P4 Västernorrland har, tillsammans med journalistutbildningen på Mittuniversitetet i Sundsvall, gått igenom cirka 1 600 direktavtal som sjukvården i Västernorrland tecknat under 2015.
Granskningen visar att landstinget redan hade ett befintligt ramavtal med vart tredje företag som direktupphandlades. Det innebär att landstinget i snitt betalat 200 kronor mer per timme än vad ramavtalen anger.
Eftersom landstinget inte särredovisar kostnader från direktupphandlingar jämfört med kostnader från avrop av ramavtal kan landstinget inte se hur mycket extra som betalats.
– Vi vet att totalt sett kostade avtalen 255 miljoner kronor 2015. Det vet vi. Men hur stor del i pengar som är direktupphandlat kan vi inte se, säger Jan-Olov Häggström, S, vice ordförande i landstingsstyrelsen, till P4 Västernorrland.
I artikeln får man det att låta som om landstinget inte vet vilka ramavtalsleverantörer man har och av den anledningen betalar onödigt mycket. Så är det antagligen inte. Det vanliga är att bemanningsföretagen inte svarar när avrop sker enligt ramavtalspriserna. Landstinget går då ut med ett direktupphandlingsförfarande. Och då, plötsligt, kan ramavtalsleverantörerna tillhandahålla en läkare. För en mycket dyrare penning förstås….
Så är det nog. Lösningen är rimligen att det ställs krav i ramavtalet om att leverantör måste inkomma med svar på avrop, annars bryts ramavtalet. Då blir det inte så lätt för leverantörerna att plocka russinen ur kakan.