Ja, varför är det så svårt att sluta att prokrastinera – att skjuta upp det man ska göra och i stället göra något annat. I en intervju med Forbes beskriver läkaren Doug Williamson en del av de mekanismer som ligger till grund för vårt beteende, skriver Computer Sweden.

En förklaring till att vi kan känna oss lättade när vi tänker att vi ska skjuta upp den där jobbiga uppgiften till i morgon stavas dopamin förklarar han.

– Forskning visar att en individ får en plötslig ökning av dopaminrelaterad njutning i hjärnans belöningssystem bara av att tänka på att göra det vi brukar göra.

Så, resonerar Doug Williamson, kanske har prokrastineringen mer att göra med att den blir en vana vi gillar snarare än att vi inte gillar själva uppgiften vi skjuter upp.

– Om dopaminbelöningen vi får av prokrastineringen blir en vana så kommer det alltid att kännas bättre att skjuta upp något än att göra det och det mönstret har inget att göra med själva uppgiften och allt att göra med kemikalierna i din hjärna.

Ett tecken på om det verkligen är så att du fått prokrastinering att bli en vana kan vara att fundera på om det du skjuter upp egentligen tar mindre tid och ansträngning än det tar att boka om det. Eller om du skjuter upp både stora och små saker oavsett risken för misslyckande. Det tyder på att det snarare drivs av vana än något annat.

För att komma runt det här och lura sin hjärna gäller det att hitta på andra sätt att belöna den när man faktiskt utför de där uppgifterna som annars skulle skjutas upp.

Ett sådant sätt är att skapa listor där även de uppgifter man faktiskt utfört så man kan bocka av dem – vilket ger tillfredsställelse, förklarar Doug Williamson som också tipsar om tre andra strategier:

Sätt en timer på 25 minuter och arbeta på tills den ringer – den så kallade Pomodorotekniken.

Gör en lista på de första tre saker du kan göra för att få den större uppgiften att gå framåt och känn efter hur det känns att göra de sakerna.

Gå till biblioteket eller fiket eller någon annanstans där du blir mindre distraherad – kanske kan du få ny inspiration i en ny omgivning

Genom att testa den här typen av tekniker så kan du komma vidare när du sitter fast och hitta nya vanor. Och se till att belöna dig själv längs vägen.