I de öppna kontorslandskapen ökar chanserna att vi spontant börjar samtala med varandra och att det får fart på vår kreativitet och gör oss mer innovativa. Så brukar det låta.
Men den bilden stämmer inte det har en studie från det amerikanska universitetet Harvard visat. I själva verket uppstår det färre spontana samtal. De som arbetar i kontorslandskap börjar i stället messa och mejla mer till varandra.
I studien går man inte in i orsakerna men en viktig orsak tycks ändå vara att man inte vill störa dem som sitter och jobbar så man konverserar med andra under radarn i stället – med skriftliga meddelanden.
Och det stöds också av den inofficiella etikett som gäller för kontorslandskap och som sammanställts i form av ett antal regler av akustikföretaget Logison, skriver The Incs kolumnist Geoffrey James.
Där finns ett antal regler som att hålla en rimlig ljudnivå när man samtalar, att inte ha möten ute bland de andra, om du hamnar i en diskussion så är det läge att gå undan, att inte höja rösten för att prata med någon som sitter en bit bort och att inte använda högtalartelefon.
Så vad innebär det då i praktiken?
Om man inte höjer rösten så blir knappast konversationerna spontana – det dämpar effektivt din entusiasm och samma sak gäller om du inte får börja diskutera en fråga ute på kontoret.
Och kan du inte ha möten ute bland kollegerna så innebär det ju heller knappast spontanitet utan snarare ett behov av schemaläggande. Får du heller inte använda högtalartelefon så kan du heller inte plocka in någon tredje person som kanske arbetar hemifrån.
Sammantaget, skriver Geoffrey James, innebär det en miljö som snarare hindrar samarbete än främjar det.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer