Enligt en rapport som P4 Halland tagit del av har LRF tagit fram siffror över hur mycket svensk nötkött, kyckling och mejeriprodukter de offentliga köken köper.
Statistiken bygger på försäljningen till omkring 100 kommuner och landsting mellan år 2012 och 2015. Den visar att den svenska kycklingen och mjölken ökar sina andelar jämfört med för fyra år sen. I dag står svensk kyckling för 80 procent av de totala inköpen.
Svensk ost minskar däremot sin andel i förhållande till importerad.
För svenskt oberett nötkött har utvecklingen i princip stått stilla sen 2012. Det betyder att drygt hälften av allt nötkött som serverades i de offentliga köken förra året var importerat.
Lägsta pris fortfarande är den viktigaste parametern i offentliga upphandlingar, menar LRF. Därför är andelen svenska produkter inte högre.
– Men om upphandlarna börjar ställa kvalitetskrav, till exempel djurskyddskrav, då har plötsligt svenskproducerade livsmedel en bättre chans, säger Axel Hansson, LRF:s marknadsutvecklare för offentlig upphandling, till TT.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer