En rekordvarm juni kanske fått dig att längta lite extra till semestern. Men det räcker inte med att låta bli att gå till jobbet – det är viktigt att inte känna sig stressad under ledigheten.

Ett sätt att göra det är att gå igenom vad som ligger på ditt bord och prioritera vad som måste göras före semestern och vad som kan vänta till senare konstaterar Lisa Markström som arbetar på arbetsmiljöorganisationen Prevent och som har hälsofrämjande ledarskap som specialområde.

Hennes råd är att du sätter ihop en lista över vad du själv ser som viktigt att hinna med före semestern och sedan kolla av det med din chef.

– Chefen kan hjälpa dig som individ att sortera och prioritera, det blir som en vinn-vinn-situation för både dig och företaget, säger hon.

Ett annat sätt att se till att medarbetarna inte känner jobbstress in i semestern är att tydliggöra vad som gäller för de praktiska göromålen så ingen behöver oroa sig för det.

– Det kan handla om sådant som vem som vattnar blommorna, vem som attesterar fakturorna och vem som tar emot leveranser.

Hur ska man då göra med mejlen? Är det fel att kolla mejlen när man är ledig?

– Där tror jag inte att det finns något rätt eller fel utan att det är en sak som var och en får fundera kring och bestämma hur de vill göra, säger Lisa Markström.

Men även här är kommunikation med chefen viktig.

– Man behöver vara tydlig, om man skriver att man läser mejlen sporadiskt så måste man också kunna göra det.

  • Skriv upp vad du bör göra på jobbet före semestern utifrån vad som är rimligt.
  • Boka inte möten direkt efter semestern om det går att undvika.
  • Var tydlig med om du läser mejl eller inte under ledigheten.
  • Se över mejlens autosvar.
  • Kom överens om det praktiska under ledigheten till exempel vem som attesterar fakturorna.
  • Ta chefen till hjälp om du är osäker.
  • Bromsa in mjukt innan och kör igång långsamt efter, om det är möjligt.