Det ska vara tydligt för offentliga beställare vilka krav som kan eller får ställas och på vilka produkter, med hänsyn till upphandlingsreglerna. Det menar Konkurrensverket och avstyrker Energimyndighetens förslag om att de statliga myndigheterna ska ställa krav på energieffektivitet vid upphandling av så kallade energirelaterade produkter.
Myndigheter ska till exempel inte behöva göra komplicerade och kostnadskrävande livscykelkostnadsanalyser som Energimyndigheten föreslår. Konkurrensverket menar att det ökar risken för att offentliga upphandlare ställer krav som till exempel diskriminerar eller utesluter företag från att delta i upphandlingar i strid med upphandlingsreglerna. Förutom att det kan medföra ofördelaktiga inköpsvillkor, kan det även resultera i fler klagomål från leverantörer och ökade domstolskostnader.
Rapporten övertygar inte om att de tvingande kraven är ändamålsenliga, skriver Konkurrensverket och menar vidare att Energimyndigheten borde ha gjort en ingående konsekvensanalys över effekterna för små företag, konkurrensen och kostnaderna för myndigheternas upphandling.
Energimyndighetens rapport heter ”Offentlig upphandling av energirelaterad utrustning”.
Enligt EG-direktiv uppmanas medlemsstaterna att se till att åtgärder för förbättrad energieffektivitet vidtas av den offentliga sektorn. Sådana åtgärder ska ske på lämplig nationell, regional eller lokal nivå och kan utgöras av lagstiftningsinitiativ eller frivilliga överenskommelser.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer