. Du är också delaktig i arbetet med uppföljning inom området. Det är därför viktigt att du har en mycket bra förmåga att samarbeta.

Din profil
Vi söker dig som har ett starkt engagemang för miljöfrågor och drivkraften att skapa en hållbarare morgondag genom smarta och hållbara affärer. Du blir en viktig spelare för att vi ska nå våra övergripande miljömål om fossilfrihet, cirkularitet, resurseffektivitet och utfasning av farliga produkter.

För att lyckas i din befattning behöver du tycka om att samordna och motivera andra för att nå gemensamma mål. Du behöver vara duktig på att förklara, argumentera, informera och kommunicera på ett enkelt sätt så att dina kollegor förstår.

Du behöver ha en grundförståelse för systemperspektiv kopplat till hållbarhet där olika delar vävs ihop och skapar en långsiktig helhet. Du tar initiativ till aktiviteter och förändring. Du drivs av att skapa affärs- och samhällsnytta och förstår hur upphandling kan användas som styrmedel för att uppnå samhälleliga mål. Du är ansvarstagande, lyhörd och social med god analytisk förmåga.

Utbildning
Du behöver ha en vetenskaplig högskoleutbildning inom miljövetenskap, teknisk miljöutbildning, kemi eller liknande. Alternativt annan utbildning eller erfarenhet som bedöms som likvärdigt. Du har mycket god kompetens inom hållbarhetsområdet.

Erfarenhet
Meriterande är även:

– erfarenhet av att jobba strategiskt med miljö och hållbarhetsrelaterade frågor inom
offentlig eller privat sektor
– erfarenhet av att arbeta med miljöspendanalys
– erfarenhet av LCC-/LCA-analyser
– erfarenhet av att jobba med verksamhetsutveckling och förändringsledning
– erfarenhet av hållbarhetsrelaterade upphandlingsfrågor
– erfarenhet att leda grupper och jobba med motivation av kolleger
– erfarenhet av kommunala verksamheter och politiska processer

Om oss
För oss är det viktigt att vara med och påverka att de leksaker som köps in till skolbarnen är giftfria, att maten som tillagas i våra kommuners kök, producerats under sjysta förhållanden för både människor, djur och planet. Och att de varor och tjänster som vi skapar avtal på så långt som möjligt tar hänsyn till miljö, klimat och bidrar till ett mer cirkulärt, fossilfritt och hållbart samhälle. Vi har ambitiösa mål och policys gällande miljö och klimat och ligger i framkant i landet. Men utvecklingen sker snabbt och vi vill ständigt förbättra oss och vara drivande.

Upphandlingscenter genomför upphandlingar och avtalsförvaltning åt sju dalakommuner (Falun, Borlänge, Avesta, Ludvika, Gagnef, Hedemora, Säter). Från början var vi 13 personer, men i dag är vi dubbelt så många. Vi har kontor på alla orter som är med i vår samverkan och huvudkontoret ligger i Ludvika. Möjligheten att arbeta viss tid på distans är en självklarhet hos oss. Den resan påbörjade vi redan innan pandemin kom.

Vi jobbar enligt vår värdegrund Lagandan. Nyckelorden relationer, lärande, glädje och driv passar väl in på oss och är viktiga att ha med sig i mötet med både kollegor, sakkunniga, leverantörer och våra samverkande kommuner.

Eftersom vi upphandlar allt från banktjänster, IT-system, utbildningar till hyresmaskiner, byggarbeten och leksaker, får vi en bred allmänbildning på köpet. Ibland måste vi fundera och problemlösa tillsammans, och här finns hjälpsamma kollegor som stöttar när svårigheter uppstår. Dessutom erbjuds löpande kompetensutveckling, både internt hos oss och genom särskilda utbildningsplaner.

Din ansökan
Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast 2022-12-22. Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem.

Vi kan komma att genomföra arbetsprover och/eller personlighetstester eller liknande. Vi ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökanden med olika bakgrund.

Till andra rekryterings- och annonsföretag: Vi har redan valt våra samarbetspartners i samband med denna annons.


Ansök senast: 2022-12-22

Kontakt:
Har du frågor är du välkommen att kontakta:
Chef Upphandlingscenter Anders Karlin, 0240-866 09,
anders.karlin@ludvika.se
Upphandlingsstrateg Karolina Gistö, 0240-86632, karolina.gisto@ludvika.se

Fackliga företrädare nås via kommunens växel 0240-860 00.

Skapa en jobbevakning och få ett mejl en gång i veckan med alla lediga tjänster!
 

Prenumerera, Karriärbrev
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

Fler lediga jobb