
I stora, S-styrda kommuner som Uppsala, Umeå och Huddinge är frågan om en övergång till upphandling av hemtjänst enligt LOU högaktuell.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna är kritisk mot utvecklingen och menar att LOV avvecklas med felaktiga argument.
– Flera kommuner uppger att de avskaffar LOV för att motverka välfärdskriminalitet. Men det finns inga belägg för att upphandlingsformen skulle ha betydelse här. För att mota välfärdskriminalitet behöver kommunen bli bättre på att granska aktörer som vill etablera sig och ha en god uppföljning av utförare och biståndsbeslut, säger Anna Bergendal, som är näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
Ser ni överlag LOU som en sämre lösning än LOV?
– Båda systemen har för- och nackdelar. När LOV fungerar som det ska i hemtjänsten ger det en valfrihet för de äldre som de verkligen efterfrågar, men också en långsiktighet som ger bättre förutsättningar för utförare att investera i verksamhet och medarbetare.
– För kommunen ger det en stor flexibilitet att anpassa villkor och system när verkligheten ändras, vilket inte finns med LOU. I exempelvis glesbygdskommuner med väldigt långa avstånd mellan omsorgstagarna kan det vara mer effektivt med LOU, säger Anna Bergendal.
Vårdföretagarna menar också att själva övergången från LOV till LOU kan vara negativ.
– Omsorgstagarna riskerar till exempel att förlora de utförare de uppskattar – inte för att kvaliteten är låg utan för att någon lagt ett billigare anbud, säger Anna Bergendal.
Vårdföretagarna framhåller samtidigt betydelsen av att utforma ett valfrihetssystem på rätt sätt. I den vägledning som tagits fram som första i sitt slag för hemtjänsten lyfts bland annat dialog, riskminimering och konkurrensneutralitet som viktiga delar.
– Dialogen och tilliten mellan kommun och utförare behöver förbättras. Utan en bra dialog spelar det nästan ingen roll hur systemet är riggat. Därtill behöver fler kommuner göra en grundligare analys av de ekonomiska förutsättningarna i hemtjänsten.
– Upprepade underskott i den egna regin kan tyda på att ersättningen är för låg i förhållande till kraven eller att det finns ineffektivitet i den kommunala hemtjänsten. Oavsett vilket borde det finnas ett större intresse för att åtgärda det. Det handlar ju om att ge bästa möjliga omsorg till kommunens äldre, säger Anna Bergendal.
Vägledningen har politiker och tjänstepersoner som målgrupp. Vårdföretagarna ser även många avsnitt som användbara vid konkurrensutsättning enligt LOU.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer