Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
    • Anbud
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenad
    • IT-upphandling
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Platsannonsera
    • Annonsera

Lagrådets svidande kritik anses vara spiken i kistan för lagförslaget

Nya LOUEfter svidande kritik från Lagrådet på regeringens senaste lagrådsremiss om sociala krav i upphandlingar, anser flera personer som Upphandling24 talat med att detta är spiken i kistan för förslaget.

| 2016-06-14

Regeringen ansåg sig ha lyssnat på kritiken från bland annat Lagrådet, andra partier och arbetsgivarorganisationer kring nya upphandlingslagar med krav på bland annat kollektivavtalsliknande krav. Ett slutförlag till lagrådsremiss lämnades in 19 maj.

Nu har Lagrådet kommit med sitt yttrande (pdf) på denna nya remiss. Lagrådet är skarp i sin kritik och anser bland annat att det kommer att bli i det närmaste omöjligt för ett företag som står utan kollektivavtal att bedöma om företaget lever upp till ställda villkor och att det saknas en närmare analys av hur arbetstagarbegreppet ska tillämpas och hur små företag, exempelvis mindre familjeföretag, ska förhålla sig till villkor enligt kollektivavtal.

– Det här är ett sätt att driva politik och en politisk avvägning. Förslagen innehåller delar som vi hittat på i Sverige. Om de lägger ihop det med obligatoriska lagförslaget kan det fällas i riksdagen, säger Andrea Sundstrand, advokat, författare och Sveriges enda docent i offentlig upphandling, till Upphandling24.

Det är något som skulle försena lagstiftningen ytterligare och få konsekvenser.

– Vi är redan försenade med att genomföra de obligatoriska delarna av upphandlingsdirektiven. Nu finns risken att vi fälls av EU-domstolen och vid ytterligare förseningar riskerar böter, säger Andrea Sundstrand.

Almega pekar på den kritik som Lagrådet kommit med och hittar flera risker som förslaget kan innebära.

– Almega håller med i Lagrådets kritik. Det finns inget i regeringens förslag som gör upphandlingen bättre. Det räcker att LOU skrivs enligt EU-direktivet, vi behöver inte gå längre än andra länder. Regeringens förslag riskerar göra det otydligt, krångligt och dyrare med färre anbudsgivare., säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega, till Upphandling24.

Kristian Pedersen, advokat och partner på Kahn Pedersen, har sällan sett så hård kritik från Lagrådet.

– Lagrådet är mycket kritiskt i sitt yttrande. Kritiken gäller både lämpligheten i förslagen och utformningen av lagtexten. Bortsett från Lagrådets tidigare yttranden över regeringens förslag på upphandlingsområdet har jag sällan sett så kritiska synpunkter från Lagrådet.

Sammantaget menar han att det är en sågning av lagförslaget.

– Lagrådets yttrande är, som jag ser det, sannolikt den sista spiken i kistan. Med tanke på arten och omfattningen av kritiken har jag svårt att se att det nu kan bli någon proposition om de nya upphandlingslagarna före sommaren. Mer troligt är att den samlade propositionen med alla regeringens lagförslag kan lämnas till riksdagen först under hösten.

Enligt honom illustrerar följande sammanfattning kanske bäst Lagrådets svidande kritik mot regeringens förslag: ”Ett syfte med det nya regelverket om upphandling är att reglerna ska bli enklare. Förslagen i den nu aktuella remissen är oförenliga med det syftet. Det kan därför ifrågasättas om remissens lagförslag är godtagbara.”

– Detta kan, enligt min mening, inte uppfattas på annat sätt än som ett underkännande av hela det aktuella lagförslaget.

Han ser också tecken på att den föreslagna regleringen inte håller måttet.

Bland annat konstaterar Lagrådet att regleringen är svåröverskådlig och att enskilda bestämmelsers innebörd kan vara svåra att fastställa. Lagrådet uttalar till exempel att ”En sådan lagreglering är naturligtvis inte invändningsfri, särskilt när den ska tillämpas av många enskilda näringsidkare utan särskild juridisk kompetens.”

Kristian Pedersen pekar på att Lagrådet, i likhet med många av remissinstanserna, anser att regeringens förslag kommer att leda till tillämpningssvårigheter. Vidare anser Lagrådet att regleringen är otydlig och varnar för att det finns risk för att den leder till att upphandlingsprocesser blir kostsamma och tidskrävande och att små företag kommer att drabbas av en betydande administrativ börda.

– Det är, enligt min mening, här intressant att se att Lagrådet och många av remissinstanserna identifierat samma problem, säger Kristian Pedersen.

Han har också tittat på en del av Lagrådets mer detaljerade synpunkter.

– Den föreslagna bör-regeln, om att en upphandlande myndighet bör beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar det, anser Lagrådet fått en utformning som riskerar att leda till begreppsförvirring. Det är också oklart hur bör-regeln förhåller sig till andra föreslagna regler. Att regler som innebär en skyldighet att beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn har företräde framför bör-regeln är klart, men vad gäller för regler som anger att en upphandlande myndighet ”får” beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn?

Vidare lyfter han fram att Lagrådet påtalar att bevisreglerna i den föreslagna paragrafen om uteslutning av leverantörer som åsidosatt tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter innebär att direktivets formuleringar frångås i två fall och att de beviskrav som ska gälla bör preciseras och tydliggöras.

Han pekar också på att det är oklart vad som avses med ”tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter” och Lagrådet konstaterar att någon vägledning i denna fråga inte ges i lagförslaget. I denna del summerar Lagrådet sin svidande kritik mot bestämmelsen i skarpa ordalag. ”Det är inte rimligt att ett centralt begrepp är så illa definierat.”

– I denna del talar, som jag ser det, Lagrådets skarpa formulering för sig själv, säger Kristian Pedersen.

Eftersom det inte föreslås några sanktioner för upphandlande myndigheter som inte ställer särskilda arbetsrättsliga villkor, när det är obligatoriskt, anser Lagrådet att de upphandlande myndigheternas skyldighet att ställa obligatoriska villkor framstår som ”tämligen uttunnad”.

Lagrådet ifrågasätter också det meningsfulla i att genomföra den föreslagna regleringen, som är komplicerad och väcker frågor när obligatoriet inte genomförs med större kraft.

Lagrådet konstaterar också att trots att ambitionen varit att möjliggöra förmånligare villkor än som följer av kollektivavtalen eller av eventuella krav som den upphandlande myndigheten har ställt, riskerar den föreslagna regleringen i verkligheten få den konsekvensen att kollektivavtalens lägsta nivåer blir de villkor som en leverantör kan vinna framgång med, om myndigheten har ställt upp särskilda villkor.

Kristian Pedersen förväntar sig nu att regeringen tänker om när det gäller lagförslaget.

– Sannolikt kommer det att medföra ytterligare förseningar för den nya lagstiftningen. Men enligt min mening är det nu, i det uppkomna läget då Sveriges införlivande av direktiven redan är försenat, bättre att det tar lite längre tid och blir en bra produkt än att det går fort och blir ett hastverk. För upphandlande myndigheters, enheters och leverantörers skull, hoppas jag att regeringen noga analyserar och tar till sig av Lagrådets synpunkter. Målsättningen måste vara att vi ska få väl utformade och långsiktigt stabila spelregler för den offentliga marknaden, säger Kristian Pedersen.

Läs mer: Nya LOUSociala krav

Erik Säfvenberg

es@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Ger dispens för nattleveranser

Malmö stad tar natten till hjälp för att bana väg för mer av eldrivna fordon. I samverkan med leverantören Martin&Servera kommer nattliga varuleveranser att prövas under ett år.

Skärmdump från webbinarium respektive foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Bjuds in till samtal

Civliminister Ida Karkiainen bjuder in näringslivstoppen Leif Östling till samtal med ”upphandlat kaffe” för att syna påståendet om en gigantisk besparingspotential på minst 100 miljarder kronor genom offentlig upphandling.

Foto: Jennie Larsson

Närmare till Piteå än Bornholm

Region Skåne tar ut svängarna rejält i en definition av närproducerade livsmedel. Hela Sverige ska räknas som närproducerat för att enklare uppnå miljömål. Trenden är samtidigt en snabb minskning av ekologiska livsmedelsinköp.

Malmö stad bryter med Securitas

Malmö stad kommer inte att förlänga ett avtal med Securitas efter en granskning som indikerar att säkerhetsföretaget kan ha fått insiderhjälp med att vinna upphandlingen.

Foton: Kristian Pohl, regeringskansliet, respektive riksdagen.

Eniga om riktade upphandlingar

Socialdemokraterna hämtar stöd från Kristdemokraterna och Liberalerna för att få igenom sin politik för att gynna idéburna organisationer.

Hoppas på snabb ”Exit LOU”

Sveriges allmännytta gör undantag från LOU till huvudkrav för att motverka skenande byggkostnader. En ny rapport ger en bild av omkring 20 procent högre prisnivåer i pågående upphandlingar.

Lediga jobb

Strategisk inköpare, Affärsområde IT och Förvaltning, Sektion Inköp HR IT

Erfaren upphandlare

Upphandlare med känsla för hållbara affärer

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Inköpsstrateg

Familjebostäder Stockholm

Familjebostäder söker Strategisk inköpare

Upphandling Södertörn

Upphandling Södertörn söker upphandlare

  • Sidas söker en inköpshandläggare
  • Sida söker en inköpscontroller
  • Upphandlingsadministratör
  • Adda söker en bolagsjurist som vill göra samhällsnytta
  • Upphandlare med controlleransvar till Halmstads Energi och Miljö AB
  • Upphandlare till Tyresö kommun
  • Inköpsanalytiker i början av sin karriär till Nacka kommun!
  • Inköpare som vill utvecklas i Nacka kommun!
  • SIS söker en junior upphandlare
  • SIS söker en senior upphandlare
  • Upphandlare till KTH
  • Upphandlare, entreprenad till Huddinge kommun
  • Hållbarhetsansvarig till Statens inköpscentral
  • Erfaren Upphandlare till Kista eller Linköping
  • Tullverket söker upphandlare
  • Avtalsförvaltare till Regionfastigheter i Lund
  • Jurist till inköpsenheten, placering Stockholm
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Vässar kompetensen inför stora entreprenader

Ulricehamns kommun och upphandlaren Jenni Persson står inför utmaningar när många nya entreprenader ska upphandlas, allt från simhall till äldreboende. Så vässar de kompetensen inför satsningen.

Senaste nyheterna

Ger dispens för nattleveranserGer dispens för nattleveranser
Bjuds in till samtalBjuds in till samtal
Närmare till Piteå än BornholmNärmare till Piteå än Bornholm
Malmö stad bryter med SecuritasMalmö stad bryter med Securitas
Eniga om riktade upphandlingarEniga om riktade upphandlingar
Hoppas på snabb ”Exit LOU”Hoppas på snabb ”Exit LOU”
Gävles allmännytta pausar byggenGävles allmännytta pausar byggen
”LOU måste förtydligas””LOU måste förtydligas”
ANNONS  FRÅN UPPHANDLING24

Råd och skratt för vinnande anbud

Inspiration, kunskap, tips, erfarenhetsutbyte, skratt och nätverkande. Det får medlemmarna i Upphandling 24:s digitala anbudsnätverk för leverantörer som vill lära mer om och komma vidare i upphandlingsarbetet.

Senaste kommentarerna

  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Tänk att världen är så grym. Först en pandemi, följt av stopp i Suezkanalen för att sedan bli krig i...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Alltså. Att den här frågan alltjämt kan tillåtas leva. Läs nedan. Särskilt sista två styckena. "Av förarbetena till AKBL framgår...
  • Eniga om riktade upphandlingarDet här var ett oönskat förslag. Under nuvarande regeringsinnehav har vi tyvärr sett riktningar och snedvridningar av LOU successivt, till...
  • Hoppas på snabb ”Exit LOU”Finns inga bevis på att det blir dyrare med LOU utan tvärt om. Kan aldrig bli dyrare med professionella upphandlare...
  • Gävles allmännytta pausar byggenKan dom inte bara gå utanför LOU då? Det skulle ju spara 20% direkt. *OBS ironi*

Aktuella utbildningar

  • Anbuds­utvärdering | 13 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 18 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 19-20 oktober
  • Agil upphandling | 9 november
  • Hantera överprövningar | 10 november
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 15 november
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 16 november
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 17 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 23-24 november
  • LOU på två dagar | 28-29 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 6 december
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Därför ska du upphandla agilt

Hur kan man upphandla effektivt för avtal som utvecklas löpande där beställare, leverantörer och slutanvändare blir nöjda? Svaret kan vara: agil upphandling.

ANNONS FRÅN AFF

För oss är Aff ett viktigt verktyg

Om inte Aff fanns skulle  vi tvingas att skapa vår egen standard för att definiera vårt drift- och underhållsuppdrag, i stället för att kunna luta oss mot en branschstandard. Det skulle vara både jobbigt, ineffektivt och kostsamt, säger Andreas Mattsson områdeschef på Region Halland.

Upphandla hotell- och logitjänster

Visst skulle det kännas bra att ha kostnadskontroll och veta att medarbetarna är nöjda med sina hotellnätter? Ett sätt att garantera det är att göra medvetna upphandlingar av logitjänster. I vår pdf får du tips och råd kring hur du kan gå tillväga.

Avsändare: Scandic

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Upphandla för rikets säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Pernilla Norman, advokat och expert på säkerhetsskyddad upphandling, leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, c/o Garamond, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »