Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera

IOP är framtiden enligt forskare

I Göteborg finns Sveriges största idéburna offentliga partnerskap, IOP, kring ensamkommande flyktingbarn. Ett forskningsprojekt lett av Chalmers visar att denna samverkan mellan nio idéburna organisationer och Göteborgs Stad kan bana väg för en ny riktning i svensk välfärd. – Vi tror att den här samarbetsformen kan vara framtiden för att möta svåra samhällsutmaningar, säger Henrik Eriksson, docent på Chalmers.

| 2017-06-22

I idéburet offentligt partnerskap, IOP, samverkar det offentliga med det civila samhället kring en komplex samhällsutmaning där det ofta krävs nytänkande och samverkan mellan flera parter. IOP är ett alternativ till upphandlingskontrakt eller sedvanliga föreningsbidrag. De idéburna organisationerna får ersättning för sitt arbete, men alla eventuella vinster går tillbaka till verksamheterna. I dag finns ett hundratal IOP i Sverige.

Efter att antalet ensamkommande flyktingbarn ökade kraftigt, särskilt hösten 2015, startades IOP Ensamkommande i Göteborg. Det är Sveriges största IOP, och ett samarbete mellan Göteborgs Stad och Rädda Barnen, Röda Korset, Bräcke diakoni, Räddningsmissionen, Individuell människohjälp, Skyddsvärnet i Göteborg, Reningsborg i Göteborg, Göteborgs kyrkliga stadsmission och det sociala arbetskooperativet Karriärkraft.

I ett års tid har Henrik Eriksson, docent på Chalmers och projektledare, tillsammans med Inga Narbutaité Aflaki, universitetslektor på Karlstads Universitet, och Thomas Schneider, adjungerad lektor vid Hälsohögskolan, Jönköping University, bedrivit forskning på IOP Ensamkommande i Göteborg. Slutsatserna redovisas i rapporten Utmaningar och framgångsfaktorer för att initiera, genomföra och anpassa ett idéburet offentligt partnerskap.

Deras forskning har kommit fram till att detta IOP kan bana väg för en ny riktning i svensk välfärd.

– Vi tror att den här samarbetsformen kan vara framtiden för att möta svåra samhällsutmaningar. Men det krävs vilja, mod och tillit hos beslutsfattare, säger Henrik Eriksson, docent på Chalmers.

Han menar att IOP är en intressant, alternativ form för att utforma och bedriva omsorg i välfärden.

– I en upphandling ligger fokus på att kontrollera att din leverantör följer ett etablerat kontrakt, men i ett partnerskap finns större möjligheter för en öppen dialog, flexibilitet och anpassning efter förändrade förutsättningar, säger  Henrik Eriksson.

Han framhåller de mervärden som den här sortens breda samarbete kan ge.

– Organisationerna kan bidra med olika pusselbitar och kompetenser. I Göteborg har de utöver boende exempelvis kunnat erbjuda de ensamkommande fadderverksamhet, stödsamtal och praktik, säger han.

I rapporten pekar forskarna på vilka hinder och framgångsfaktorer som har funnits för IOP Ensamkommande i Göteborg – kunskap som kan bana väg för andra, framtida IOP.

Henrik Eriksson konstaterar att Göteborgs Stad har haft ett etablerat samarbete och väl fungerande relationer med de idéburna organisationerna. Samtidigt betonar han att mod är en viktig förutsättning för att kunna genomföra ett IOP.

– De juridiska ramarna för när och hur ett IOP kan bedrivas är otydliga. Det innebär naturligtvis en risk för överklaganden och kritik. Men det går inte att leva ett politiker- eller tjänstemannaliv och drivas av rädsla. Man måste drivas av samhällsutmaningarna, av en vilja att göra saker bättre. Då krävs mod att våga pröva nya lösningar, och det har funnits i Göteborg, säger han.

Att det behövs engagerade individer – i forskningsrapporten benämnda som ”policyentreprenörer” – i alla delar av partnerskapet är en viktig slutsats. En partsgemensam styrning med ömsesidigt inflytande är en annan utmaning. Parterna behöver ständigt kunna anpassa verksamheterna efter varandra och de nya förutsättningar som kan dyka upp – vilket blev påtagligt när flyktingströmmarna minskade och ersättningssystemet för boendet för ensamkommande gjordes om.

– Här sattes partnerskapet på prov, och det blev tydligt att vilja och goda relationer krävs för att möta nya förutsättningar i ett IOP, säger Henrik Eriksson.

Han tror att allt fler IOP kommer startas i välfärden, exempelvis samarbeten kring integration, vård och omsorg, samt för hemlösa och andra utsatta grupper.

– Att jobba med partnerskap är en generell trend i samhället. I ett IOP kan idéburna organisationers kunskaper och erfarenheter utnyttjas, men då måste offentliga aktörer och myndigheter hjälpa till att skapa förutsättningarna, säger Henrik Eriksson.

Läs mer: IOP Bräcke DiakoniChalmersGöteborgs Kyrkliga StadsmissionGöteborgs StadIndividuell människohjälpIOPKarriärkraftRädda BarnenRäddningsmissionenReningsborg i GöteborgRöda KorsetSkyddsvärnet i Göteborg

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "IOP är framtiden enligt forskare"

  1. Johnny Ridemar skriver:
    22 juni, 2017 kl. 11:16

    Men nånstans måste man väl besinna sig!!
    Tagga ner diskussionen.
    Det Göteborg har är inget IOP.
    Det finns en marknad och den respekterar man inte.
    Skäms Göteborg.
    //Johnny

  2. Henrik Eriksson skriver:
    2 juli, 2017 kl. 15:04

    Hej Johnny, vad menar du med att Göteborg ska skämmas? IOP är ju juridiskt möjligt här. mvh/ Henrik

  3. Johnny Ridemar skriver:
    2 juli, 2017 kl. 16:52

    Henrik,
    Du menar alltså att LOU bara gäller i resten av landet och inte ”där”.
    Tror du verkligen att det inte finns en marknad för insatser till ensamkommande. Trams! Det fins en stor marknad av både företag och organisationer som kan utgöra potentiella anbudsgivare förutsatt att insatsen upphandlas och man inte av politiska ambitioner väljer att ”dölja” detta bakom ett så kallat iOP. Läs vidare Forum för frivilligt arbets definitioner på vad som kan utgöra ett IOP och därav framgår att så länge det finns en konkurrenssituation att vårde finns det alldrig ett utrymme för att kalla något för IOP. Sen om Gbg väljer att göra allt sitt föreningsstöd till IOP så är det deras sak. Jag naser det är lagbrott!

  4. Henrik Eriksson skriver:
    2 juli, 2017 kl. 19:34

    Vi har inte samma uppfattning här, om när det går att tillämpa IOP. För det som IOP Ensamkommande har erbjudit, i form av mervärdestjänster, har flera bedömt att det inte går att upphandla på en marknad, och därmed har IOP kunna tillämpas utan att det skulle vara juridiskt fel.

  5. Johnny Ridemar skriver:
    2 juli, 2017 kl. 21:28

    Bäste Henrik
    Jag vet ju inte om du har en allmän juridisk upphandlingskompetens; men jag inbillar mig att du som docent fattar vad jag menar. Har man inte prövat om det finns en marknad och konkurrenssituation att vårda så vet man ju inte, eller hur. I Gbg omvandlas rena tidigare föreningsbidrag till IOP på löpande band ”för att KS vill det”.—
    I strid mot statsstödsregler mm. Men låt oss både sätta detta i jänderna på KKV och den ”mysiga” konkurrenskommissionen…
    Nej. vi har uppenbarligen inte samma uppfattning. Och, kan tilägga att jag inte är rudis då jag varit med om att etablera det första ”korrekta” IOP:t i Sthlm, med IM.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: Mostphotos

Upphandlare pressas av otydliga mål

Tre av fyra upphandlare upplever att arbetsbelastningen är för hög. Nästan var femte känner inte till om den egna kommunen eller regionen ställer hållbarhetskrav i sin upphandlingsstrategi. Det visar en undersökning från fackförbundet Vision om
förutsättningarna att arbeta strategiskt med hållbarhetsfrågor.

Foton: Simrishamns kommun respektive privat.

Gästbloggar från Österlen

Karriär

Corona-nej eller hänvisning till ”fylld kvot” är vanliga besked till praktikanter under pandemin. Natalie Seyoum sökte sig utanför Stockholmsområde och fick napp i Simrishamns kommun med bloggande ”på köpet”.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

”Upphandlingsreformer på gång”

Debatt

Enklare upphandlingsregler och kännbara sanktioner för dem som bryter mot reglerna. Det är högsta prioritet, skriver civilminister Lena Micko i en debattartikel. Dessutom vill hon se en mer effektiv överprövningsprocess. Lena Micko siktar på två remisser till Lagrådet före sommaren.

Foto: Mostphotos

Når fler leverantörer på distans

I mars ordnar Region Skåne ett seminarium för att locka fler anbudsgivare. Att satsningen är digital gör det lättare att locka deltagare. ”Vi har fler anmälda än det brukade vara före pandemin”, säger verksamhetsutvecklaren Olle Sanfridsson.

Granskar ny överenskommelse

Bodens kommuns stora fastighetsaffär hösten 2020 misstänks vara en otillåten direktupphandling. I sitt svar till Konkurrensverket hänvisar dock kommunen till en överenskommelse från januari 2021. ”Handlingar som presenteras först efter att vi inlett en granskning bör bedömas med försiktighet eftersom det inte går att utesluta en efterhandskonstruktion, säger upphandlingsrådet Carin Carlsson.

Foto: Ernst Henry Photography AB.

Tar strid om nya AF

Privata företag är basen för den nya arbetsmarknadspolitiken. Men för näringslivet har kommunal arbetsförmedling dykt upp som ett rött skynke där Karlshamn kan bli pilotfall som LOV-leverantör.

Lediga jobb

Kammarkollegiet

IT-upphandlare med projekterfarenhet till Statens inköpscentral

Upphandling Södertörn söker entreprenad­upphandlare inom Bygg & Fastighet

Region Stockholm söker Kategoriansvarig!

  • Avtalsansvarig Energi till SKL Kommentus Inköpscentral
  • Alvesta kommun söker Upphandlare
  • MSB söker Inköps- och e-handelssamordnare
  • Myndigheten för yrkeshögskolan söker upphandlare
  • Sollentuna kommun söker Upphandlare
  • Lunds universitet söker Upphandlare
  • Lunds kommun söker Upphandlare
  • Statens Servicecenter söker Inköpare till Gävle eller Östersund
  • Uppsala kommun söker Enhetschef upphandling
  • Avtalscontroller till Ledningsstöd i Stockholm, Östersund eller Gävle
  • Helsingborgshem söker Upphandlare
  • Upphandlare till SKL Kommentus Inköpscentral
  • Offentlig upphandlare / inköpsstrateg sökes till HBV
  • Strategisk IT-inköpare till Knowit Insight Sourcing
  • Inköpsspecialist till försäkringsbolaget Löf
  • Försvarshögskolan söker en upphandlings- och avtalsjurist

Senaste nyheterna

Upphandlare pressas av otydliga mål Upphandlare pressas av otydliga mål
Gästbloggar från Österlen Gästbloggar från Österlen
”Upphandlingsreformer på gång” ”Upphandlingsreformer på gång”
Når fler leverantörer på distans Når fler leverantörer på distans
Granskar ny överenskommelse Granskar ny överenskommelse
Tar strid om nya AF Tar strid om nya AF
Möjligt dubbelfel av SMHI Möjligt dubbelfel av SMHI
Vägleder leverantörer digitalt Vägleder leverantörer digitalt

Senaste kommentarerna

  • Upphandlingskonsulter byter ägareOroande utveckling. Både när det gäller Socab och Sentensia (och Svefa f.d Fasticon och Know-IT) uppkommer risken för jäv när...
  • ”Underskrift eller inte, det är frågan”Det krävs ingen signatur för att ett anbud ska vara bindande enligt AvtL. 1 § Anbud om slutande av avtal...
  • Nekas ”andra chansen”Så om kommunen skrivit att man räknar med att priserna ska hållas inom index för aktuell yrkeskategori så hade man...
  • Upphandlingskonsulter byter ägareStort grattis till samtliga parter. Många förvärv på kort tid inom upphandlingsbranschen. Kommers som förvärvats av samma ägare som E-avrop....
  • Västerås riskerar mångmiljonböter@Betongsosse, det där låter som en fråga för åklagare att utreda? Det är inte brottsligt att genomföra en otillåten direktupphandling,...

Aktuella utbildningar

  • Få fart på er avtals­förvaltning | 9 mars
  • Leda upphandlingar effektivt | 15 mars
  • Upphandla funktion i praktiken | 18 mars
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 23 mars
  • Anbuds­utvärdering – med utvärderings­modeller och -kriterier | 15 april
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 21-22 april
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 20-21 oktober

Guide – upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Guiden är kostnadsfri.

Annons

Läs guiden om moduler

Ta del av kostnadsfri guide med råd, erfarenheter och branschkunskap kring att upphandla moduler och paviljonger som Upphandling24 har tagit fram tillsammans med leverantörer, upphandlare och jurister.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

 

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »