PFAS-ämnen är giftiga ämnen som under många år använts i brandsläckningsskum. FMV har som ett av sina uppdrag att utreda hur stort problemet är med ämnet, som man redan konstaterat förekomsten av på över 1000 platser i landet, framför allt brandövningsplatser.
I den senaste upphandlingen om miljökonsulttjänster ställde FMV i PFAS-delen skallkrav på bland annat minst sju utförda miljötekniska markundersökningar under de senaste fem åren men framför allt minst en provborrning med sonic drilling eller motsvarande. Sonic drilling är en metod för att ta upp ostörda jordprover från stora djup.
– Jag tror att FMV har skrivit så för att bara en firma ska kunna få uppdraget. Sonic drilling är knappast ens tillämpbar i alla delar av Sverige. Det känns lite riggat, säger Andreas Woldegiorgis på WSP till Ny Teknik.
WSP var det enda företag, som förutom nuvarande leverantören, Niras, ansågs uppfylla kraven i förfrågningsunderlaget när det gäller PFAS-delen. Endast tre företag valde att lägga anbud även på den delen och ett av förtagen diskvalificerades på grund av att skallkraven inte var uppfyllda.
– FMV vill jobba vidare med dem de känner, men det stänger ute oss andra, säger Per Samuelsson, gruppchef på Cowi till Ny Teknik.
Dessutom fanns skallkrav på att alla dessa undersökningarna skulle vara utförda på PFAS-förorenade områden i anslutning till skjutfält, hamn eller flygplats. Därmed har alla markundersökningar som har gjorts på kommunala brandövningsplatser exkluderats. Motiveringen från FMV är att Försvarsmaktens brandövningsplatser är mer förorenade och har mer komplexa spridningsmönster, något Andreas Woldegiorgis på WSP anser inte stämmer.
Taffligt av FMV att genomföra upphandlingar på detta sättet. Tyvärr är det väldigt vanligt förekommande att liknande sker. Domstolarna brukar ytterst sällan ha invändningar när det gäller proportionalitet. Däremot löjliga formaliamissar kan fälla en upphandling. I domstol har man därför heller inte mycket att hämta.