
Sedan januari 2024 har Konkurrensverket befogenhet att besluta om upphandlingsskadeavgift, i stället för att gå omvägen via ansökan i förvaltningsdomstol. Det första beslutet togs i mars 2025.
Nu har Konkurrensverket publicerat ett ställningstagande som beskriver hur upphandlingsskadeavgiftens storlek fastställs.
”Om det saknas förmildrande eller försvårande omständigheter utgår Konkurrensverket från att 70 procent av det högsta avgiftsbeloppet som kan utdömas för överträdelsen i normalfallet reflekterar allvaret av en otillåten direktupphandling inom den ram som följer av lagstiftningen”, skriver myndigheten.
Utgångspunkten ligger i nivå med de avgifter som tidigare har utdömts för otillåtna direktupphandlingar, enligt Konkurrensverket.
Trots detta har nivån fått kritik från organisationen Sveriges offentliga inköpare, SOI.
”SOI anser att en mer rimlig ”schablon”, som utgår ifrån syftet med avgiftshöjningen, borde ligga på 50 procent. Vid 50 procent finns lika mycket utrymme för förmildrande som försvårande omständigheter, vilket bättre stödjer utgångspunkten att nå proportionerliga upphandlingsskadeavgifter”, skrev SOI i sitt remissvar.
Ett argument som SOI lyfter fram är att risken för domstolsprocesser ökar om snittavgifterna stiger.
”Incitamentet att ifrågasätta Konkurrensverket beslut om upphandlingsskadeavgifter, när de når de nivåerna, torde öka väsentlig”, skrev SOI:s ordförande Martin Magnusson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer