Det framgår av advokat Anna Ulfsdotters trendspaning, som blivit något av en årlig tradition att redovisas under Praxisdagen, arrangerad av Inköpsrådet i Stockholm igår.
Anna Ulfsdotter har hämtat in statistik från Domstolsverket, som visar att andelen prövningstillstånd i kammarrätterna minskar kraftigt till 10,6 procent.
Det kan jämföras med som lägst 15,9 procent (2022) under de senaste åren.
Anna Ulfsdotter ser utvecklingen som bekymmersam och tycker att 20-25 procent vore rimligt.
– Vi behöver praxis – att få svar på vissa frågor. Det man kan konstatera är de stora skillnaderna mellan kammarrätterna där Jönköping och Sundsvall drar upp snittet, men där Göteborg ligger så lågt som 6,3 procent, säger Anna Ulfsdotter.
Trendspaningen visar också att andelen LOU-mål med bifall för leverantörerna var 7,1 procent under första halvåret 2024.
Det är i linje med de senaste två åren, men historiskt låga nivåer.
– Tidigare har man talat om en fördelning 80-20 så det är väldigt stor skillnad, säger Anna Ulfsdotter.
– Ett problem är att det blivit svårare för en leverantör att få insyn i upphandlingsprocessen. Förr kunde man få ut ganska mycket när man begärde ut vinnande anbud, nuförtiden betydligt mindre och det beror ju till viss del på att leverantörerna blivit bättre på att begära sekretess.
Anna Ulfsdotter menar att både domstolar och upphandlade myndigheter borde tänka till om utvecklingen.
-Det finns ändå rättsfall från EU-domstolen som slår fast rätten till en effektiv överprövning.
Av statistiken framgår även att antalet inkomna LOU-mål till förvaltningsrätterna ser ut att hamna på ungefär samma nivå som 2023, knappt 3000.
Praxidagen arrangeras även i Göteborg 26 november.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer