– Vi lyfter fram sju punkter som ligger inom ramen för gällande lagstiftning. Vågar man använda dom så städar man bort en massa skit, sade Kim Söderström, förbundsordförande för Byggnads, under en debatt igår efter presentationen av den nya guiden.
Byggnads guide är tänkt som en hjälp för upphandlande myndigheter att kräva rättvisa villkor och motverka arbetslivskriminalitet.
Bland kraven:
- Svenska kollektivavtal ska vara en självklarhet.
- Begränsning av antalet underentreprenörsled, UE, med max två led som huvudregel.
- Särskilda platser för lärlingar.
- Fokus på uppföljning och kontroll, kopplade till sanktioner.
Byggnads uppger att guidens skrivningar har tagits fram i samverkan med advokatbyrån Cirio och dess experter på offentlig upphandling.
”Texterna är prövade juridiskt, harmoniserar med EU:s direktiv, och kan lyftas rakt in i upphandlingsdokument eller kontrakt.”, skriver Byggnads.
Ett par av kraven är dock omstridda.
Statliga leverantörskontrollutrednigen avstod ifjol från att föreslå en begränsning av antalet underleverantörsled, då det ansågs vara oförenligt med upphandlingsdirektiven.
Krav på kollektivavtal har prövats av Göteborgs stad som en utmaning av praxis, trots att både Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten bedömt att det går emot proportionalitetsprincipen i LOU.
Under gårdagens debatt i Stockholm riktade LO:s ordförande Johan Lindholm en maning till politikerna ”att ta kontroll över upphandlingarna”.
– Det är klart att de går att stänga underentreprenörskedjor med flera led om man bara vill. Det skulle ta musten ur många element som inte borde vara därute över huvud taget, sade Johan Lindholm och nämnde den norska lagstiftningen som en förebild.
Stefan Nordin, inköpschef på Stockholms stad, menade att de stora bristerna inte finns i regelverket, men efterlyste ett nationellt register för att dela information om leverantörer.
– Områden där jag ser brister är den upphandlande myndighetens möjligheter att utesluta leverantörer som på olika sätt misskött sig tidigare samt även att kunna förkasta anbud där vi ser att det är ett uppenbart, taktiskt prissättningsspel som pågår och sätter konkurrensen ur spel. Det är två konkreta saker som jag som praktiker tycker kan förbättras, sade Stefan Nordin.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer