Stress kopplat till jobbet är något som många svenskar upplever, skriver Computer Sweden. Trötthet är det vanligaste arbetsrelaterade besväret enligt Arbetsmiljöverket och särskilt personer mellan 30 och 49 år har problem med stress. Enligt fackföreningen Unionens Arbetsmiljöbarometer som kom nyligen så anser 72 procent av arbetsmiljöombuden anser att arbetsgivarna bör jobba mer med stress och arbetsbelastning.

Men finns det något man kan göra i väntan på det för att försöka få kontroll på sin situation? Forbes har samlat några knep – här är några av dem:

Blockera din kalender
Om du har öppna tider i din kalender – ja då är det troligt att någon lägger in ett möte där. Så varför inte i stället se till att blockera åtminstone en eller två timmar per dag – du kan tänka på det som ett sätt att schemalägga tid med dig själv. Och se till att hålla dem tomma. Om någon undrar så är det den tid du vill ha för att kunna fokusera på en del specifika uppgifter du behöver bli klar med men att du gärna träffar dem någon annan tid.

Stäng av din e-post
Om du använder dig av det första tipset och lägger undan tid till dig själv så använd den klokt och börja inte göra en massa saker samtidigt – i stället för att skapa det flow du behöver så tvingas din hjärna stanna upp och fokusera om hela tiden. Ett stort störningsmoment är e-posten där det hela tiden poppar upp nya mejl som avbryter det du håller på med. Du läser, svarar och så tillbaka igen – nytt mejl, läsa, svara och så tillbaka igen och så där håller det på. Så tipset är att stänga av e-posten de första 45 minuterna varje timme och kolla vad som kommit in den sista kvarten. Svara på det man behöver och sedan stänga av den igen. Om det verkligen är kris ­– ja, då lär någon ringa upp dig eller komma till din plats.

Välj dina strider
Ett sätt att minska stressen är att försöka hålla sig ur strider som du egentligen inte bryr dig särskilt mycket om. Det kan finnas personer som höjer dina stressnivåer – försök att medvetet hålla ner hur mycket strid du tar med dem. Om du vill slåss för något så se till att det är värt det annars är den bästa strategin att gå därifrån.

Sluta skvallra
Skvaller på jobbet ger ingenting. I stället skadar det relationer och skapar ett dåligt klimat som matar stressnivåerna. Samtidigt är det ofta svårt att inte lyssna på viskningarna vid kaffemaskinen. Men kom ihåg att du faktiskt har ett val och att ett av dem är att bara släppa det och säga nej.

Lägg in lite träning
Träning är ett bra motmedel mot stress. Försök att schemalägga ett träningspass innan du går till jobbet och ge dig en stund för dig själv. Det kan handla om en promenad, yoga, boxa på en sandsäck eller köra ett pass på gymmet – det viktiga är att du ser till att föra det även när du inte är så sugen.